Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana na Wielkanoc: jajka faszerowane, biała kiełbasa w sosie i pascha wielkanocna

Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana na święta
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wiele pysznych dań na Wielkanoc. Na stole pojawiły się: jajka faszerowane w garniturze, biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany, schab pieczony z jajkami, chrzan wielkanocny, wiosenny sos tatarski i pascha wielkanocna.

Jajka faszerowane w garniturze

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
    • 250 g pieczarek
      • 1 cebula
        • 100 g masła
          • 100 ml śmietany 36 proc.
            • koperek
              • natka pietruszki
                • musztarda rosyjska
                  • bułka tarta
                    • masło klarowane

                      Przygotowanie:

                      Jajka przekrawamy na połówki wraz ze skorupką. Wyjmujemy środki. Pieczarki przesmażamy z cebulą do momentu odparowania na maśle, wraz z masłem ze smażenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, podobnie robimy z jajkami. Dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz smaku śmietanę, musztardę oraz przyprawy i zioła. Farszem wypełniamy skorupki jaj panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na maśle obowiązkowo.

                      Fot. Bartosz Krupa / East News

                      >>> Zobacz także: Najlepszy przepis na zakwas do żurku

                      Biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany

                      Składniki:

                      • 1 kg białej kiełbasy
                        • 4 białe cebule
                          • 400 ml śmietany 36 proc.
                            • sól
                              • pieprz czarny
                                • majeranek
                                  • ostra czerwona papryka
                                    • olej do smażenia
                                      • 100 ml białego wina

                                        Przygotowanie:

                                        Na patelnię wlewamy niedużą ilość oleju, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę ostrą i całe pęta białej kiełbasy. Podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy, w trakcie cały czas nakłuwając kiełbasy widelcem lub wykałaczkami. Kiedy woda odparuje, kiełbasy zaczną nam się smażyć podlewamy wszystko winem, odparowujemy i dodajemy śmietanę. Chwile gotujemy, dodajemy napar z majeranku, doprawiamy pieprzem i ostrożnie solą.

                                        Fot. Bartosz Krupa / East News

                                        Schab pieczony z jajkami

                                        Składniki:

                                        • 1,5 kg schabu bez kości
                                          • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
                                            • 1 jajko
                                              • 2 cebule
                                                • natka pietruszki
                                                  • sól
                                                    • pieprz
                                                      • 6 jajek gotowanych
                                                        • musztarda rosyjska
                                                          • włoszczyzna
                                                            • młoda kapusta
                                                              • sznurek do mięsa

                                                                Przygotowanie:

                                                                Schab rozcinamy wzdłuż na duży arkusz, rozklepujemy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę przesmażamy, mielimy lub miksujemy, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem, przyprawami, natką pietruszki i musztardą. Liście kapusty młodej parzymy. Na mięso wykładamy liście kapusty, farsz z mięsa, jajka gotowane. Zwijamy roladę, ciasno zawijamy ciasno sznurkiem. Mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy warzywa korzenne i dusimy do miękkości.

                                                                Fot. Bartosz Krupa / East News

                                                                >>> Zobacz także: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego

                                                                Chrzan wielkanocny

                                                                Składniki:

                                                                • 400 gr chrzanu w słoiczku
                                                                  • 5 jajek
                                                                    • 150 ml gęstej śmietany
                                                                      • sól
                                                                        • pieprz
                                                                          • cukier do smaku
                                                                            • sok z cytryny
                                                                              • świeży koperek
                                                                                • 1 pęczek rzodkiewko

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przecieramy przez gęste sito i miksujemy blenderem ze śmietaną, przyprawami i sokiem z cytryny. Dodajemy odciśnięty chrzan i posiekane w drobną kostkę białko.

                                                                                  Wiosenny sos tatarski

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 4 ogórki małosolne
                                                                                    • 1 kalarepka
                                                                                      • 200 g pieczarek marynowanych
                                                                                        • 100 g groszku zielonego mrożonego
                                                                                          • 4 jajka gotowane na twardo
                                                                                            • 1 jabłko
                                                                                              • 4 łyżki śmietany
                                                                                                • sól
                                                                                                  • pieprz czarny
                                                                                                    • cukier
                                                                                                      • musztarda
                                                                                                        • majonez
                                                                                                          • chrzan
                                                                                                            • koperek
                                                                                                              • szczypiorek drobny
                                                                                                                • rzodkiewka

                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                  Żółtka miksujemy ze śmietaną, chrzanem, musztardą i majonezem aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone w kostkę białko, warzywa i sparzony zielony groszek. Dodajemy świeży koperek, szczypiorek, cienkie plasterki rzodkiewki.

                                                                                                                  >>> Zobacz także: Przepis na żurek, który zachwycił Stinga

                                                                                                                  Pascha wielkanocna

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • 1 l świeżego mleka 3,2 proc.
                                                                                                                    • 250 ml kwaśnej śmietany
                                                                                                                      • 3 jajka
                                                                                                                        • 100 g masła
                                                                                                                          • 100 g cukru pudru
                                                                                                                            • 2 cytryny
                                                                                                                              • 1 pomarańcza
                                                                                                                                • 2 limonki
                                                                                                                                  • 1 laska wanilii
                                                                                                                                    • 100 g rodzynek
                                                                                                                                      • 2 gazy lub pielucha tetrowa
                                                                                                                                        • klasyczna doniczka z dziurką

                                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                                          Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do momentu kiedy oddzieli się twarożek i serwatka. Sito wykładamy gazą lub tetrową pieluchą i wylewamy na nie powstały twarożek z serwatką w celu odsączenia. Odsączony twarożek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

                                                                                                                                          Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo wystudzony twarożek, rodzynki i skorki z cytrusów. Gazą lub pieluchą wykładamy doniczkę, przekładamy do niej powstałą masę, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

                                                                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości