Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Kuchnia Szymona Czerwińskiego
Zupa gruszkowa
Składniki:
- 4 gruszki,
- 1 część białego pora,
- 1 l bulionu,
- 1/2 dużego selera,
- 1 duża cebula,
- 6 duże ziemniaki
- 2 cm imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 korzenie pietruszki,
- cytryna,
- gałązki rozmarynu,
- oliwa z oliwek.
Składniki na bulion:
- 1 porcja rosołowa,
- 200 g pręgi wołowej,
- 200 g kości ze szpikiem,
- 2 marchewki,
- ¼ selera,
- 1/2pora,
- pęczek pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cm imbiru,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 gwiazdki anyżu,
- łyżka majeranku,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Gruszkę za pomocą szatkownicy pokrój na cienkie plastry, następnie skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowane owoce ułóż na blaszce i piecz w temp 120 stopni C przez 2 godziny. Następnie pozostaw do ostudzenia.
Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Następnie na oliwie przesmaż cebulę. Dodaj drobno pokrojony seler, pietruszkę, ziemniaki oraz imbir. Przesmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i dalej smaż, aż będzie miękka. Dodaj gorący bulion i gotuj przez 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Blenduj. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z chipsami z gruszki, gałązką rozmarynu oraz oliwą. Smacznego.
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki na masę I:
- 1/2 szklanki wody,
- 250 g margaryny,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 4 łyżki kakao.
Składniki na masę II:
- 5 jajek,
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 szklaki mąki pszennej,
- 1 łyżka śmietany kwaśnej.
Dodatki:
- 4 gruszki,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 laska wanilii,
- gwiazdka anyżu,
- 1 kora cynamonu.
Składniki na polewę:
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
Wodę zagotuj z cukrem i ziarnami wanilii i laską, anyżem i korą cynamonu. Następnie do tak przygotowanego syropu wstaw obrane gruszki z odciętymi dolnymi częściami. Gotujemy do miękkości. Następnie studzimy.
Do garnka przełóż margarynę, cukier, kakao i wodę zagotuj i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą ze sobą. Odstaw do ostygnięcia.
Do dużej miski wybij jajka i za pomocą robota kuchennego rozbełtaj jaja. Następnie dodawaj kolejno: mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i śmietanę. Połącz ze sobą składniki. Dodaj wystudzoną masę kakaową i mieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Piekarnik nagrzej do 180 St. C. Ciasto wyłóż na tortownicę a w nie zatop gruszki i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Odstaw ciasto do wystudzenia. Wszystkie składniki polewy umieść w rondelki i zagotuj. Gotową polewą polej ciasto.
Drożdżówki z gruszkami i domowym kremem migdałowym
Składniki:
- 500 g mąka pszenna,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 100 g masła miękkiego,
- 500 g migdałów,
- 4 łyżki oleju orzechowego,
- 6 gruszek
- sok z cytryny,
- cukier brązowy.
Sposób przygotowania:
Produkty do bułeczek śniadaniowych powinny być używane w temperaturze pokojowej.
Przygotuj rozczyn drożdżowy. Drodze pokrusz do miski dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 50 ml mleka i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
Jedno jajko oraz żółtka zmiksuj z mlekiem dodaj rozczyn oraz pozostały cukier i miękkie masło. Ciasto wyrabiaj przez 10 - 15 minut, do chwili, aż składniki się połączą ze sobą. Tak przygotowane ciasto ostaw do wyrośnięcia.
Ciasto wyłóż na stolnicę i ponownie zagnieć. Podziel ciasto na 4 części i z każdej z nich uformuj małą kuleczkę. Podziel ciasto na małe bułeczki. Na każdej z niej wyłóż łyżkę masła migdałowego i połówkę gruszki - posyp je cukrem i sokiem z cytryny. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp 180 st C przez 20 minut.
Masło migdałowe. Na blachę wysyp migdały następnie piecz je w temperaturze 180 st c przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Do blendera przesyp migdały, dodaj olej i blinduj do chwili, też masa będzie płynna.
Sałatka z Gruszką gotowaną w syropie
Składniki:
- 50 g sera pleśniowego typu blue,
- garść orzechów włoskich,
- 2 dojrzałe gruszki,
- 200 g rukoli,
- 6 plastry szynki parmeńskiej,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/2 cytryny,
- sól i pieprz,
- syrop Imbirowy,
- 2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 6 cm imbiru,
- kora cynamonu,
- goździki,
- anyż,
- 2 liście kafiru,
- 1 trawa cytrynowa,
- liście limonki.
Sposób przygotowania:
Do garnka dodaj wodę i cukier. Zagotuj i dokładnie wymieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj obrany i pokrojony w plastry imbir, cynamon, goździki i pozostałe dodatki, Gruszkę umyj i obierz. Pokrój na ćwiartki i włóz do syropu. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pozostaw w syropie do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia a na nim ułóż plastry boczku. Wstaw do piekarnika na około 10 - 15 minut. Sprawdzaj, aby boczek się nie spalił. Chcemy uzyskać formę chrupiącego chipsa. Wyjmij go wystudzenia. Na nowym papierze do pieczenia ułóż orzechy włoskie i praż w piekarniku przez około 10 minut. W ten sposób pozbędziesz się ich gorzkiego posmaku. Przed dodaniem do sałatki wystudź.
Rukolę umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. Przełóż do miski. Ostudzoną gruszkę, pokrojoną dodaj do sałaty. Zimne orzechy włoskie dodaj do pozostałych składników. W naczyniu połącz ze sobą: miód, musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie miodowo - musztardowy sos. Skrop przygotowaną sałatę. Na sam wierzch posyp chipsy z bekonu oraz kawałki sera pleśniowego.
Lemoniada Gruszkowa
Składniki:
- 3 miękkie gruszki,
- 1 duża cytryna,
- 1 łyżka miodu - opcjonalnie zamiast miodu użyj syropu z gruszek,
- 200 ml świeżego naturalnego tłoczonego soku jabłkowego,
- garść świeżej mięty,
- woda mocno gazowana,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy następnie kroimy w kostkę, a gniazda nasienne wycinamy. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz miód. Za pomocą malaksera blendujemy. Dodajemy wodę gazowaną oraz lód i liście mięty. Razem wszystko mieszkamy.
Zobacz także:
- Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia
- Jajka po turecku, czyli cilbir - najlepsze przepisy na pyszne śniadanie
- Jajka przepiórcze – co warto o nich wiedzieć?
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News