Tort czekoladowy z malinami
Składniki na biszkopt
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 15 g kakao
Składniki na krem czekoladowy z mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- tabliczka ciemnej czekolady min. 70%
Dodatki do tortu
- maliny, czekoladki
Tynk cukierniczy
200 g miękkiego masła
200 g mleka skondensowanego
Przygotowanie tortu czekoladowego z malinami
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (góra i dół). Jajka ubij z cukrem na sztywną masę. Dodaj przesianą mąkę pszenną i kakao. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wypiekaj ok 40-50 min (do suchego patyczka).
Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gotowy biszkopt przekładaj kremem oraz malinami. W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem. Obłóż nim tort. Boki i wierzch udekoruj czekoladkami.
Tort z białą czekoladą i owocami leśnymi
Składniki na biszkopt malinowo-waniliowy (upiec x2 na jeden tort)
- 240 g masła
- 270 g cukru
- 4 jajka
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 30 ml mleka
- 100 g malin
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem do toru
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- tabliczka białej czekolady
Dodatki do tortu
- owoce leśne
- konfitura z czarnej porzeczki
Wykończenie tortu
- 200 g miękkiego masła
- 200 ml mleka skondensowanego
- rozpuszczona biała polewa
- świeże owoce (maliny, truskawki, jeżyny, borówki) i kwiaty bratki
Przygotowanie tortu z białą czekoladą
Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C (termoobieg) lub 150 stopni (góra dół). Ubij masło z cukrem. Do miski wsyp mąkę i proszek – wymieszaj. Do ubitego masła z cukrem dodaj wanilię oraz stopniowo jajka. Dodaj mąkę i mleko w 3 częściach. Na samym końcu wsyp maliny. Wymieszaj ręcznie i przełóż do foremki. Wypiekaj 1 godz. 20 min.
Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Biszkopt przekładaj kremem, konfiturą oraz owocami leśnymi.
W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem i obłóż nim tort. Białą polewę rozpuść i wylej na papier do pieczenia. Wyrównaj i poczekaj, aż zastygnie, a następnie połam nieregularnie i obkładaj tort. Na wierzchu ułóż świeże owoce.
Tort bananowy z solonym karmelem
Składniki na biszkopt mocno czekoladowy (upiec x2 na jeden tort)
- 240 g masła
- 270 g cukru
- 4 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 30 ml mleka
- pokrojony banan
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- tabliczka ciemnej czekolady
Dodatki do tortu
solony karmel
Wykończenie tortu
- 500 ml mleka skondensowanego
- 500 g miękkiego masła
- naturalne barwniki spożywcze
- świeże truskawki
Przygotowanie tortu bananowego z solonym karmelem
Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C (termoobieg) lub 150 stopni (góra dół). Ubij masło z cukrem. Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek – wymieszaj. Do ubitego masła z cukrem dodaj stopniowo jajka, mąkę i kakao w 3 częściach, a następnie mleko - także w porcjach. Na końcu dodaj pokrojonego banana. Wymieszaj ręcznie i przełóż do foremki. Wypiekaj 1 godz. 20 min.
Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Na patelni rozpuść cukier (około pół szklanki). Gdy powstanie brązowy karmel wlej okolo 100 ml śmietanki 30%. Mieszaj do powstania gładkiego sosu. Dopraw solą morską. Biszkopt przekładamy kremem i przestudzonym solonym karmelem.
W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem. Podziel na 3-4 części i do każdej dodaj inny naturalny barwnik spożywczy. Kremy przekładamy do rękawów cukierniczych i udekoruj tort. Na wierzchu ułóż świeże owoce.
Zobacz też:
Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka
Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Źródło: Bartek Boratyn