Dania na słodko z białek
Białek potrzeba tym więcej, im większy jest deser. Do bezy Pavlova będziemy potrzebować około 6. Z kolei jeśli zostało nam niewiele - 1-2 białka, to można z nich zrobić pyszne bezowe kokosanki.
Porady dietetyków
Sprawdź nasze pomysły na bezy:
- Beza, za którą dałby się pokroić Szymon Czerwiński. Poznaj sprawdzony przepis finalisty MasterChefa
- Beza Pavlova - doskonały deser na Sylwestra. Pyszny przepis Ani Starmach
- Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
- Jak i ile piec bezę, żeby była chrupiąca?
- Ciasteczka kokosowe w dwóch odsłonach – przekonaj się, jak łatwo je zrobić!
Oprócz tego można zrobić pyszny omlet bez żółtek na słodko lub dodać do niego więcej białej części jajek - będzie on bardziej puszysty, a do tego odżywczy. Do niektórych wypieków potrzebne będą z kolei dodatkowe białka, np. do ciast z bezą, ale również do keksu na białkach. Mogą nam także posłużyć do przygotowania lukru królewskiego. Co jednak jeśli nie przepadamy za słodyczami? Można zdecydować się na wytrawne dania.
Dania wytrawne z białek
Z białek można przygotować także wytrawne dania, np. pyszny omlet białkowy z kurkumą lub curry. Idealnie nada się dla osób na diecie zwiększającej masę, gdyż jest niezwykle bogaty... w białko. Dzięki kurkumie lub curry nabierze dodatkowo żółtej barwy. Można do niego dodawać różne warzywa czy nawet wędliny, tofu lub ser. Co ciekawe, w taki sposób możemy również przygotować jajecznicę bez żółtek - wystarczy całość rozbełtać na patleni.
Z białek można również przygotować domowy majonez! Pozostałości z jajek można też usmażyć lub ugotować i dodać do różnego rodzaju sałatek i dań, nawet do kanapek. Ciekawym i kreatywnym pomysłem będzie zrobienie tzw. chmurek - wystarczy ubić pozostałą białą część jajka na sztywną pianę, dodać przyprawy i ser, a całość zapiekać w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. To świetny dodatek do śniadania!
Jak nie marnować białek jaj po pieczeniu - jak je mrozić i jak długo można je przechowywać?
Co jednak jeśli zwyczajnie nie mamy ochoty na danie z białek, ale nie chcemy, żeby się zmarnowały? Najprostszą metodą jest ich zamrożenie. Można je przechowywać w lodówce nawet do tygodnia - w tym czasie się nie zepsują. Jednak jeśli wiemy, że i w tym czasie nie będzie okazji do ich zużycia - można schować je do zamrażarki. Tam mogą czekać nawet trzy miesiące na to, aż będziemy chcieli je wykorzystać. Ważne, aby przelać je do pojemnika, który nie pęknie, np. plastikowego i podpisać datę, kiedy zostały zapakowane. Rozmrażając nie powinno się ich podgrzewać, ponieważ jest duże ryzyko, że się zetną.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Jak zrobić domowy majonez?
- Najlepsze źródła białka roślinnego
- Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie? Źródła aminokwasów
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Magone/Getty Images