Przepisy kulinarne

Lody bez glutenu. Skład, domowe sposoby przygotowania

Przepisy kulinarne

Digital VisionJose Luis Pelaez Inc/Getty Images

Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.

Chorzy na celiakię lub zmagający się z nietolerancją na gluten mogą sięgać po produkty ze sklepowych półek lub przygotować samodzielnie bezglutenowe lody. Do przyrządzenia zimnego, bezglutenowego przysmaku wystarczą świeże lub mrożone owoce, cukier i śmietana bądź jogurt. Zdrowe lody można zrobić, wykorzystując dowolne owoce i ryżowe mleko. Przepisy na domowe lody bez glutenu pozwalają cieszyć się nimi nie tylko latem.

Czy lody zawierają gluten?

To pytanie dręczy niejedną osobę będącą na diecie bezglutenowej. Niestety wiele z dostępnych na rynku rodzajów lodów zawiera gluten. Wszystkie wafelki, w których lody są podawane, a także różnego rodzaju dodatki (krakersy, ciastka) oraz niektóre produkty używane do wytwarzania lodów mogą mieć w swym składzie białko szkodzące chorym na celiakię. Pojawiają się więc firmy, które zaczynają specjalizować się w produkcji lodów bez glutenu, a często również bez laktozy. Duże zapotrzebowanie na tego rodzaju desery skłania do wprowadzenia na rynek lodów bezglutenowych oznaczonych licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa. Produkcja lodów bezglutenowych na szeroką skalę wiąże się z koniecznością zachowania tzw. "czystej produkcji". Produkty bezpieczne dla chorych na celiakię nie mogą zawierać nawet śladowych ilości glutenu. Wybierając lody ze sklepowych półek, należy zwracać uwagę na oznaczenia, ponieważ zdarza się, że lody opisane jako bezglutenowe zawierają niewielkie ilości glutenu. Tylko licencja Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej gwarantuje całkowite bezpieczeństwo. Lody bezglutenowe certyfikowane poddawane są ciągłym kontrolom pod kątem obecności w nich glutenu, natomiast w zakładach je produkujących przeprowadzane są regularne audyty.

Lody bezglutenowe – przepisy

Alternatywą dla lodów bezglutenowych kupowanych w sklepie są te wykonane samodzielnie w domu. Lody bez glutenu można przygotować w prosty sposób, wykorzystując zaledwie kilka składników. Zimny smakołyk można przyrządzić nie tylko w wersji bezglutenowej, ale także bez cukru i laktozy. Najlepsze domowe lody zrobimy z sezonowych lub mrożonych owoców. Aby przygotować lody bananowe, trzeba dzień wcześniej włożyć owoce do lodówki. Najlepiej jeśli będą one bardzo dojrzałe. Także mleko, którego użyjemy, powinno być dobrze schłodzone.

Lody bananowe bezglutenowe. Składniki na 5 porcji:

  • ½ l mleka ryżowego,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie bezglutenowych lodów bananowych:

  1. 1Schłodzone banany obierz ze skóry, połam na kawałki i umieść w blenderze.
  2. 2Wlej zimne mleko, syrop klonowy i sok z cytryny.
  3. 3Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, przełóż ją do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
  4. 4Lekko zmrożone lody umieść ponownie w blenderze i miksuj, aby je dobrze napowietrzyć i pozbawić kryształków lodu.
  5. 5Włóż lody do pojemnika i umieść w zamrażalniku na kolejne 30 minut.
  6. 6Po tym czasie ponownie zblenduj lody, przełóż do specjalnych foremek i schowaj do zamrażalnika.
  7. 7Po około 30 minutach lody są gotowe. Aby wyjąć je z foremek, polej je ciepłą wodą.
  8. 8Włóż lody do miseczek, udekoruj świeżymi owocami, polej syropem klonowym lub likierem.

Możesz też przygotować domowe, bezglutenowe i bezcukrowe lody pomarańczowe.

Składniki na bezglutenowe lody pomarańczowe (4 porcje):

  • 2 duże pomarańcze,
  • 200 ml soku pomarańczowego,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 50 ml śmietanki migdałowej.

Przygotowanie bezglutenowych lodów pomarańczowych:

  1. 1Pomarańcze umyj dokładnie i sparz wrzątkiem. Obierz i wyciśnij z nich sok.
  2. 2Wlej wyciśnięty sok do blendera, dodaj sok pomarańczowy, syrop i wymieszaj wszystkie składniki.
  3. 3Uzyskany płyn podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj śmietankę.
  4. 4Dwa rodzaje soku umieść w dwóch oddzielnych pojemnikach i wstaw je do zamrażalnika na około 30–60 minut.
  5. 5Po tym czasie wyjmij pojemniki i każdy sok zmiksuj osobno, by pozbawić masę kryształków lodu.
  6. 6Czynność powtórz jeszcze raz po upływie kolejnej godziny, następnie połącz oba płyny, przelej do foremek i pozostaw do zamrożenia.

Bezglutenowe lody bez mleka i cukru nie tylko są zdrowe, ale dobrze smakują. Coraz więcej osób cierpi z powodu alergii i różnych nietolerancji pokarmowych, dlatego warto sięgać po zamienniki tradycyjnych produktów i próbować znanych smaków w nowej odsłonie. Jak zrobić pyszne lody waniliowe bez laktozy i glutenu?

Składniki na bezglutenowe lody waniliowe (5 porcji):

  • 400 ml mleka roślinnego,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2–3 łyżki ksylitolu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie bezglutenowych lodów waniliowych:

  1. 1Żółtka zmiksuj z ksylitolem, a następnie dodaj masę do schłodzonego mleka i ponownie wymieszaj.
  2. 2Dodaj ekstrakt, szczyptę soli i połącz składniki.
  3. 3Przelej masę do rondelka i postaw na ogniu. Podgrzewaj, aż mleko zacznie gęstnieć, ale nie dopuść do zagotowania.
  4. 4Masę przełóż do pojemnika i umieść w zamrażalniku, co jakiś czas mieszając.
  5. 5Lody są gotowe po kilku godzinach mrożenia.

Zobacz też:

Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser

Bezpieczne słodycze – czekolada bezglutenowa

Przepis na muffinki bez jajek – jakie dodatki można wykorzystać?

Zobacz wideo: Które produkty nie zawierają glutenu?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

Pozostałe wiadomości