Dlaczego warto jeść jajka?
Kurze, przepiórcze, gęsie, strusie - rodzajów jajek jest wiele.
Mają bardzo dużo białka prawie w 100 proc. przyswajalnego przez organizm, dlatego jest włączone do każdej diety sportowców. Żółtko ma bardzo dużo witamin; E, B, PP, które są bardzo dobre na cerę i wzrok. Więc jeśli chodzi o zdrowie, jajko jest zdecydowanie tym, co powinniśmy jeść
- uważa Mikołaj Rey, podróżnik kulinarny.
Jednak, jak dodaje, jajko jajku nierówne. Kurze różnią się klasyfikacją - od 0 do 3 . Numery pojawiają się na skorupkach i opakowaniach.
Zerówki są ekologiczne, kury są z wolnego wybiegu i jedzą tylko pokarmy ekologiczne. To jest bardzo ściśle kontrolowane, więc mamy pewność, że jajko jest naturalne
- zaznacza gość Dzień Dobry TVN. Najmniej szlachetne, ale najtańsze są trójki, od kur z chowu klatkowego. Najczęściej są one duże.
Często mamy wrażenie kupując duże jajko, cieszymy się, że dobre i fajne, a to raczej idzie w drugą stronę - te ekologiczne, z wolnego wybiegu są mniejsze
- podkreśla Mikołaj Rey.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Niektórzy zrobili ostatnio spore zapasy. Jak długo można trzymać jajka w lodówce? To zależy od klasy, od A do C - ta informacja powinna być podana na opakowaniu.
Aby w domu sprawdzić świeżość, należy umieścić jajko w szklance z wodą.
Jeśli zostanie na dnie, to znaczy, że jest najświeższe, dlatego że jest najmniej powietrza w środku. Jeśli się wynurzy się ku górze, ale zostaje w wodzie, to znaczy, ze jest trochę mniej świeże, ale nadaje się do spożycia. Natomiast jeśli wypływa kompletnie, to już nie spożywamy, bo jest za dużo powietrza
- tłumaczy podróżnik kulinarny. Można też jajkiem potrząsnąć i posłuchać, czy jest w nim duża kieszeń powietrza.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Skąd wzięła się wielkanocna tradycja malowania pisanek? Obejrzyj reportaż Mikołaja Reya:
Zobacz też:
- Życzenia wielkanocne - oficjalne, śmieszne i firmowe. Czego życzyć na Wielkanoc?
- Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego – prosty przepis na świąteczny deser
- Sprawdzone przepisy na wielkanocne sałatki. Jak je zrobić
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN