Co przygotować na kolację? Poznaj pyszne propozycje zwyciężczyni IX edycji MasterChefa - Oli Juszkiewicz

Aleksandra Juszkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Aleksandra Juszkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Kolacja to idealny moment na spokojne zakończenie dnia, sprzyjający wyciszeniu i cieszeniu się chwilą w domowym zaciszu. To czas, kiedy możemy oderwać się od codziennego zgiełku, usiąść z bliskimi przy wspólnym stole lub spędzić chwilę sam na sam, delektując się pysznym posiłkiem. Sprawdzone pomysły na kolację przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN Ola Juszkiewicz.

Zupa krem z białych warzyw, z gałka muszkatołową, imbirem i migdałami z grzanką z pieczoną fetą i oliwą

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 pietruszki korzeń,
  • cebula,
  • kawałek selera bulw,
  • gruszka,
  • imbir w proszku,
  • gałka muszkatołowa,
  • 500 ml śmietanki,
  • 500 ml mleka,
  • łyżka bulionu do rozcieńczenia,
  • bagietka,
  • czosnek,
  • 100 g greckiej fety,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki masła,
  • oliwa,
  • świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać i pokroić w większe kawałki. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło z odrobiną oliwy i dokładnie podsmażyć warzywa, pod koniec dodać 1/3 łyżeczki gałki i 1/2 łyżeczki imbiru. Składniki zalać mlekiem, śmietanką oraz szklanką bulionu i gotować, aż warzywa będą bardzo miękkie (20-25 minut). Zupę należy często mieszać, by mleko się nie przypaliło. Gotową zupę dokładnie zblendować i posypać uprażonym sezamem.

Bagietkę przekroić na pół i usmażyć na patelni z masłem i oliwą. Natrzeć czosnkiem i posypać pokruszoną fetą skropioną sokiem z cytryny i oliwą. Wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podawać z zupą.

Pieczarki Portobello faszerowane indykiem, suszonymi pomidorami i mozarellą

Składniki:

  • 6-8 dużych pieczarek Portobello, najlepiej takich do faszerowania,
  • 400 g mielonego indyka,
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • puszka pomidorów (całe lub krojone),
  • ząbek czosnku,
  • 2 opakowania mozzarelli,
  • mały słoiczek czerwonego pesto,
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany,
  • cebulka dymka.

Sposób przygotowania:

Pieczarki przepłukać, usunąć nóżkę i wydrążyć. Na patelni na oliwie podsmażyć czosnek, mięso mielone, posiekane suszone pomidory i wydrążoną część z pieczarek. Do gotowego, przestudzonego farszu dodać 2-3 łyżki pesto, oliwę i dokładnie połączyć składniki. Pieczarki obficie faszerować farszem i zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni Celsjusza. Gotowe pieczarki udekorować kwaśną śmietaną i posiekaną dymką.

Kanapki z chleba razowego z dorszem, sałatą rzymską i domowym sosem tatarskim

Składniki:

  • niewielkie kawałki dorsza,
  • chleb razowy na zakwasie,
  • sałata rzymska,
  • 2 łyżki majonezu,
  • serek kremowy naturalny kanapkowy,
  • słoiczek marynowanych grzybków,
  • łyżka kaparów,
  • koper nać,
  • garść zielonych oliwek,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • masło,
  • oliwa,
  • mąka pszenna.

Sposób przygotowania:

Dorsza osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć delikatnie w mące i smażyć na gorącym maśle z oliwą. W międzyczasie dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku i polewać masłem (zaperfumowanym czosnkiem) smażącego się dorsza. Kiedy ryba będzie gotowa w około 70%, wstawić ją na 7-9 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gotową rybę zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.

Chleb pokroić w około 12 mm kromki i delikatnie podpiec w piekarniku. W miseczce połączyć posiekane grzyby, kapary, oliwki, majonez, serek i koper, dodać soli i pieprzu do smaku.

Na chrupiące grzanki wyłożyć sałatę, na nią dorsza, na dorsza sos tatarski i ponownie przykryć kromką. Przekroić na pół. Jeść na zimno lub gorąco.

Leczo z kurczakiem

Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka bez kości,
  • 2 małe cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • cukinia zielona,
  • cukinia żółta,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz cayenne,
  • papryka słodka mielona,
  • papryka wędzona,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni na oliwie podsmażyć pokrojone w niewielkie kawałki podudzia. Przełożyć gotowe do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinie. Podsmażone warzywa przełożyć do kurczaka. Patelnię zdeglasować czerwonym winem, przelać płyn do garnka ze składnikami na leczo. Całość zalać passatą, doprawić gałką, pieprzem cayenne, wędzoną i mieloną papryką. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości