C: Ostatni posiłek dnia powinien być delikatny i lekkostrawny, a jednocześnie sycący ‒ tak, aby móc bez problemu po nim zasnąć. Obfity posiłek nie pozwoli nam odpocząć i będzie ciążyć na żołądku przez całą noc. Dodatkowo, wieczorne objadanie się sprzyja nadwadze!
Jaka powinna być zdrowa kolacja?
Istnieje kilka zasad przygotowania nie tylko smacznej, ale też zdrowej kolacji.
Przede wszystkim należy ją zjeść nie później niż dwie godziny przed snem. Po drugie, musi być niskokaloryczna ‒ w wersji optymalnej nie powinna przekraczać 400 kcal. Wskazana jest kolacja na ciepło (oczywiście wskazane są dania gotowane, a nie smażone) ‒ ciepłe posiłki są lepiej i szybciej trawione przez nasz organizm.
Istnieją też produkty, których powinniśmy unikać wieczorem. Warto się tu kierować zdrowym rozsądkiem. Zdrowa kolacja nie może opierać się na tłustych, mięsnych posiłkach, bo te trawią się niezwykle długo. Należy zrezygnować z dań typu fast food, pizza czy frytki. Niewskazane są wszelkie wzdymające warzywa: kapusta, groch, bób, warzywa cebulowe. Również niektóre owoce ‒ w tym jabłka (poza pieczonymi), śliwki czy czereśnie ‒ nie są najlepszym pomysłem na wieczorny posiłek. Unikajmy cukru i słodkich przekąsek.
Pamiętajmy też o tym, by dostosować rodzaj kolacji do indywidualnych okoliczności: wysiłku w ciągu dnia, zapotrzebowania energetycznego organizmu, kondycji zdrowotnej.
Szybka kolacja ‒ przepisy
Zdrowa i smaczna, a przy tym dość łatwa i szybka kolacja, to na przykład owoce morza oraz ryby, a także wszelkie warzywa oraz nabiał. Kolacją, która zawiera wszystko, co powinna, a jednocześnie jest lekkostrawna i sycąca, jest sałatka na bazie kaszy kuskus. Jest to nie tylko pyszny, ale przede wszystkim szybki pomysł na kolację.
Składniki (na 2 porcje):
· 1 szklanka kaszy kuskus,
· 1 pomidor świeży,
· 3-4 suszone pomidory,
· oliwki czarne (ilość wg uznania),
· 50 g sera feta
· 1-2 ząbki czosnku
· pieprz
· bazylia świeża i suszona
· oliwa z oliwek do polania
Kuskus wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać kilka minut. W tym czasie możemy pokroić pomidory i oliwki, wymieszać i doprawić pieprzem oraz bazylią. Wrzucamy do kaszy, dodajemy pokrojoną fetę. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem. Polewamy sałatkę i gotowe.
Szybka kolacja dla dwojga lub dla gości? Wypróbuj lekką i delikatną sałatka caprese .
Składniki (na 2 porcje):
· 1 opakowanie mozzarelli w kawałku lub w kulkach,
· 3-4 pomidory,
· oliwa z oliwek,
· świeża bazylia,
· sól i pieprz,
· ocet balsamiczny.
Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, układamy naprzemiennie na talerzu, posypujemy bazylią i polewamy oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem.
Jeśli mamy ochotę na coś szybkiego na kolację, ale nieco bardziej wyszukanego, warto wypróbować przepis na krewetki z makaronem i pomidorkami.
Składniki (na 2 porcje):
· 1 opakowanie mrożonych krewetek
· 300 g pomidorków koktajlowych
· makaron spaghetti (pełnoziarnisty lub biały)
· 1 łyżka masła
· 1 ząbek czosnku
· szczypta soli i pieprzu
· 2 łyżki sosu sojowego
· olej sezamowy
Krewetki podsmażamy na maśle razem z czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy olej sezamowy. Makaron gotujemy, a następnie dusimy razem z sosem na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Pysznym pomysłem na szybką i ciepłą kolację jest także pieczony łosoś z sezamem. Łosoś jest bardzo delikatny i ma sporo wartości odżywczych. Danie to przyrządza się naprawdę szybko.
Składniki (na 3-4 porcje):
· ok. 400-500 g świeżego łososia,
· sól, biały pieprz,
· łyżeczka sezamu,
· łyżeczka czarnuszki,
· świeży majeranek
Łososia myjemy, suszymy, wycinamy skórę. Dzielimy na 3-4 porcje. Każdą część nacieramy solą i białym pieprzem, a także posypujemy sezamem i czarnuszką. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut.
Łososia możemy podać z ciabattą, sałatką z rukoli i pomidorków lub pieczonymi warzywami (cukinią lub marchewką). Wtedy nasza kolacja będzie pełnowartościowym daniem.
Jeśli mamy naprawdę mało czasu i lubimy grzanki, sposobem na szybką, ciepłą kolację mogą być grzanki z serkiem ricotta i wędzonym łososiem.
Składniki:
· kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego,
· pół opakowania sera ricotta,
· kilka plastrów wędzonego łososia,
· garść roszponki albo rukoli,
· oliwa z oliwek,
· sól, pieprz.
Chleb podpiekamy w piekarniku. Na grzanki nakładamy serek i łososia. Posypujemy sałatą: rukolą lub roszponką, solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN