Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego – prosty przepis na świąteczny deser

GMVozd/gettyimages.com
GMVozd/gettyimages.com
Baranek z cista piaskowego na święta. Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu chrześcijanina. Zgodnie z tradycją bliscy spotykają się przy jednym stole i wspólnie obchodzą ten wyjątkowy czas. Mimo że w święta wielkanocne królują jajka, podczas rodzinnego spotkania nie może zabraknąć słodkości. Poznaj klasyczny przepis na pysznego baranka wielkanocnego.

Wypieki wielkanocne – baranek z ciasta

Baranek wielkanocny to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Świąt Wielkiej Nocy. Przygotowanie tego świątecznego deseru z ciasta piaskowego posypanego cukrem pudrem może być doskonałą okazją do wspólnej zabawy dla dzieci i dla dorosłych. Gotowy baranek świetnie sprawdzi się jako efektowna dekoracja świątecznego stołu, jak i element święconki.

Czas na wielkanocne ozdoby. Jak przystroić wnętrza, by zaskoczyć domowników?

Przepis na baranka z ciasta piaskowego

Składniki:

  • 5 jajek
    • 1 kostka margaryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
        • 1 szklanka cukru
          • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
            • 1 szklanka mąki
              • 1 cukier wanilinowy
                • aromat waniliowy
                  • cukier puder do posypania

                    Przygotowanie:

                    Jajka utrzyj z cukrem. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, aromat oraz roztopioną margarynę. Formę w kształcie baranka wysmaruj tłuszczem i wlej do niej zmiksowane na gładko składniki. Baranka należy piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Rumiane i pachnące ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.

                    Zobacz też:

                    Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana na Wielkanoc: jajka faszerowane, biała kiełbasa w sosie i pascha wielkanocna

                    Żurek wielkanocny "last minute"! Przepis na zakwas i żurek

                    Mazurki Andrzeja Polana - bakaliowy, czekoladowy, pralinowy - przepisy wielkanocne

                    Zobacz wideo: Jak przygotować idealnego mazurka? Porady Sebastiana Olmy

                    Autor: Adrian Adamczyk

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości