Wielkanocne dekoracje
Z tego artykułu dowiesz się:
- jak przygotować tradycyjne jajka faszerowane na Wielkanoc,
- czym faszerować jajka,
- co zrobić, żeby skorupka jaj nie pękała,
- jak przygotować różne rodzaje faszerowanych jaj na święta Wielkanocne.
Tradycyjne faszerowane jajka na Wielkanoc - przepis krok po kroku
Składniki:
- jaja - 12,
- masło - 6 łyżek,
- szczypiorek - 2 łyżki,
- bułka tarta - 8 łyżek,
- sól i pieprz do smaku.
Wielkanoc
Sposób przygotowania:
- Jajka włożyć do chłodnej wody, postawić na palniku i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 6 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
- Ostrym nożem przekrawać skorupkę, tak aby powstały dwie połówki-łódeczki.
- Ugotowane jaja wydrążyć tak, aby nie uszkodzić skorupek.
- Białko i żółtko posiekać. Dodać masło.
- Szczypiorek posiekać i dodać do masy. Całość doprawić do smaku.
- Skorupki wypełniać farszem, a wierzch posypać bułką tartą.
- Jajka zasmażać na patelni bułką tartą do dołu. Po około 1 minucie na stronie, tak aby bułka nabrała złotego koloru.
- Najlepiej podawać na ciepło.
Co zrobić, aby skorupka nie pękała? Najlepiej jaja ogrzać do temperatury pokojowej przed włożeniem do wrzątku lub wkładać do chłodnej wody i dopiero wtedy gotować. Dzięki temu uniknie się pęknięcia skorupki w niekontrolowany sposób.
Czym faszerować jajka na Wielkanoc?
Jajka w skorupkach tradycyjnie faszeruje się samym jajkiem ugotowanym na twardo. Do niego można dodawać dowolne składniki. Świetnie sprawdzi się zeszklona cebula lub podsmażone pieczarki. Osoby, które lubią kawior i ryby mogą do masy dodać wędzonego łososia, a całość przyozdobić kawiorem. Idealnie nadaje się do tego świeży szczypiorek i świeżo tarty chrzan. Smak podbija dodana łyżeczka majonezu lub musztardy.
Ciekawą propozycją jest dodanie mięsa... z białej kiełbasy. W tym celu trzeba wybrać wnętrze z kiełbaski, które następnie dokładnie posiekamy. Ważne, żeby masa nie była zbyt sztywna i nie miała twardych grud.
Jajka można podawać również bez skorupek. Taki sposób jest znacznie prostszy. Jajka należy obrać i wydobyć jedynie żółtka z białek. We wgłębienia po nich nakłada się farsz. W takim wypadku można je smażyć na patelni całe obtoczone bułką tartą - jak kotlety. Jajka faszerowane, nie ważne którą metodą, idealnie komponują się z chrzanem podawanym na Wielkanoc.
Najlepsze sposoby na faszerowane jajka na Wielkanoc
Jeżeli szukasz ciekawych pomysłów na to, jak przygotować faszerowane jajka na Wielkanoc, koniecznie sprawdź propozycje kucharzy Dzień Dobry TVN i nie tylko:
- Jajka faszerowane w kilku odsłonach. Te przepisy gwarantują smaczne święta
- Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami – prosty przepis na pyszną przekąskę!
- Dania wielkanocne według Sebastiana Olmy. Oto przepisy na jajka faszerowane, duszoną białą kiełbasę i babkę cytrynową
- Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie!
- Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana na Wielkanoc: jajka faszerowane, biała kiełbasa w sosie i pascha wielkanocna
- Kuchnia z jajem, czyli faszerowane, po japońsku i w sosie
- Kuchnia wielkanocna. Przepisy na jajka faszerowane, barszcz biały na jabłkach i pieczoną w owocach kaczkę
- Faszerowane jajka z niespodzianką. Przepis Piotra Kucharskiego
Zobacz także:
- Chleb do święconki - prosty przepis
- Keks na Wielkanoc– jak go przygotować? Przepisy, które warto poznać
- Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę
Autor: Teofila Siewko
Źródło: kukbuk/kwestiasmaku
Źródło zdjęcia głównego: Natalya Shcherbatyuk/Getty Imges