Bezglutenowy torcik migdałowy z konfiturą z gorzkich pomarańczy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 żółtek,
- 200 g cukru,
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- 10 białek,
- 250 g cukru,
- 200 g zmielonych migdałów,
- 3 łyżki bułki tartej,
- konfitura z gorzkich pomarańczy.
Sposób przygotowania bezglutenowego torciku migdałowego
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy, wylewamy na dno blaszki do pieczenia.
- Białka ubijemy z cukrem na bezę, dodajemy mielone migdały i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i wylewamy na dolną część ciasta.
- Pieczemy w temp 175 stopni Celsjusza ok 60 min
- Po wystygnięciu nakładamy konfiturę z pomarańczy i ostawiamy do wystudzenia.
Zobacz także:
- Lody bez glutenu. Skład, domowe sposoby przygotowania
- Wegańsko, bez glutenu, bez laktozy… - jak sprostać preferencjom żywieniowym naszych gości?
- Jaką mąkę wybrać na pierogi bezglutenowe?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: