Zupa krem z białych warzyw, z gałka muszkatołową, imbirem i migdałami z grzanką z pieczoną fetą i oliwą
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 2 pietruszki korzeń,
- cebula,
- kawałek selera bulw,
- gruszka,
- imbir w proszku,
- gałka muszkatołowa,
- 500 ml śmietanki,
- 500 ml mleka,
- łyżka bulionu do rozcieńczenia,
- bagietka,
- czosnek,
- 100 g greckiej fety,
- 50 g płatków migdałowych,
- 1/2 cytryny,
- 3 łyżki masła,
- oliwa,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w większe kawałki. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło z odrobiną oliwy i dokładnie podsmażyć warzywa, pod koniec dodać 1/3 łyżeczki gałki i 1/2 łyżeczki imbiru. Składniki zalać mlekiem, śmietanką oraz szklanką bulionu i gotować, aż warzywa będą bardzo miękkie (20-25 minut). Zupę należy często mieszać, by mleko się nie przypaliło. Gotową zupę dokładnie zblendować i posypać uprażonym sezamem.
Bagietkę przekroić na pół i usmażyć na patelni z masłem i oliwą. Natrzeć czosnkiem i posypać pokruszoną fetą skropioną sokiem z cytryny i oliwą. Wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podawać z zupą.
Pieczarki Portobello faszerowane indykiem, suszonymi pomidorami i mozarellą
Składniki:
- 6-8 dużych pieczarek Portobello, najlepiej takich do faszerowania,
- 400 g mielonego indyka,
- słoiczek suszonych pomidorów,
- puszka pomidorów (całe lub krojone),
- ząbek czosnku,
- 2 opakowania mozzarelli,
- mały słoiczek czerwonego pesto,
- małe opakowanie kwaśnej śmietany,
- cebulka dymka.
Sposób przygotowania:
Pieczarki przepłukać, usunąć nóżkę i wydrążyć. Na patelni na oliwie podsmażyć czosnek, mięso mielone, posiekane suszone pomidory i wydrążoną część z pieczarek. Do gotowego, przestudzonego farszu dodać 2-3 łyżki pesto, oliwę i dokładnie połączyć składniki. Pieczarki obficie faszerować farszem i zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni Celsjusza. Gotowe pieczarki udekorować kwaśną śmietaną i posiekaną dymką.
Kanapki z chleba razowego z dorszem, sałatą rzymską i domowym sosem tatarskim
Składniki:
- niewielkie kawałki dorsza,
- chleb razowy na zakwasie,
- sałata rzymska,
- 2 łyżki majonezu,
- serek kremowy naturalny kanapkowy,
- słoiczek marynowanych grzybków,
- łyżka kaparów,
- koper nać,
- garść zielonych oliwek,
- sól, pieprz,
- czosnek,
- masło,
- oliwa,
- mąka pszenna.
Sposób przygotowania:
Dorsza osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć delikatnie w mące i smażyć na gorącym maśle z oliwą. W międzyczasie dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku i polewać masłem (zaperfumowanym czosnkiem) smażącego się dorsza. Kiedy ryba będzie gotowa w około 70%, wstawić ją na 7-9 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gotową rybę zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.
Chleb pokroić w około 12 mm kromki i delikatnie podpiec w piekarniku. W miseczce połączyć posiekane grzyby, kapary, oliwki, majonez, serek i koper, dodać soli i pieprzu do smaku.
Na chrupiące grzanki wyłożyć sałatę, na nią dorsza, na dorsza sos tatarski i ponownie przykryć kromką. Przekroić na pół. Jeść na zimno lub gorąco.
Leczo z kurczakiem
Składniki:
- 5 podudzi z kurczaka bez kości,
- 2 małe cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- cukinia zielona,
- cukinia żółta,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 150 ml czerwonego wina,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz cayenne,
- papryka słodka mielona,
- papryka wędzona,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni na oliwie podsmażyć pokrojone w niewielkie kawałki podudzia. Przełożyć gotowe do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinie. Podsmażone warzywa przełożyć do kurczaka. Patelnię zdeglasować czerwonym winem, przelać płyn do garnka ze składnikami na leczo. Całość zalać passatą, doprawić gałką, pieprzem cayenne, wędzoną i mieloną papryką. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Zobacz także:
- "MasterChef" – pomysł na rybę. Czym zaskoczyli amatorzy kuchni, walczący o główną nagrodę?
- Autorska kuchnia Ewy Zahorskiej i jej mistrzowski deser bezowy z 13. edycji MasterChefa
- "MasterChef": Iście polska uczta – przepis na polędwicę z dorsza i stek
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Ola Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News