Kucharz zaprezentował, jak zrobić pieczoną dynię hokkaido, przyprawioną miodem i ziołami, podaną z burratą i bruschettą, stek z kalafiora, z zielonym pesto, pomidorkami i parmezanem, risotto z owocami morza, a także tiramisu z matchą i białą czekoladą. Przepisy poniżej.
Pieczona dynia hokkaido, przyprawiona miodem i ziołami, podana z burratą i bruschettą - przystawka
Składniki:
- 2 dynie hokkaido,
- 2 główki czosnku,
- 4 burraty,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g migdałów,
- 200 g konfitury z pomarańczy lub mandarynek,
- 4 łyżki syropu klonowego,
- skórka z 2 cytryn i limonek,
- bochen chleba rustykalny,
- oliwa z oliwek,
- natka pietruszki,
- koperek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Pokój dynie na pół, wyczyść ją od środka. Przypraw solą i pieprzem. Do każdej połówki daj do środka 4-5 ząbków czosnku, połącz z oliwą, owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 30-40 minut, aż będzie miękkie. Wyciągnij z piekarnika, daj każdą połówkę na duży talerz, rozpłaszcz ją i przypraw siekanymi bakaliami, siekanymi ziołami, konfiturą z cytrusów, syropem klonowym, skórką z cytryny i limonki. Na środek połóż burratę i podaj do tego usmażony na chrupiąco chleb na oliwie a’la grzanka.
Stek z kalafiora, z zielonym pesto, pomidorkami i parmezanem - danie główne
Składniki:
- 2 kalafiory,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 50 g miodu,
- 560 g drożdży odżywczych (płatki drożdżowe nieaktywne),
- 100 g sosu sojowego,
- 300 g ryżu wenus,
- 3-4 ząbki czosnku,
- jadalne kwiaty i liście nasturcji,
- sok z cytryny i z limonki,
- sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Gotuj kalafior w gorącej wodzie przez około 8-10 minut, aż się stanie miękki. Wyciągnij i pokrój go w plastry o grubości 2 cm, przypominające steka. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, drożdże, posiekany czosnek, bogatą ilość oliwy, sok z cytryny i passatę pomidorową. Obtocz kalafiora w tej mieszance i smaż na oliwie na patelni, aż się przyrumieni z każdej strony.
W międzyczasie ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, przypraw sosem sojowym, pieprzem i oliwą. Na talerzu połóż czarny ryż, na to stek z kalafiora, polej pozostałym sosem z patelni, udekoruj kwiatami i liśćmi nasturcji.
Risotto z owocami morza - danie główne
Składniki na 8 porcji:
- 500 g ryżu do risotto,
- 200 g zimnego masła,
- 4 szalotki,
- 3 burraty,
- 500 g świeżych krewetek,
- 250 g krążków kalmarów,
- ok. 400 g macek ośmiornicy gotowanych,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 2 marchewki,
- cytryna,
- limonka,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- natka pietruszki oraz natka pietruszki karbonowej,
- sól, pieprz, oliwa,
- świeży rozmaryn,
- świeży tymianek.
Przygotowanie:
Wyczyść wszystkie owoce morza ze skorup i nieczystości. Do rondelka lub garnka wlej bogatą ilość oliwy z oliwek i smaż grubo pokrojony seler naciowy, szalotkę (połowę tego co w składnikach), marchewkę i pomidorki. Wlej 1,5 l zimnej wody i gotuj na średnim ogniu przez minimum 45 minut. Posiekaj drobno pozostałą szalotkę. Do rondelka wlej bogatą ilość oliwy z oliwek i zeszklij na niej szalotkę. Dodaj potem ryż i smaż jeszcze przez parę minut, mieszając. Wlej jedną chochlę wywaru. Gotuj i mieszaj cały czas ryż, aż płyny odparują i wtedy dopiero wlej kolejną chochlę wywaru. Powtarzaj to, aż risotto będzie al dente.
W międzyczasie usmaż krewetki i kalmary na połowie podanej ilości masła, z odrobiną rozmarynu i tymianku. Wystarczy 2 minuty smażenia na wysokim ogniu. Odłóż i potem usmaż mackę ośmiornicy, która potrzebuje więcej czasu, aż będzie mocno przyrumieniona z każdej strony. Przypraw je solą i pieprzem. Gdy risotto będzie al dente, dodaj do niego koncentrat pomidorowy, drugą połowę masła, a potem wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj też trochę posiekanego rozmarynu, posiekanego tymianku, skórkę z cytryny oraz limonki i natkę pietruszki. Wymieszaj całość, wyłóż na talerz i udekoruj owocami morza.
Tiramisu z matchą i białą czekoladą - deser
Składniki na 12 porcji:
- kilogram mascarpone,
- 150 g cukru,
- 12 jajek,
- 10 łyżeczek matchy w proszku (ok 50-60gr),
- 500 g mleka 3,2%,
- 2 opakowania biszkoptów savoiardi,
- laska wanilii,
- 200 g białej czekolady,
- 150 g pistacji obranych niesolonych.
Przygotowanie:
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Potem do dużej miski dodaj białka i je ubij na sztywno. Do drugiej dużej miski dodaj żółtka i cukier, a potem ubij na jasną pianę. Dodawaj mascarpone po jednej łyżce i ubijaj cały czas. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i 3 łyżeczki matchy. Chyba, że naprawdę kochasz matchę, to wtedy daj więcej. Ubij znowu, aby się całość dobrze wymieszała. Następnie dodawaj po trochu ubite białka i mieszaj od dołu do góry.
W misce wymieszaj mleko z 2 łyżeczkami matchy. Jeżeli masz do tego odpowiednie matchowe narzędzie, to zrób to nim, całość lepiej się wymiesza. W międzyczasie posiekaj drobno białą czekoladę oraz pistacje. Mocz w mleku biszkopty Savoiardi przez 2-3 sekundy i ułóż je w brytfance, aby zrobić pierwszą warstwę. Dodaj połowę kremu i wyrównaj całość. Posyp posiekaną białą czekoladą i pistacjami, a następnie przykryj drugą warstwą moczonych biszkoptów. Dodaj pozostały krem i posyp przez sitko całość matchą oraz białą czekoladą i pistacjami. Odstaw do lodówki na minimum 5 godzin.
Zobacz także:
- Co przygotować na kolację? Poznaj pyszne propozycje zwyciężczyni IX edycji MasterChefa - Oli Juszkiewicz
- Dania z łososiem na kolację. Zachwycą twoich gości zarówno w święta, jak i zwykły dzień
- Kolacja na szybko ‒ pyszne i łatwe przepisy dla każdego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News