Artykuł z cyklu "Z ETi Browni zawsze słodko spędzisz czas" strona główna
Desery

Lody to nie wszystko! Proste wakacyjne desery, które ochłodzą w upalne dni

deser, maliny, czekolada

mat. prasowe 

Desery

Lody to nie wszystko! Proste wakacyjne desery, które ochłodzą w upalne dni

deser, maliny, czekolada

mat. prasowe 

Większość z nas przez długi czas niecierpliwie czeka na lato, a kiedy ono już nadejdzie, robimy wszystko, aby w gorące dni znaleźć sposób na schłodzenie się. Pomóc może picie dużej ilości płynów, a także spożywanie dań i deserów, które przyniosą ukojenie. Oto pomysły na kilka z nich.

Desery na upalne dni

W lato chętnie sięgamy po lody, ale istnieje też kilka innych deserów, które spełniają podobne funkcje, a do tego mogą zaskoczyć nas wyjątkowym smakiem i łatwością w przygotowaniu.

W letnie dni idealne będą desery w pucharkach. Wystarczy mieć owocowe galaretki i ubitą śmietanę kremówkę. Do pucharków nakładamy pokrojoną w kosteczki galaretkę i przekładamy warstwy śmietaną. Wierzch można oprószyć kakao i posypać rodzynkami lub pokruszonymi babeczkami ETi Browni.

W podobny sposób zrobimy deser tiramisu. W tym przypadku należy zmiksować żółtka z cukrem, a następnie dodać masę do śmietanki połączonej z mascarpone. Na dno pucharków układamy namoczone w kawie z likierem amaretto biszkopty lub ETi Browni babeczki czekoladowe (jedno opakowanie to 180 g), które przekładamy kremem tiramisu. Po schłodzeniu w lodówce przyda się kakao do dekoracji.

Równie proste i szybkie jest przygotowanie sernika na zimno. Ser twarogowy mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i cukrem wanilinowym, a następnie wykładamy go do foremki ze spodem herbatnikowym. Dla urozmaicenia smaku można dodać do niego kawałki ETi Browni ciastka czekoladowego, czyli delikatnego, puszystego ciastka z czekoladą i kawałkami chrupiących orzechów laskowych - 40 g w jednym opakowaniu. Po dwóch godzinach w lodówce, sernik będzie gotowy do spożycia.

W wakacyjne gorące dni świetnie sprawdzi się także malinowy torcik z ETi Browni. Jak go zrobić? Przepis znajdziesz poniżej.

Malinowy torcik z ETi Browni – przepis

Składniki:

  • 3 opakowania ETi Browni Babeczki z czekoladą i nadzieniem czekoladowym (3x180 g)
  • 150 g malin
mus malinowy:
  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml śmietanki 30%

polewa:

  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%

Jak przygotować malinowy torcik z ETi Browni?

  1. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Babeczki wyjmij z papilotek, część przekrój pionowo na pół i ułóż wzdłuż krawędzi tortownicy tworząc rant, resztą wyłóż dno formy.
  2. Przygotuj mus. Maliny włóż do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Otrzymaną masę przetrzyj przez sito, aby pozbyć się małych pesteczek. Przetarte owoce włóż ponownie do garnka i zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź.
  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do masy malinowej delikatnie mieszając rózgą. Otrzymany mus wyłóż na babeczki, potrząsając lekko formą, aby masa wypełniła przestrzenie między babeczkami. Na wierzchu rozsyp pozostałe maliny. Torcik odstaw na kilka godzin do lodówki, by mus stężał.
  4. Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj. Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewę przestudź i przelej do foliowego woreczka. Zetnij róg i wyciśnij dekoracyjnie na wierzchu tortu.

Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0