Kolacja przy świecach według Matteo Brunettiego. Romantyczne dania w jesiennym klimacie

Kolacja przy świecach według Matteo Brunettiego. Romantyczne dania w jesiennym klimacie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienny wieczór w blasku świec
Jesienny wieczór w blasku świec
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Jesienne wieczory sprzyjają romantycznym chwilom, a my mamy sposób, by je uczynić jeszcze bardziej wyjątkowymi. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował dania na kolację przy świecach. Nie potrzebujesz godzin spędzonych w kuchni, wystarczy kilka składników i odrobina kreatywności. Sprawdź, co możesz przyrządzić na przystawkę, danie główne i deser.

Kucharz zaprezentował, jak zrobić pieczoną dynię hokkaido, przyprawioną miodem i ziołami, podaną z burratą i bruschettą, stek z kalafiora, z zielonym pesto, pomidorkami i parmezanem, risotto z owocami morza, a także tiramisu z matchą i białą czekoladą. Przepisy poniżej.

Pieczona dynia hokkaido, przyprawiona miodem i ziołami, podana z burratą i bruschettą - przystawka

Pieczona dynia hokkaido, przyprawiona miodem i ziołami, podana z burratą i bruschettą
Pieczona dynia hokkaido, przyprawiona miodem i ziołami, podana z burratą i bruschettą
Pieczona dynia hokkaido, przyprawiona miodem i ziołami, podana z burratą i bruschettą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 dynie hokkaido,
  • 2 główki czosnku,
  • 4 burraty,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g migdałów,
  • 200 g konfitury z pomarańczy lub mandarynek,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • skórka z 2 cytryn i limonek,
  • bochen chleba rustykalny,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pokój dynie na pół, wyczyść ją od środka. Przypraw solą i pieprzem. Do każdej połówki daj do środka 4-5 ząbków czosnku, połącz z oliwą, owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 30-40 minut, aż będzie miękkie. Wyciągnij z piekarnika, daj każdą połówkę na duży talerz, rozpłaszcz ją i przypraw siekanymi bakaliami, siekanymi ziołami, konfiturą z cytrusów, syropem klonowym, skórką z cytryny i limonki. Na środek połóż burratę i podaj do tego usmażony na chrupiąco chleb na oliwie a’la grzanka.

Stek z kalafiora, z zielonym pesto, pomidorkami i parmezanem - danie główne

Składniki:

  • 2 kalafiory,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 50 g miodu,
  • 560 g drożdży odżywczych (płatki drożdżowe nieaktywne),
  • 100 g sosu sojowego,
  • 300 g ryżu wenus,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • jadalne kwiaty i liście nasturcji,
  • sok z cytryny i z limonki,
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Gotuj kalafior w gorącej wodzie przez około 8-10 minut, aż się stanie miękki. Wyciągnij i pokrój go w plastry o grubości 2 cm, przypominające steka. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, drożdże, posiekany czosnek, bogatą ilość oliwy, sok z cytryny i passatę pomidorową. Obtocz kalafiora w tej mieszance i smaż na oliwie na patelni, aż się przyrumieni z każdej strony.

W międzyczasie ugotuj ryż według wskazań na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, przypraw sosem sojowym, pieprzem i oliwą. Na talerzu połóż czarny ryż, na to stek z kalafiora, polej pozostałym sosem z patelni, udekoruj kwiatami i liśćmi nasturcji.

Risotto z owocami morza - danie główne

Risotto z owocami morza
Risotto z owocami morza
Risotto z owocami morza
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na 8 porcji:

  • 500 g ryżu do risotto,
  • 200 g zimnego masła,
  • 4 szalotki,
  • 3 burraty,
  • 500 g świeżych krewetek,
  • 250 g krążków kalmarów,
  • ok. 400 g macek ośmiornicy gotowanych,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • cytryna,
  • limonka,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • natka pietruszki oraz natka pietruszki karbonowej,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • świeży rozmaryn,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:

Wyczyść wszystkie owoce morza ze skorup i nieczystości. Do rondelka lub garnka wlej bogatą ilość oliwy z oliwek i smaż grubo pokrojony seler naciowy, szalotkę (połowę tego co w składnikach), marchewkę i pomidorki. Wlej 1,5 l zimnej wody i gotuj na średnim ogniu przez minimum 45 minut. Posiekaj drobno pozostałą szalotkę. Do rondelka wlej bogatą ilość oliwy z oliwek i zeszklij na niej szalotkę. Dodaj potem ryż i smaż jeszcze przez parę minut, mieszając. Wlej jedną chochlę wywaru. Gotuj i mieszaj cały czas ryż, aż płyny odparują i wtedy dopiero wlej kolejną chochlę wywaru. Powtarzaj to, aż risotto będzie al dente.

W międzyczasie usmaż krewetki i kalmary na połowie podanej ilości masła, z odrobiną rozmarynu i tymianku. Wystarczy 2 minuty smażenia na wysokim ogniu. Odłóż i potem usmaż mackę ośmiornicy, która potrzebuje więcej czasu, aż będzie mocno przyrumieniona z każdej strony. Przypraw je solą i pieprzem. Gdy risotto będzie al dente, dodaj do niego koncentrat pomidorowy, drugą połowę masła, a potem wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj też trochę posiekanego rozmarynu, posiekanego tymianku, skórkę z cytryny oraz limonki i natkę pietruszki. Wymieszaj całość, wyłóż na talerz i udekoruj owocami morza.

Tiramisu z matchą i białą czekoladą - deser

Tiramisu z matchą i białą czekoladą
Tiramisu z matchą i białą czekoladą
Tiramisu z matchą i białą czekoladą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na 12 porcji:

  • kilogram mascarpone,
  • 150 g cukru,
  • 12 jajek,
  • 10 łyżeczek matchy w proszku (ok 50-60gr),
  • 500 g mleka 3,2%,
  • 2 opakowania biszkoptów savoiardi,
  • laska wanilii,
  • 200 g białej czekolady,
  • 150 g pistacji obranych niesolonych.

Przygotowanie:

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Potem do dużej miski dodaj białka i je ubij na sztywno. Do drugiej dużej miski dodaj żółtka i cukier, a potem ubij na jasną pianę. Dodawaj mascarpone po jednej łyżce i ubijaj cały czas. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i 3 łyżeczki matchy. Chyba, że naprawdę kochasz matchę, to wtedy daj więcej. Ubij znowu, aby się całość dobrze wymieszała. Następnie dodawaj po trochu ubite białka i mieszaj od dołu do góry.

W misce wymieszaj mleko z 2 łyżeczkami matchy. Jeżeli masz do tego odpowiednie matchowe narzędzie, to zrób to nim, całość lepiej się wymiesza. W międzyczasie posiekaj drobno białą czekoladę oraz pistacje. Mocz w mleku biszkopty Savoiardi przez 2-3 sekundy i ułóż je w brytfance, aby zrobić pierwszą warstwę. Dodaj połowę kremu i wyrównaj całość. Posyp posiekaną białą czekoladą i pistacjami, a następnie przykryj drugą warstwą moczonych biszkoptów. Dodaj pozostały krem i posyp przez sitko całość matchą oraz białą czekoladą i pistacjami. Odstaw do lodówki na minimum 5 godzin.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości