Przepisy kulinarne

Sałata rzymska z serem Dziugas i makaron penne z sosem serowo-śmietanowym według przepisu Magdy Gessler

Przepisy kulinarne

Autor:
Magda
Gessler
Ser z wyższych sfer
Dzień Dobry TVNSer z wyższych sfer

Za nami początek astronomicznej wiosny. W kuchni to nie tylko czas grilla, ale i lżejszych dań. W dzień sera świetnie sprawdzi się sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas według przepisu Magdy Gessler nada się idealnie na kwietniowe i majowe lunche. Z kolei dania z makaronem są na tyle uniwersalne, że zaserwować je możemy przy każdej okazji. Sprawdź, jak przygotować Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową.

Sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas z sosem vinegret z dzikim sosem tatarskim - przepis krok po kroku

Składniki na sałatę rzymską z serem długo dojrzewającym:

  • Sałata rzymska – baby i duża, ścisła po 2 sztuki,
  • oliwa z oliwek goya,
  • sól,
  • ocet winny najlepiej cherry, ale może być z czerwonego wina, ząbek czosnku,
  • musztarda dijon,
  • oliwki kalamata bez pestek.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Składniki na sos:

  • Jogurt bałkański (z "tureckich", taki twardy, skondensowany), słodka cebula,
  • kapary małe,
  • ogórek świeży,
  • musztarda dijon,
  • ser długodojrzewający Dziugas.

Jak przygotować sałatę rzymską z serem długodojrzewającym Dziugas?

  1. 1Sos vinegret: wymieszać 2/3 oliwy, 1/3 octu i 1 ząbek czosnku tarkowanego i łyżkę musztardy.
  2. 2Sos tatarski: do jogurtu dodajemy odrobinę musu węgierskiego z czerwonej papryki, oliwki pokrojone na pół, cebulę pokrojoną w pióra, oraz małe kapary.
  3. 3Kroimy sałatę w cztery części, a jej brzeg moczymy w sosie vinegret i dalej wierzch smarujemy sosem tatarskim, do tego przylepiamy ser tarty na cienkiej tarce.

Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową - przepis krok po kroku

Składniki na makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową

  • Mleko,
  • śmietana niepasteryzowana,
  • por białe części 4 pory,
  • masło,
  • pieczarki duże 10 sztuk,
  • garść suszonych grzybów,
  • 4 liście laurowe,
  • ziele angielskie 4 owoce,
  • kubek wody lub rosołu,
  • ser długodojrzewający Dziugas

Jak przygotować makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową?

  1. 1Garść suszonych grzybów obgotować w odrobinie bulionu lub w kubku wody z 4 liśćmi laurowymi, 4 kulkami ziela angielskiego. Białe części pora pokroić i wrzucić na patelnię z masłem do sklarowania.
  2. 2Dodać na patelnię pokrojone na cienkie plastry pieczarki ze skórką wraz z naszymi namoczonymi już grzybami i blanszować na maśle, dodać białe wino, aby odparowało, po chwili dodać odrobinę gałki muszkatołowej i czarny pieprz, sól do smaku.
  3. 3Następnie wlać śmietankę i zagęścić całość startym serem długodojrzewającym Dziugas

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Magda Gessler

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kataliz

Pozostałe wiadomości