Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana na Wielkanoc: jajka faszerowane, biała kiełbasa w sosie i pascha wielkanocna

Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana na święta
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wiele pysznych dań na Wielkanoc. Na stole pojawiły się: jajka faszerowane w garniturze, biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany, schab pieczony z jajkami, chrzan wielkanocny, wiosenny sos tatarski i pascha wielkanocna.

Jajka faszerowane w garniturze

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • koperek
  • natka pietruszki
  • musztarda rosyjska
  • bułka tarta
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Jajka przekrawamy na połówki wraz ze skorupką. Wyjmujemy środki. Pieczarki przesmażamy z cebulą do momentu odparowania na maśle, wraz z masłem ze smażenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, podobnie robimy z jajkami. Dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz smaku śmietanę, musztardę oraz przyprawy i zioła. Farszem wypełniamy skorupki jaj panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na maśle obowiązkowo.

Fot. Bartosz Krupa / East News

>>> Zobacz także: Najlepszy przepis na zakwas do żurku

Biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 4 białe cebule
  • 400 ml śmietany 36 proc.
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • ostra czerwona papryka
  • olej do smażenia
  • 100 ml białego wina

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy niedużą ilość oleju, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę ostrą i całe pęta białej kiełbasy. Podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy, w trakcie cały czas nakłuwając kiełbasy widelcem lub wykałaczkami. Kiedy woda odparuje, kiełbasy zaczną nam się smażyć podlewamy wszystko winem, odparowujemy i dodajemy śmietanę. Chwile gotujemy, dodajemy napar z majeranku, doprawiamy pieprzem i ostrożnie solą.

Fot. Bartosz Krupa / East News

Schab pieczony z jajkami

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 6 jajek gotowanych
  • musztarda rosyjska
  • włoszczyzna
  • młoda kapusta
  • sznurek do mięsa

Przygotowanie:

Schab rozcinamy wzdłuż na duży arkusz, rozklepujemy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę przesmażamy, mielimy lub miksujemy, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem, przyprawami, natką pietruszki i musztardą. Liście kapusty młodej parzymy. Na mięso wykładamy liście kapusty, farsz z mięsa, jajka gotowane. Zwijamy roladę, ciasno zawijamy ciasno sznurkiem. Mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy warzywa korzenne i dusimy do miękkości.

Fot. Bartosz Krupa / East News

>>> Zobacz także: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego

Chrzan wielkanocny

Składniki:

  • 400 gr chrzanu w słoiczku
  • 5 jajek
  • 150 ml gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • świeży koperek
  • 1 pęczek rzodkiewko

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przecieramy przez gęste sito i miksujemy blenderem ze śmietaną, przyprawami i sokiem z cytryny. Dodajemy odciśnięty chrzan i posiekane w drobną kostkę białko.

Wiosenny sos tatarski

Składniki:

  • 4 ogórki małosolne
  • 1 kalarepka
  • 200 g pieczarek marynowanych
  • 100 g groszku zielonego mrożonego
  • 4 jajka gotowane na twardo
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier
  • musztarda
  • majonez
  • chrzan
  • koperek
  • szczypiorek drobny
  • rzodkiewka

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy ze śmietaną, chrzanem, musztardą i majonezem aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone w kostkę białko, warzywa i sparzony zielony groszek. Dodajemy świeży koperek, szczypiorek, cienkie plasterki rzodkiewki.

>>> Zobacz także: Przepis na żurek, który zachwycił Stinga

Pascha wielkanocna

Składniki:

  • 1 l świeżego mleka 3,2 proc.
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 2 limonki
  • 1 laska wanilii
  • 100 g rodzynek
  • 2 gazy lub pielucha tetrowa
  • klasyczna doniczka z dziurką

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do momentu kiedy oddzieli się twarożek i serwatka. Sito wykładamy gazą lub tetrową pieluchą i wylewamy na nie powstały twarożek z serwatką w celu odsączenia. Odsączony twarożek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo wystudzony twarożek, rodzynki i skorki z cytrusów. Gazą lub pieluchą wykładamy doniczkę, przekładamy do niej powstałą masę, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości