Jajka z plackami chrzanowymi, wędzoną rybą i awokado
Składniki:
4 jajka
4 ziemniaki
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
100 g wędzonej ryby (łosoś, pstrąg)
2 łyżki chrzanu śmietankowego
Szczypiorek, koperek
2 szt. awokado
Skórka i sok z cytryny
Sól, biały pieprz mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, starte zaparzamy w gorącym mleku i mocno odciskamy. Ziemniaki łączymy z mąką, 1 jajkiem, chrzanem i szczypiorkiem oraz koprem. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Placki smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Usmażone wykładamy na blaszkę i dopiekamy w piekarniku. Wodę zagotowujemy i dodajemy ocet winny oraz sól. Do gotującej się wody wrzucamy jajko uprzednio wybite do miski. Gotujemy około 2-3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Awokado wyjmujemy łyżką z połówek, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy sola, pieprzem. Na placki wykładamy porcję awokado, kawałki ryby i na wierzch jajka. Posypujemy szczypiorkiem, skórka z cytryny i czarnym pieprzem.
Jajka zapiekane z warzywami, wiejskim pieczywem i szynką
Składniki:
2 cebule
2 czerwone papryki
1 papryka zielona
100 g dyni
Pomidory krojone w zalewie
Chleb wiejski, kilka cienkich kromek
150 g szynki wędzonej w plastrach
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
szczypiorek
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy paprykę oraz dynię. Kiedy tylko warzywa zmiękną dodajemy pomidory w puszce, najlepiej krojone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Cienkie kromki pieczywa smarujemy olejem. Wykładamy boki kokilek pieczywem, do środka naczynia nakładamy porcję warzyw, robimy dołek i wbijamy jajka. Wokół wysypujemy pokrojoną w paski szynkę. Kokilki przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni na około 15 minut. Tuż przed wyjęciem zdejmujemy folię. Kiedy wszystko już jest zapieczone, posypujemy pieprzem, szczypiorkiem.
Składniki:
4 jajka
1 marchew
1 brokuł
1 por
Groszek zielony mrożony
Bazylia świeża, natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut, wyjmujemy, studzimy i ostrożnie obieramy. Na patelni na maśle przesmażamy pora i plasterki marchewki. Dolewamy wody w niedużej ilości. Wrzucamy brokuły i groszek. Zioła miksujemy i dodajemy do zupy.
Mąka do oprószenia jajek
2 jajka
100 g ziarna słonecznika
100 g ziarna dyni
Pieczywo razowe
Masło do smażenia
Przygotowanie:
Ziarna miksujemy, jajka obtaczamy w mące, jajku i ziarnach. Smażymy na maśle na złoty kolor, jajka zdejmujemy i wrzucamy na patelnię porwane pieczywo razowe na kawałki. Jaja podajemy na warzywach z grzankami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN