Jajka faszerowane w garniturze
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g masła
- 100 ml śmietany 36 proc.
- koperek
- natka pietruszki
- musztarda rosyjska
- bułka tarta
- masło klarowane
Przygotowanie:
Jajka przekrawamy na połówki wraz ze skorupką. Wyjmujemy środki. Pieczarki przesmażamy z cebulą do momentu odparowania na maśle, wraz z masłem ze smażenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, podobnie robimy z jajkami. Dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz smaku śmietanę, musztardę oraz przyprawy i zioła. Farszem wypełniamy skorupki jaj panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na maśle obowiązkowo.
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także: Najlepszy przepis na zakwas do żurku
Biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 4 białe cebule
- 400 ml śmietany 36 proc.
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
- ostra czerwona papryka
- olej do smażenia
- 100 ml białego wina
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy niedużą ilość oleju, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę ostrą i całe pęta białej kiełbasy. Podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy, w trakcie cały czas nakłuwając kiełbasy widelcem lub wykałaczkami. Kiedy woda odparuje, kiełbasy zaczną nam się smażyć podlewamy wszystko winem, odparowujemy i dodajemy śmietanę. Chwile gotujemy, dodajemy napar z majeranku, doprawiamy pieprzem i ostrożnie solą.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Schab pieczony z jajkami
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 2 cebule
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 6 jajek gotowanych
- musztarda rosyjska
- włoszczyzna
- młoda kapusta
- sznurek do mięsa
Przygotowanie:
Schab rozcinamy wzdłuż na duży arkusz, rozklepujemy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę przesmażamy, mielimy lub miksujemy, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem, przyprawami, natką pietruszki i musztardą. Liście kapusty młodej parzymy. Na mięso wykładamy liście kapusty, farsz z mięsa, jajka gotowane. Zwijamy roladę, ciasno zawijamy ciasno sznurkiem. Mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy warzywa korzenne i dusimy do miękkości.
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
Chrzan wielkanocny
Składniki:
- 400 gr chrzanu w słoiczku
- 5 jajek
- 150 ml gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- sok z cytryny
- świeży koperek
- 1 pęczek rzodkiewko
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przecieramy przez gęste sito i miksujemy blenderem ze śmietaną, przyprawami i sokiem z cytryny. Dodajemy odciśnięty chrzan i posiekane w drobną kostkę białko.
Wiosenny sos tatarski
Składniki:
- 4 ogórki małosolne
- 1 kalarepka
- 200 g pieczarek marynowanych
- 100 g groszku zielonego mrożonego
- 4 jajka gotowane na twardo
- 1 jabłko
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz czarny
- cukier
- musztarda
- majonez
- chrzan
- koperek
- szczypiorek drobny
- rzodkiewka
Przygotowanie:
Żółtka miksujemy ze śmietaną, chrzanem, musztardą i majonezem aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone w kostkę białko, warzywa i sparzony zielony groszek. Dodajemy świeży koperek, szczypiorek, cienkie plasterki rzodkiewki.
>>> Zobacz także: Przepis na żurek, który zachwycił Stinga
Pascha wielkanocna
Składniki:
- 1 l świeżego mleka 3,2 proc.
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 limonki
- 1 laska wanilii
- 100 g rodzynek
- 2 gazy lub pielucha tetrowa
- klasyczna doniczka z dziurką
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do momentu kiedy oddzieli się twarożek i serwatka. Sito wykładamy gazą lub tetrową pieluchą i wylewamy na nie powstały twarożek z serwatką w celu odsączenia. Odsączony twarożek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo wystudzony twarożek, rodzynki i skorki z cytrusów. Gazą lub pieluchą wykładamy doniczkę, przekładamy do niej powstałą masę, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Autor: Iza Dorf