Jajowanie to metoda oczyszczania energii, która ma pomóc nam pozbyć się różnego rodzaju negatywów z aury.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.
Co można zrobić z resztkami, aby ich nie zmarnować?
Leszek Juraszek, hodowca kur, podzielił się z widzami Dzień Dobry TVN sposobem na sprawdzenie świeżości jaj.
Pisanki to obowiązkowy atrybut wielkonocnego stołu. Są tacy, dla których zwykłe jajka nie są jednak wystarczające i sięgają po te znacznie większe. Doskonale o tym wie Aleksandra Dudka, która od 19 lat prowadzi hodowlę strusi afrykańskich i o strusich jajach wie wszystko.
Marynowane, po benedyktyńsku, po szkocku, jako główny dodatek do pizzy albo składnik popularnej sałatki. Jaja można serwować na wiele sposobów. Zobacz, co w Światowym Dniu Jaj przyrządza z nich Jan Kuroń.
Ważne informacja dla wszystkich konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o Salmonelli wykrytej na powierzchni skorupek jajek. Bakteria wystąpiła w trzech z pięciu przebadanych próbek.
Naturalne barwniki do kolorowania jajek są doskonałą alternatywą dla barwników chemicznych. Warto po nie sięgać, ponieważ są zdrowsze - nie zmieniają smaku jajka i pomagają uniknąć ewentualnych alergii. Z czego zatem wykonuje się naturalne barwniki do jajek? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dziennikarka i autorka poradników Małgorzata Świgoń.
Przepisy na jaja faszerowane. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował wielkanocne jajka w najrozmaitszych odsłonach. Co powiecie na jajka na zielono lub jaja z czerwonym farszem?
W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą kucharza Andrzeja Polana, raczymy się dziś jajami. Na miękko, na twardo, sadzone lub klasyczna jajecznica... tak najchętniej spożywamy i przygotowujemy jaja. A można je przecież przygotować nieco inaczej. Można zrobić jaja w panierce, możemy zrobić jajko w koszulce lub zapiec je w piekarniku. Smacznego!
Dlaczego jaja podrożały ostatnio nawet o 30 procent i, dlaczego brakuje ich w sklepach? O komentarz poprosiliśmy w Dzień Dobry TVN Pawła Blajera, dziennikarza TVN24 Biznes i Świat.
"Każdy może mieć własną kurę". Na czym polega "kurza adopcja", co zyskują osoby, które zdecydują się na wzięcie kury pod swoje skrzydła i czy kury dobrze się czują w nowej sytuacji? ;)
Prezenter pogody Bartek Jędrzejak otrzymał od wrocławskiego zoo wydmuszki. Zobowiązał się je przewieźć w całości do Dzień Dobry TVN i dać do podpisu wszystkim naszym prowadzącym. Niestety - z pośpiechu - zostawił je na lotnisku we Wrocławiu. Zobaczcie, co się później z nimi działo :)
Ta kura naprawdę znosi złote jaja! Zielononóżkowe jaja są bogatym źródłem wartości odżywczych, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. I mają mniej cholesterolu niż tradycyjne. Kiedyś utożsamiane z folklorem dziś - trochę zapomniane. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o kurach, które znoszą złote jajka!
Sprawdzała to nasza reporterka.
Jeżeli wciąż czujecie się przejedzeni po świętach, mamy dla Was propozycję - lekką kuchnię noworoczoną. Co jeść, by się nie przejeść i nie przytyć - radzi w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Na co dzień wyluzowani, w Dzień Dobry TVN założyli marynarki, białe koszule i muszki. Okazja ku temu jest wyjątkowa. De Mono obchodzi swoje dwudziestopięciolecie! Z tej okazji przygotowali dla swoich fanów nie lada gratkę, trasę koncertową, która przebiegać będzie przez największe polskie filharmonie aż do warszawskiej Sali Kongresowej. Dla Was przygotowali niespodziankę - specjalną, elegancką, wyśmienitą, kuchnię wiedeńską. Na wysokim C!
Lato sprzyja zatruciom pokarmowym. Jak ustrzec się salmonelli i czego unikać? - Rezerwuarem salmonelli jest najczęściej drób i jajka - wyjaśnia w Dzień Dobry TVN doktor Piotr Gryglas. Uważaj na ciasta, majonez, kremy i tatara. Pamiętaj, że smażenie i gotowanie zabija pałeczki bakterii salmonelli. Co zrobić, gdy już dojdzie do zatrucia?
Z pewnością po Świętach Wielkanocnych zostało Wam w lodówce mnóstwo przysmaków, których nie zdążyliście zjeść w czasie trzech świątecznych dni. Wyrzucać szkoda, ale co można zrobić z jaj, białej kiełbasy czy babki drożdżowej? O pomoc poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, zwycięzcę drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Zobaczcie, co wyczarował ze świątecznego jedzenia!
Na miękko, na twardo, w koszulkach, faszerowane lub w sosie... Można je przygotować na wiele sposobów. Stosowane jest w kuchniach na całym świecie. W polskiej kuchni szczególnie popularne podczas Świąt Wielkanocnych. JAJO wystąpiło w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy przygotował kucharz Grzegorz Łapanowski.
Po aferze solnej mamy kolejną aferę spożywczą. W suszu jajecznym produkowanym pod Kaliszem były bakterie chorobotwórcze. Ten susz dostał się do majonezu, makaronów do ciast i innych wyrobów, w których się go stosuje. Czy takie produkty mogą nam zaszkodzić? O to zapytaliśmy dr. Pawła Grzesiowskiego z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.