Jajka po benedyktyńsku
Składniki:
- 50 ml octu winnego lub jabłkowego
- 2 jajka
- 2 grzanki
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
W wysokim rondlu podgrzej wodę do około 90 stopni C.
Za pomocą długiej łyżki zamieszaj wodę tak, aby powstał na środku wir. Wbij jajko w sam środek. Siła odśrodkowa sprawi, że jajko samo się zawinie. Gotuj 2 – 3 minuty.
Na grzance ułóż jajko, zawiń je w plaster szynki, a następnie polej sosem holenderskim.
Jasiek Kuroń
Marynowane jajka
Składniki:
- 500 ml octu winnego
- 120 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- kilkanaście ziaren kolendry
- 6 – 7 jajek
- ew. pół łyżeczki suszonej kurkumy
Cukier i sól rozpuść w occie, jeśli trzeba możesz delikatnie podgrzać. Dodaj przyprawy. Wystudź.
Ugotuj jajka na twardo, przełóż do zimnej wody i schłodź. Obierz ze skorupek.
Do sparzonego słoika włóż dość ciasno jaja. Następnie zalej zalewą z przyprawami. Zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
Pizza z pomidorkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym
Na ciasto:
- 350 g mąki na pizzę
- 3 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dolej wody, wymieszaj i zagniataj około 10 minut.
Ciasto włóż do naczynia i szczelnie zafoliuj. Odstaw na 8 godzin w temperaturze pokojowej lub na minimum 12 w lodówce. Leżakowanie może trwać nawet 72 h!
Na oprószonym mąką blacie wyłóż i rozwałkuj ciasto na pożądany kształt pizzy.
Sos:
- puszka pomidorów krojonych (concasse)
- 1/2 lub jedna mała cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- ewentualnie odrobina cukru
Na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj płatki czosnku oraz tymianek.
Po minucie wlej pomidory i dopraw oregano, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i redukuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji.
Pod koniec możesz ewentualnie skontrować pomidory odrobiną cukru.
Wierzch:
- 100 g szpinaku
- 20 g parmezanu
- kilka plastrów mozzarelli
- 1 jajko
Piekarnik rozgrzej do 220 C. Ciasto posmaruj sosem, następnie dodaj szpinak, starty parmezan i plastry mozzarelli. Piecz 5 minut, następnie wyjmij pizzę i wbij jajko na środek. Piecz kolejne kilka minut.
Jasiek Kuroń
Jajka po szkocku
Składniki:
- 6 jajek
- 400 g białej kiełbasy bez skóry
- 200 g szynki konserwowej
- płaska łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- łyżeczka posiekanego tymianku
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 100 g mąki
- 100 g bułki tartej
- olej do smażenia
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź. Mięso wraz przyprawami posiekaj drobno (może być w robocie kuchennym).
Z masy uformuj 4 równej wielkości kulki. Postaraj się, aby były jak najcieńsze. Delikatnie obłóż masą każde oprószone mąką jajko.
Następnie klasycznie zapanieruj – mąka, jajko, bułka tarta. Smaż na głębokim oleju lub piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 C.
Jasiek Kuroń
Sałatka jajeczna z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką
Składniki:
- czerwona cebula posiekana w kostkę
- tuńczyk 150 g po odsączeniu (korzystałem z puszkowego w zalewie)
- duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
- 1 papryka marynowana pokrojona w grubą kostkę
- 300 g kukurydzy odcedzonej (tu również konserwa)
- 3 jajka
- 250 g mrożonego groszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki Srirachy lub innego ostrego sosu lub mielony czarny pieprz
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
W rondlu zagotuj wodę i posól ją mocno, dodaj groszek i gotuj przez 90 sekund. Przełóż do zimnej wody i po minucie odcedź.
Jajka włóż do mocno osolonej zimnej wody. Zagotuj i gotuj - 6 minut klasę L lub 5 minut M. Przełóż do zimnej wody.
Cebulę i tuńczyka umieść w większej misce. Rybę rozdrobnij.
Ogórka obierz i pokrój w większą (1,5 cm) kostkę (rozgryziony pod zębem doda daniu świeżości). Dodaj paprykę, kukurydzę oraz groszek.
Jajka obierz i z grubsza utrzyj widelcem, dodaj do pozostałych składników.
Na koniec posól, dodaj srirachę, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość wymieszaj.
Jasiek Kuroń
Zobacz też:
Czy picie surowych jajek ma pozytywny wpływ na zdrowie?
W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia
Ułatw sobie życie. Poznaj 6 trików, które przydadzą się w kuchni
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Jan Kuroń