Autorska kuchnia Ewy Zahorskiej i jej mistrzowski deser bezowy z 13. edycji MasterChefa

Autorska kuchnia Ewy Zahorskiej i jej mistrzowski deser bezowy z 13. edycji MasterChefa
Kuchnia Ewy Zahorskiej prosto z "MasterChef"
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Zahorska, uczestniczka 13. edycji MasterChefa, zaprezentowała swoje autorskie przepisy. Kucharka zdobyła fartuch w programie przepisem na przepiórkę, jednak dzisiaj pokazuje mistrzowskie dania, w tym zwycięski deser bezowy. Poznajcie jej przepisy.

Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy
Krem z kukurydzy
Krem z kukurydzy
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 120 g sera Cheddar,
  • szalotka,
  • 200 ml śmietanki 30,
  • 300 g kukurydzy,
  • cukinia,
  • bulion warzywny (około 250 ml),
  • popcorn i kukurydza do posypania,
  • natka kolendry i pietruszki,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • chili,
  • kukurydza prażona (ziarna).

Sposób przygotowania:

Kolby kukurydzy gotuję do miękkości. Skrajam ziarna nożem. Cukinie obieram ze skórki, kroję w kostkę i gotuje w bulionie. Obieram szalotkę i drobno ją siekam, smażę aż się zeszkli, a następnie dodaję do bulionu. Dodaję też kukurydzę, cebulkę i starty ser cheddar oraz śmietankę. Zostawiam na ogniu do momentu aż ser się idealnie roztopi.

Na koniec wszystko blenduję i przyprawiam: pieprzem, świeżą papryka i chili. Krem z kukurydzy podaję z prażonymi ziarnami kukurydzy i popcornem oraz świeżą kolendrą.

Beza i pijane wiśnie

Składniki:

  • 15 g wiśni,
  • 150 ml likieru wiśniowego,
  • cukier,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru na każde białko,
  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • łyżka soku z cytryny.

Składniki na mus czekoladowy:

  • kostka czekolady gorzkiej 70% kakao,
  • szczypta soli,
  • śmietanka 36%.

Składniki na ciasto kruche:

  • 320 g mąki pszennej lub krupczatki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka ze średnich jajek.

Sposób przygotowania:

Bezy Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier, powoli cały czas mieszając w robocie. Gdy jest błyszcząca i sztywna, dodajemy sok z cytryny. Wyciskamy z rękawa małe porcje na papier. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 min.

Mus czekoladowy W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i energicznie ubijamy. Dosładzamy cukrem.

Kruche ciasto Mąkę przesiewamy, ugniatamy z masłem i cukrem. Wstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wykładamy do foremek i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach z piekarnikiem ustawionym na grzanie góra-dół.

Sandacz z kurkami, bobem i oliwą lubczykową

Sandacz z kurkami, bobem i oliwą lubczykową
Sandacz z kurkami, bobem i oliwą lubczykową
Sandacz z kurkami, bobem i oliwą lubczykową
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1 kg filetu z sandacza,
  • 200 g kurek,
  • 200 g bobu,
  • 100 g masła,
  • 100 ml wytrawnego wina,
  • szalotka,
  • oliwa smakowa,
  • pęczek lubczyku,
  • 250 ml oliwy,
  • sól i pieprz.

Składniki na puree:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 25 g masła,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Filet przyprawiam solą i pieprzem, smażę na oleju. Szalotkę drobno siekam i smażę na maśle z odrobiną oleju. Bób gotuję do miękkości, obieram ze skórek. Do szalotki dodaje obrany bób i kurki. Smażę chwilę i dodaję jeszcze trochę masła, a następnie wino, czekam aż odparuje i gotowe.

Ziemniaki gotuję, ugniatam i dodaję śmietankę, masło, gałkę muszkatołową oraz sól. Przecieram przez sito. Olej lubczykowy i nać lubczyku blenduję z olejem, solę i przelewam przez gazę lub bardzo drobne sitko.

Makaron z krewetkami i omułkami

Makaron z krewetkami i omułkami
Makaron z krewetkami i omułkami
Makaron z krewetkami i omułkami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 500 g krewetek tygrysich w całości,
  • 300 g omułek jadalnych,
  • pęczek pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 średnie szalotki,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • 250 ml białego wina wytrawnego,
  • 2 cytryny,
  • chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka oleju,
  • 500 g tagiatelle pszennych,
  • 500 g tagiatelle czarnych.

Sposób przygotowania:

Krewetki obieram i czyszczę. Odkładam pancerze, przekładam do garnka z warzywami, smażę, zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw. Następnie blenduję i przecieram przez sito. Esencja jest gotowa. Szalotkę drobno kroję i smażę z chili na maśle. Dodaję umyte muszle i krewetki, a następnie też smażę. Dolewam wina i czekam aż odparuje. Jak muszle się otworzą, dodaję wcześniej ugotowany makaron, esencję z pancerzy oraz nać pietruszki. Solę do smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości