Obłędne gruszki z kuchni Szymona Czerwińskiego. Poznaj przepisy idealne na wrzesień

Obłędne gruszki z kuchni Szymona Czerwińskiego. Poznaj przepisy idealne na wrzesień
Z gruszki, ale bez pietruszki, co dziś na obiad?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesień to sezon na gruszki. Te słodkie i mięsiste owoce są doskonałą bazą do przygotowania wielu pysznych potraw. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował kilka propozycji, które doskonale sprawdzą się o tej porze roku. Koniecznie wypróbuj je w domu!

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Kuchnia Szymona Czerwińskiego

Jakie owoce i warzywa jeść w lipcu? Poznaj najlepsze przepisy na nie od Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego

Zupa gruszkowa

Zupa gruszkowa
Zupa gruszkowa
Zupa gruszkowa
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 gruszki,
  • 1 część białego pora,
  • 1 l bulionu,
  • 1/2 dużego selera,
  • 1 duża cebula,
  • 6 duże ziemniaki
  • 2 cm imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • cytryna,
  • gałązki rozmarynu,
  • oliwa z oliwek.

Składniki na bulion:

  • 1 porcja rosołowa,
  • 200 g pręgi wołowej,
  • 200 g kości ze szpikiem,
  • 2 marchewki,
  • ¼ selera,
  • 1/2pora,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cm imbiru,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Gruszkę za pomocą szatkownicy pokrój na cienkie plastry, następnie skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowane owoce ułóż na blaszce i piecz w temp 120 stopni C przez 2 godziny. Następnie pozostaw do ostudzenia.

Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Następnie na oliwie przesmaż cebulę. Dodaj drobno pokrojony seler, pietruszkę, ziemniaki oraz imbir. Przesmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i dalej smaż, aż będzie miękka. Dodaj gorący bulion i gotuj przez 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Blenduj. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z chipsami z gruszki, gałązką rozmarynu oraz oliwą. Smacznego.

Ciasto czekoladowe z gruszkami 

Ciasto czekoladowe z gruszkami 
Ciasto czekoladowe z gruszkami 
Ciasto czekoladowe z gruszkami 
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki na masę I:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 250 g margaryny,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao.

Składniki na masę II:

  • 5 jajek,
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklaki mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej.

Dodatki:

  • 4 gruszki,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • gwiazdka anyżu,
  • 1 kora cynamonu.

Składniki na polewę:

  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • 4 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj z cukrem i ziarnami wanilii i laską, anyżem i korą cynamonu. Następnie do tak przygotowanego syropu wstaw obrane gruszki z odciętymi dolnymi częściami. Gotujemy do miękkości. Następnie studzimy.

Do garnka przełóż margarynę, cukier, kakao i wodę zagotuj i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą ze sobą. Odstaw do ostygnięcia.

Do dużej miski wybij jajka i za pomocą robota kuchennego rozbełtaj jaja. Następnie dodawaj kolejno: mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i śmietanę. Połącz ze sobą składniki. Dodaj wystudzoną masę kakaową i mieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Piekarnik nagrzej do 180 St. C. Ciasto wyłóż na tortownicę a w nie zatop gruszki i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Odstaw ciasto do wystudzenia. Wszystkie składniki polewy umieść w rondelki i zagotuj. Gotową polewą polej ciasto.

Drożdżówki z gruszkami i domowym kremem migdałowym

Drożdżówki z gruszkami i domowym kremem migdałowym
Drożdżówki z gruszkami i domowym kremem migdałowym
Drożdżówki z gruszkami i domowym kremem migdałowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 500 g mąka pszenna,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła miękkiego,
  • 500 g migdałów,
  • 4 łyżki oleju orzechowego,
  • 6 gruszek
  • sok z cytryny,
  • cukier brązowy.

Sposób przygotowania:

Produkty do bułeczek śniadaniowych powinny być używane w temperaturze pokojowej.

Przygotuj rozczyn drożdżowy. Drodze pokrusz do miski dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 50 ml mleka i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

Jedno jajko oraz żółtka zmiksuj z mlekiem dodaj rozczyn oraz pozostały cukier i miękkie masło. Ciasto wyrabiaj przez 10 - 15 minut, do chwili, aż składniki się połączą ze sobą. Tak przygotowane ciasto ostaw do wyrośnięcia.

Ciasto wyłóż na stolnicę i ponownie zagnieć. Podziel ciasto na 4 części i z każdej z nich uformuj małą kuleczkę. Podziel ciasto na małe bułeczki. Na każdej z niej wyłóż łyżkę masła migdałowego i połówkę gruszki - posyp je cukrem i sokiem z cytryny. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp 180 st C przez 20 minut.

Masło migdałowe. Na blachę wysyp migdały następnie piecz je w temperaturze 180 st c przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Do blendera przesyp migdały, dodaj olej i blinduj do chwili, też masa będzie płynna.

Sałatka z Gruszką gotowaną w syropie

Sałatka z Gruszką gotowaną w syropie
Sałatka z Gruszką gotowaną w syropie
Sałatka z Gruszką gotowaną w syropie
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 50 g sera pleśniowego typu blue,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 dojrzałe gruszki,
  • 200 g rukoli,
  • 6 plastry szynki parmeńskiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz,
  • syrop Imbirowy,
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 6 cm imbiru,
  • kora cynamonu,
  • goździki,
  • anyż,
  • 2 liście kafiru,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • liście limonki.

Sposób przygotowania:

Do garnka dodaj wodę i cukier. Zagotuj i dokładnie wymieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj obrany i pokrojony w plastry imbir, cynamon, goździki i pozostałe dodatki, Gruszkę umyj i obierz. Pokrój na ćwiartki i włóz do syropu. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pozostaw w syropie do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia a na nim ułóż plastry boczku. Wstaw do piekarnika na około 10 - 15 minut. Sprawdzaj, aby boczek się nie spalił. Chcemy uzyskać formę chrupiącego chipsa. Wyjmij go wystudzenia. Na nowym papierze do pieczenia ułóż orzechy włoskie i praż w piekarniku przez około 10 minut. W ten sposób pozbędziesz się ich gorzkiego posmaku. Przed dodaniem do sałatki wystudź.

Rukolę umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. Przełóż do miski. Ostudzoną gruszkę, pokrojoną dodaj do sałaty. Zimne orzechy włoskie dodaj do pozostałych składników. W naczyniu połącz ze sobą: miód, musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie miodowo - musztardowy sos. Skrop przygotowaną sałatę. Na sam wierzch posyp chipsy z bekonu oraz kawałki sera pleśniowego.

Lemoniada Gruszkowa

Składniki:

  • 3 miękkie gruszki,
  • 1 duża cytryna,
  • 1 łyżka miodu - opcjonalnie zamiast miodu użyj syropu z gruszek,
  • 200 ml świeżego naturalnego tłoczonego soku jabłkowego,
  • garść świeżej mięty,
  • woda mocno gazowana,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy następnie kroimy w kostkę, a gniazda nasienne wycinamy. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz miód. Za pomocą malaksera blendujemy. Dodajemy wodę gazowaną oraz lód i liście mięty. Razem wszystko mieszkamy. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości