Wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Jak zrobić domowy majonez?

Aktualizacja:
Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Magda Gessler
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocneDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Kulinarne receptury i porady Magdy Gessler cieszą się sporym uznaniem i zaufaniem. Podobnie jest z jej wersjami tradycyjnych potraw, w tym tych, które pojawiają się na wielkanocnych stołach Polaków. Jak zrobić doskonały żur na domowym zakwasie, idealną sałatkę jarzynową lub domowy majonez? Sprawdź przepisy Magdy Gessler.

Jak zrobić domowy majonez?

Na początek kulinarny król świąt wielkanocnych w Polsce, czyli majonez. Pojawia się między innymi w tradycyjnej sałatce jarzynowej, która niby w całym kraju taka sama, a jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Czasami jest to kwestia doboru dodatków (niektórzy dodają jabłko, inni natomiast nie znoszą zielonego groszku) czy przypraw, a niekiedy majonezu właśnie. A może by tak spróbować zrobić majonez samodzielnie? Ten domowy może być naprawdę mistrzowski, zwłaszcza jeśli powstanie zgodnie z przepisem Magdy Gessler i z użyciem składników najwyższej jakości.

Magda Gessler podkreśla, że majonez z jej przepisu jest o wiele lżejszy od tych, które zwykle pojawiają się na polskich stołach. Jest również łatwy i szybki w wykonaniu. Do uzyskania idealnej struktury przyda się blender.

Domowy majonez – przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • mleko
  • musztarda rosyjska
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • mleko

Domowy majonez Magdy Gessler - sposób przygotowania

  1. 1Do kielicha blendera lub innego naczynia wbić 2 jajka i wlać pół litra oleju.
  2. 2Dodać dużą łyżkę musztardy, sól, płaską łyżeczkę cukru i około 3-4 łyżki octu.
  3. 3Całość blendować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej masy.
  4. 4Na końcu domowy majonez zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka.
  5. 5Przełożyć do słoika, trzymać w lodówce i dodawać do wszystkiego, czego dusza zapragnie!

Wielkanocne przepisy Magdy Gessler

Magda Gessler po mistrzowsku przyrządza również wiele innych potraw. Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji na Wielkanoc i inne okazje, polecamy proste i sprawdzone przepisy na:

Sprawdź nasze inne materiały o majonezie:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Magda Gessler

Źródło zdjęcia głównego: Pinkasevich/Getty Iamges