Jak zrobić domowy majonez?
Na początek kulinarny król świąt wielkanocnych w Polsce, czyli majonez. Pojawia się między innymi w tradycyjnej sałatce jarzynowej, która niby w całym kraju taka sama, a jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Czasami jest to kwestia doboru dodatków (niektórzy dodają jabłko, inni natomiast nie znoszą zielonego groszku) czy przypraw, a niekiedy majonezu właśnie. A może by tak spróbować zrobić majonez samodzielnie? Ten domowy może być naprawdę mistrzowski, zwłaszcza jeśli powstanie zgodnie z przepisem Magdy Gessler i z użyciem składników najwyższej jakości.
Magda Gessler podkreśla, że majonez z jej przepisu jest o wiele lżejszy od tych, które zwykle pojawiają się na polskich stołach. Jest również łatwy i szybki w wykonaniu. Do uzyskania idealnej struktury przyda się blender.
Domowy majonez – przepis Magdy Gessler
Składniki:
- olej rzepakowy
- 2 jajka
- mleko
- musztarda rosyjska
- ocet spirytusowy
- sól
- cukier
- pieprz
- mleko
Domowy majonez Magdy Gessler - sposób przygotowania
- Do kielicha blendera lub innego naczynia wbić 2 jajka i wlać pół litra oleju.
- Dodać dużą łyżkę musztardy, sól, płaską łyżeczkę cukru i około 3-4 łyżki octu.
- Całość blendować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej masy.
- Na końcu domowy majonez zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka.
- Przełożyć do słoika, trzymać w lodówce i dodawać do wszystkiego, czego dusza zapragnie!
Wielkanocne przepisy Magdy Gessler
Magda Gessler po mistrzowsku przyrządza również wiele innych potraw. Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji na Wielkanoc i inne okazje, polecamy proste i sprawdzone przepisy na:
- Wielkanocny żurek i zakwas - przepisy Magdy Gessler
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler
- Zupa krem z dyni i pomidorów z pieczoną gruszką według Magdy Gessler
- Białe szparagi, sos aioli, sos holenderski - przepisy Magdy Gessler
- Zupa z kurkami - przepis Magdy Gessler
- Domowy kisiel według przepisu Magdy Gessler
- Sałata rzymska z serem Dziugas i makaron penne z sosem serowo-śmietanowym według przepisu Magdy Gessler
Sprawdź nasze inne materiały o majonezie:
- Majonez - król wielkanocnego stołu. Który jest najlepszy?
- Jak zrobić domowy majonez?
- Jak zrobić domowy majonez? Przepis Piotra Kucharskiego
- Majonez bezglutenowy - przedstawiamy proste przepisy
- Wegański majonez na Wielkanoc - prosty przepis
- W kuchni DDTVN: Smakowe majonezy do ulubionych potraw
- Majonez, masło, żołty ser. Możesz to sama zrobić!
- Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Magda Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Pinkasevich/Getty Iamges