- Michał Korkosz opublikował przepis na scones z waniliowym kremem i truskawkami, czyli letni deser idealny na każdą okazję.
- Maślane ciasteczka są łatwe do przygotowania i świetnie komponują się z owocami sezonowymi.
- Przepis szybko zyskał aprobatę obserwatorów blogera, którzy zapowiedzieli, że wypróbują go w swoich kuchniach.
- Sprawdź przepis na scones z kremem waniliowym i truskawkami według "Roszkosznego".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Scones z truskawkami i kremem waniliowym według "Rozkosznego"
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na ciastka z kremem waniliowym i truskawkami. To idealny deser na letnie popołudnia przy kawie.
- Są takie momenty w czerwcu, kiedy wszystko smakuje truskawkami - poranki, popołudnia, nawet rozmowy przy kuchennym blacie. Wtedy człowiek zaczyna marzyć o cieście, które można złożyć jak kanapkę, ugryźć jak deser, pokochać jak wakacje. Te scones są właśnie takie: maślane, puszyste, delikatnie słone. I stworzone do tego, by nosić na sobie waniliowy krem i soczyste owoce - napisał bloger.
Jego obserwatorzy z miejsca pokochali przepis i zadeklarowali, że zrobią samodzielnie pyszne ciasteczka już niedługo.
- Pysznie!; Uwielbiam scones, to jeden ze smaczków popularnych w Irlandii za którym tęsknię także w wersji słonej, czas zrobić więc; Jak zwykle czuję się znów namówiona do grzechu; z każdym kolejnym przepisem szansa, że zamienię się w truskawkę, się zwiększa - pisali internauci w komentarzach.
Maślane scones z truskawkami i kremem waniliowym - przepis "Rozkosznego"
Składniki na 8-9 scones:
- 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki (30 g) cukru,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 100 g masła, zimnego,
- 1/2 szklanki (120 g) jogurtu greckiego.
Składniki na krem:
- 150 g mascarpone,
- 150 g gęstego jogurtu greckiego,
- łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu.
Do podania:
- 300 g truskawek, odszypułkowanych,
- łyżka miodu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 100 g konfitury truskawkowej.
Przygotowanie:
W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj drobno pokrojone masło i rozetrzyj je palcami lub użyj siekacza do ciasta, aż powstanie masa o konsystencji wilgotnego piasku. Wlej jogurt i szybko zagnieć tylko do momentu połączenia składników. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj przez około minutę, aż stanie się jednolite. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2,5 cm. Za pomocą szklanki lub wykrawacza o średnicy 6–7 cm wytnij krążki. Przenieś je do lodówki na 20 minut, by się schłodziły.
Schłodzone scones ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem roztrzepanym na glazurę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez 13–15 minut, aż się zarumienią i będą apetycznie pachnieć. Odstaw na kratkę do lekkiego przestudzenia.
Mascarpone ubij z jogurtem i odrobiną wanilii na puszystą, gładką masę. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki — zależnie od wielkości. Skrop je miodem oraz sokiem z cytryny i odstaw na chwilę, by puściły sok i zyskały połysk. Każdego scones przekrój poziomo. Na dolną część nałóż porcję kremu waniliowego, trochę konfitury i kilka truskawek. Przykryj drugą połówką. Możesz posypać cukrem pudrem albo podać od razu.
Tip "Rozkosznego": Scones najlepiej smakują tego samego dnia, ale możesz je odświeżyć w piekarniku przez 3–4 minuty w 160°C, a następnie przełożyć kremem i owocami.
Zobacz także:
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
- Pistacjowe tiramisu według Rozkosznego. "Rozpływa się na języku jak najlepsze lody"
- Ciasto pomarańczowe Rozkosznego. "Tak miękkie i sprężyste, że Spongebob może się schować"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN