Lody są świetnym przysmakiem na upalne dni. Jednak przechowując je w pudełku w zamrażarce, z czasem stają się twarde jak kamień i trzeba się napracować, by wyjąć je z opakowania i podzielić na porcje. Istnieje jednak łatwy sposób, żeby deser nie twardniał. Co trzeba zrobić?
Rozpoczął się sezon na rabarbar, rośliny więc nie mogło zabraknąć w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy z jej wykorzystaniem przedstawił Bartek Boratyn. Sprawdźcie jego pomysły na sałatkę, szaszłyki, ciasto i bezy.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć nie tylko ryb i sałatek, ale też wyśmienitych deserów. Babki, serniki, makowce - każdy ma swojego słodkiego faworyta. A co na Wigilię poda najlepsza cukiernik świata Nina Métayer?
O zaletach Gorgonzoli nie trzeba z pewnością mówić jej miłośnikom. Uwielbiamy ją w najprostszych przystawkach i najbardziej wyrafinowanych daniach. Jest pyszna, rozpływa się w ustach i swoim smakiem potrafi nadać charakteru każdej potrawie. Czy jednak zdajesz sobie sprawę, że równie dobrze, jak w wytrawnych przepisach sprawdza się w deserach?
Reality show "MasterChef" dostarcza nie tylko mnóstwa emocji, ale także inspiracji kulinarnych, które możesz wykorzystać podczas różnych okazji. Sprawdź przepisy na słodkie tartaletki wykonane przez uczestników w 7. odcinku. To doskonała forma jednoporcjowego deseru, smakującego wszystkim łasuchom.
Sernik, chociaż kojarzy nam się z bardzo tradycyjnym Polskim daniem, to tak nie jest. Został sprowadzony dopiero w XVII wieku. Sprawdź, jakie tajemnice kryje w sobie to ciasto i jak je przygotować, aby było idealne. Poznaj też nasze najlepsze przepisy i dowiedz się ile kalorii ma ten uwielbiany deser.
W ramach "Projektu Plaża" Marcin Sawicki spotkał się z baristką marki Starbucks Zofią Labrzycką oraz aktorem Kubą Wesołowskim, który zdradził, jaki napój najbardziej lubi.
Jak pogodzić ochotę na ciasta, desery z wysokimi temperaturami w upalne lato? Na te pytania w kuchni Dzień Dobry TVN kulinarnie odpowiedział Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić pyszne banana split z lodami beza pavlova, ciasto lodowe z biszkoptem i lodami cherry brownie, tiramisu z borówkami i lodami beza pavlova? Sprawdź przepisy.
Sezon na bób jest krótki, a jego smak wyjątkowy. Warto więc po niego sięgnąć póki czas i nieco poeksperymentować w kuchni. Wbrew pozorom świetnie sprawdza się nie tylko w wersji wytrawnej, ale również jako składnik deserów. Doskonałym tego przykładem jest głębokie w smaku czekoladowe ciasto z bobem. Jak je zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
Pierogi z truskawkami to danie typowe dla sezonu letniego, kiedy to mamy dostęp do pysznych, świeżych owoców prosto z polskich pól. Sprawdzają się zarówno w roli dania głównego, jak i deseru. Sprawdź prosty przepis na pierogi z truskawkami, a także patent, jak nieco zmodyfikować i podkręcić ich smak.
Szukasz pomysłu na kulinarne orzeźwienie? W kuchni dzień Dobry TVN przedstawiamy lekkie, owocowe propozycje słodkości, które z pewnością przypadną do gustu nawet w najgorętsze dni. Jak zrobić knedle z borówkami? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.
Kiedy na zewnątrz upały, a my szukamy sposobów na ochłodę, warto sięgnąć po pyszne, lodowe desery. Świetnie sprawdzi się w tej roli lodowy sernik malinowy. Jak go zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisem podzielił się Piotr Kucharski.
W upalne dni nic tak słodko nie orzeźwia, jak lekki, chłodzący deser. W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje słodkości, które doskonale sprawdzą się w walce z wysokimi temperaturami. Jak zrobić brzoskwiniowe tiramisu? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego.
Czy kiedykolwiek marzyliście o pysznym cieście, ale nie chcieliście spędzać godzin przy gorącym piekarniku? Jest na to sposób, a nawet kilka. W kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się nimi Piotr Kucharski. Jak zrobić ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji, „ nie sernik” orzechowy, tartę czekoladową z truskawkami i wytrawny sernik z warzywami.