Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.
Dieta bezglutenowa i bezmleczna może wydawać się trudna w utrzymaniu. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi taka być, a wiele produktów da się zastąpić odpowiednimi zamiennikami.
Dieta bezglutenowa, wegańska i bezlaktozowa. Czy wyeliminowanie z jadłospisu pewnych produktów jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia? Co się dzieje, gdy w codziennej diecie zabraknie pewnych produktów? Na te i na inne pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała dietetyk - Dorota Osóbka. Jaką dietę stosujecie? Czy i, co wyeliminowalibyście ze swojej diety?