Sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas z sosem vinegret z dzikim sosem tatarskim - przepis krok po kroku
Składniki na sałatę rzymską z serem długo dojrzewającym:
- Sałata rzymska – baby i duża, ścisła po 2 sztuki,
- oliwa z oliwek goya,
- sól,
- ocet winny najlepiej cherry, ale może być z czerwonego wina, ząbek czosnku,
- musztarda dijon,
- oliwki kalamata bez pestek.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Składniki na sos:
- Jogurt bałkański (z "tureckich", taki twardy, skondensowany), słodka cebula,
- kapary małe,
- ogórek świeży,
- musztarda dijon,
- ser długodojrzewający Dziugas.
Jak przygotować sałatę rzymską z serem długodojrzewającym Dziugas?
- Sos vinegret: wymieszać 2/3 oliwy, 1/3 octu i 1 ząbek czosnku tarkowanego i łyżkę musztardy.
- Sos tatarski: do jogurtu dodajemy odrobinę musu węgierskiego z czerwonej papryki, oliwki pokrojone na pół, cebulę pokrojoną w pióra, oraz małe kapary.
- Kroimy sałatę w cztery części, a jej brzeg moczymy w sosie vinegret i dalej wierzch smarujemy sosem
tatarskim, do tego przylepiamy ser tarty na cienkiej tarce.
Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową - przepis krok po kroku
Składniki na makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową
- Mleko,
- śmietana niepasteryzowana,
- por białe części 4 pory,
- masło,
- pieczarki duże 10 sztuk,
- garść suszonych grzybów,
- 4 liście laurowe,
- ziele angielskie 4 owoce,
- kubek wody lub rosołu,
- ser długodojrzewający Dziugas
Jak przygotować makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową?
- Garść suszonych grzybów obgotować w odrobinie bulionu lub w kubku wody z 4 liśćmi laurowymi, 4
kulkami ziela angielskiego. Białe części pora pokroić i wrzucić na patelnię z masłem do sklarowania.
- Dodać na patelnię pokrojone na cienkie plastry pieczarki ze skórką wraz z naszymi namoczonymi już grzybami i blanszować na maśle, dodać białe wino, aby odparowało, po chwili dodać odrobinę gałki muszkatołowej i czarny pieprz, sól do smaku.
- Następnie wlać śmietankę i zagęścić całość startym serem długodojrzewającym Dziugas
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Placki z kalarepki z sałatką z rzodkiewek i ogórka - przepis Darii Ładochy
- Sałatka z wędzonym pstrągiem, jajkiem i ogórkiem małosolnym w sosie curry z przepisu Darii Ładochy
- Sałatka z pieczoną marchwią z przepisu Mariety Mareckiej
Autor: Magda Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kataliz
Materiał promocyjny
podziel się: