Materiał promocyjny

Kuchnia z jajem, czyli faszerowane, po japońsku i w sosie

Na miękko, na twardo, w koszulkach, faszerowane lub w sosie... Można je przygotować na wiele sposobów. Stosowane jest w kuchniach na całym świecie. W polskiej kuchni szczególnie popularne podczas Świąt Wielkanocnych. JAJO wystąpiło w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy przygotował kucharz Grzegorz Łapanowski.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Jak w domu, czyli jaja faszerowane

Składniki:

12 jaj

2 łyżki masła

1 cebula

0,5 pęczka świeżej pietruszki

świeża kolendra

garść pieczarek

bułka tarta

pieprz, sól

Przygotowanie: Jaja faszerowane to dla mnie smak Świąt. Ich zapach przywołuje wspomnienia. Cebulę drobno siekam i smażę na oleju, aż lekko się zeszkli. Na osobnej patelni podduszam pieczarki. Dodaje sól i pieprz. Natkę drobno siekam. Jaja ostrożnie przekrawam na pół i łyżką wydłubuję zawartość. Jajka ugniatam widelcem lub siekam. Przygotowuje farsz z ziół, pieczarek jaj i bułki tartej. Intensywnie doprawiam i wyrabiam. Kiedy jest gotowy, faszeruje nim jaja, które smażę po uprzednim umoczeniu w bułce tartej – najpierw na oleju, a potem z dodatkiem masła by uzyskały piękny świąteczny smak.

Tamago, czyli omlet po prawie japońsku

Składniki:

4 łyżki wody

3 jaja

1 mały strąk posiekanego chili

łyżka siekanej kolendry i szczypiorku

kilka kropli oleju sezamowego

łyżeczka sosu sojowego

odrobina cukru

ząbek czosnku

Przygotowanie: Jaja mieszamy z sosem sojowym, olejem sezamowym, ziołami i przyprawami. Dodajemy wody i mieszamy tak by uniknąć wbicia powietrza do omleta. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy olej i rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Kiedy będzie gorąca, wlewamy 1/3 objętości omleta i rozlewamy po patelni. Kiedy jajko się zetnie jeszcze na patelni, ostrożnie zwijamy omlecik. Kiedy ten będzie gotowy spoczywał po jednej stronie patelni, ponownie rozlewamy jajo, czekamy aż się zetnie i ponownie zwijamy. Tym razem w przeciwnym kierunku. Czynność powtarzamy do wyczerpania się masy. Kiedy omlet jest gotowy, tniemy go w niewielkie tubki i podajemy z sałatką z ogórka i sosu sojowego i kiełkami.

Jajeczka przepiórcze w sosie curry

Składniki:

200 g ugotowanego czarnego ryżu

12 – 20 ugotowanych jajeczek przepiórczych

3 średnie polskiej pomidory

2 ugotowane ziemniaki

0,5 pęczka kolendry

czosnek, imbir

chili

Przygotowanie: Cebulą drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Na osobnej suchej patelni prażymy przyprawy tak długo, aż zacznie się z nich wydobywać charakterystyczny aromat. Kiedy to się stanie, na patelnię dodajemy posiekane pomidory, obrane jajeczka, przyprawy i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość dusimy ok 5 -10 minut. Podajemy z ryżem i kolendrą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości