Porady

Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach. Dlaczego warto je jeść?

Porady

Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach. Dlaczego warto je jeść?

Jajko to jeden z najbardziej wartościowych produktów, pełen witamin i składników mineralnych. Jest także głównym symbolem zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Tylko które lepsze – fermowe czy wiejskie? Od zwykłej kury, zielononóżki, a może od przepiórki? Wszelkie wątpliwości rozwiał podróżnik kulinarny Mikołaj Rey. 

Dlaczego warto jeść jajka?

Kurze, przepiórcze, gęsie, strusie - rodzajów jajek jest wiele.

Mają  bardzo dużo białka prawie w 100 proc. przyswajalnego przez organizm, dlatego jest włączone do każdej diety sportowców. Żółtko ma bardzo dużo witamin; E, B, PP, które są bardzo dobre na cerę i wzrok. Więc jeśli chodzi o zdrowie, jajko jest zdecydowanie tym, co powinniśmy jeść

- uważa Mikołaj Rey, podróżnik kulinarny. 

Jednak, jak dodaje, jajko jajku nierówne. Kurze różnią się klasyfikacją -  od 0 do 3. Numery pojawiają się na skorupkach i opakowaniach. 

Zerówki są ekologiczne, kury są z wolnego wybiegu i jedzą tylko pokarmy ekologiczne. To jest bardzo ściśle kontrolowane, więc mamy pewność, że jajko jest naturalne

- zaznacza gość Dzień Dobry TVN. Najmniej szlachetne, ale najtańsze są trójki, od kur z chowu klatkowego. Najczęściej są one duże.

Często mamy wrażenie kupując duże jajko, cieszymy się, że dobre i fajne, a to raczej idzie w drugą stronę - te ekologiczne, z wolnego wybiegu są mniejsze

- podkreśla Mikołaj Rey.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Niektórzy zrobili ostatnio spore zapasy. Jak długo można trzymać jajka w lodówce? To zależy od klasy, od A do C - ta informacja powinna być podana na opakowaniu. 

Aby w domu sprawdzić świeżość, należy umieścić jajko w szklance z wodą. 

Jeśli zostanie na dnie, to znaczy, że jest najświeższe, dlatego że jest najmniej powietrza w środku. Jeśli się wynurzy się ku górze, ale zostaje w wodzie, to znaczy, ze jest trochę mniej świeże, ale nadaje się do spożycia. Natomiast jeśli wypływa kompletnie, to już nie spożywamy, bo jest za dużo powietrza

- tłumaczy podróżnik kulinarny. Można też jajkiem potrząsnąć i posłuchać, czy jest w nim duża kieszeń powietrza.  

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Skąd wzięła się wielkanocna tradycja malowania pisanek? Obejrzyj reportaż Mikołaja Reya:

"Ale jaja!", reporter: Mikołaj Rey

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0