Krem z kukurydzy
Składniki:
- 120 g sera Cheddar,
- szalotka,
- 200 ml śmietanki 30,
- 300 g kukurydzy,
- cukinia,
- bulion warzywny (około 250 ml),
- popcorn i kukurydza do posypania,
- natka kolendry i pietruszki,
- sól,
- pieprz czarny,
- chili,
- kukurydza prażona (ziarna).
Sposób przygotowania:
Kolby kukurydzy gotuję do miękkości. Skrajam ziarna nożem. Cukinie obieram ze skórki, kroję w kostkę i gotuje w bulionie. Obieram szalotkę i drobno ją siekam, smażę aż się zeszkli, a następnie dodaję do bulionu. Dodaję też kukurydzę, cebulkę i starty ser cheddar oraz śmietankę. Zostawiam na ogniu do momentu aż ser się idealnie roztopi.
Na koniec wszystko blenduję i przyprawiam: pieprzem, świeżą papryka i chili. Krem z kukurydzy podaję z prażonymi ziarnami kukurydzy i popcornem oraz świeżą kolendrą.
Beza i pijane wiśnie
Składniki:
- 15 g wiśni,
- 150 ml likieru wiśniowego,
- cukier,
- szczypta soli,
- 50 g cukru na każde białko,
- 3 białka,
- szczypta soli,
- łyżka soku z cytryny.
Składniki na mus czekoladowy:
- kostka czekolady gorzkiej 70% kakao,
- szczypta soli,
- śmietanka 36%.
Składniki na ciasto kruche:
- 320 g mąki pszennej lub krupczatki,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka ze średnich jajek.
Sposób przygotowania:
Bezy Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier, powoli cały czas mieszając w robocie. Gdy jest błyszcząca i sztywna, dodajemy sok z cytryny. Wyciskamy z rękawa małe porcje na papier. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 min.
Mus czekoladowy W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i energicznie ubijamy. Dosładzamy cukrem.
Kruche ciasto Mąkę przesiewamy, ugniatamy z masłem i cukrem. Wstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wykładamy do foremek i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach z piekarnikiem ustawionym na grzanie góra-dół.
Sandacz z kurkami, bobem i oliwą lubczykową
Składniki:
- 1 kg filetu z sandacza,
- 200 g kurek,
- 200 g bobu,
- 100 g masła,
- 100 ml wytrawnego wina,
- szalotka,
- oliwa smakowa,
- pęczek lubczyku,
- 250 ml oliwy,
- sól i pieprz.
Składniki na puree:
- 500 g ziemniaków,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 25 g masła,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Filet przyprawiam solą i pieprzem, smażę na oleju. Szalotkę drobno siekam i smażę na maśle z odrobiną oleju. Bób gotuję do miękkości, obieram ze skórek. Do szalotki dodaje obrany bób i kurki. Smażę chwilę i dodaję jeszcze trochę masła, a następnie wino, czekam aż odparuje i gotowe.
Ziemniaki gotuję, ugniatam i dodaję śmietankę, masło, gałkę muszkatołową oraz sól. Przecieram przez sito. Olej lubczykowy i nać lubczyku blenduję z olejem, solę i przelewam przez gazę lub bardzo drobne sitko.
Makaron z krewetkami i omułkami
Składniki:
- 500 g krewetek tygrysich w całości,
- 300 g omułek jadalnych,
- pęczek pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 średnie szalotki,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- 250 ml białego wina wytrawnego,
- 2 cytryny,
- chili,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g masła,
- łyżeczka oleju,
- 500 g tagiatelle pszennych,
- 500 g tagiatelle czarnych.
Sposób przygotowania:
Krewetki obieram i czyszczę. Odkładam pancerze, przekładam do garnka z warzywami, smażę, zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw. Następnie blenduję i przecieram przez sito. Esencja jest gotowa. Szalotkę drobno kroję i smażę z chili na maśle. Dodaję umyte muszle i krewetki, a następnie też smażę. Dolewam wina i czekam aż odparuje. Jak muszle się otworzą, dodaję wcześniej ugotowany makaron, esencję z pancerzy oraz nać pietruszki. Solę do smaku.
Zobacz także:
- Beza Pavlova - doskonały deser na Sylwestra. Pyszny przepis Ani Starmach
- Ignacy Jabłoński – poznaj 5 najlepszych przepisów zwycięzcy 8. edycji programu “MasterChef Junior”
- Najnowsze przepisy z programu "MasterChef". Czas na słodkie tartaletki
Źródło: Ewa Zahorska
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News