Materiał promocyjny

Sałata rzymska z serem Dziugas i makaron penne z sosem serowo-śmietanowym według przepisu Magdy Gessler

Ser z wyższych sfer
Źródło: Dzień Dobry TVN
Za nami początek astronomicznej wiosny. W kuchni to nie tylko czas grilla, ale i lżejszych dań. W dzień sera świetnie sprawdzi się sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas według przepisu Magdy Gessler nada się idealnie na kwietniowe i majowe lunche. Z kolei dania z makaronem są na tyle uniwersalne, że zaserwować je możemy przy każdej okazji. Sprawdź, jak przygotować Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową.

Sałata rzymska z serem długodojrzewającym Dziugas z sosem vinegret z dzikim sosem tatarskim - przepis krok po kroku

Składniki na sałatę rzymską z serem długo dojrzewającym:

  • Sałata rzymska – baby i duża, ścisła po 2 sztuki,
    • oliwa z oliwek goya,
      • sól,
        • ocet winny najlepiej cherry, ale może być z czerwonego wina, ząbek czosnku,
          • musztarda dijon,
            • oliwki kalamata bez pestek.

              Przepisy Andrzeja Polana

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Kulinarna podróż z Polanem
              Kulinarna podróż z Polanem
              Szparagowy zawrót głowy
              Szparagowy zawrót głowy
              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
              Wigilijne potrawy Polana
              Wigilijne potrawy Polana
              Pizza a la Polan
              Pizza a la Polan
              Kuchnia winogronowa
              Kuchnia winogronowa

              Składniki na sos:

              • Jogurt bałkański (z "tureckich", taki twardy, skondensowany), słodka cebula,
                • kapary małe,
                  • ogórek świeży,
                    • musztarda dijon,
                      • ser długodojrzewający Dziugas.

                        Jak przygotować sałatę rzymską z serem długodojrzewającym Dziugas?

                        1. Sos vinegret: wymieszać 2/3 oliwy, 1/3 octu i 1 ząbek czosnku tarkowanego i łyżkę musztardy.
                          1. Sos tatarski: do jogurtu dodajemy odrobinę musu węgierskiego z czerwonej papryki, oliwki pokrojone na pół, cebulę pokrojoną w pióra, oraz małe kapary.
                            1. Kroimy sałatę w cztery części, a jej brzeg moczymy w sosie vinegret i dalej wierzch smarujemy sosem tatarskim, do tego przylepiamy ser tarty na cienkiej tarce.

                              Makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową - przepis krok po kroku

                              Składniki na makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową

                              • Mleko,
                                • śmietana niepasteryzowana,
                                  • por białe części 4 pory,
                                    • masło,
                                      • pieczarki duże 10 sztuk,
                                        • garść suszonych grzybów,
                                          • 4 liście laurowe,
                                            • ziele angielskie 4 owoce,
                                              • kubek wody lub rosołu,
                                                • ser długodojrzewający Dziugas

                                                  Jak przygotować makaron penne z sosem serowo-śmietanowym z winem i gałką muszkatołową?

                                                  1. Garść suszonych grzybów obgotować w odrobinie bulionu lub w kubku wody z 4 liśćmi laurowymi, 4 kulkami ziela angielskiego. Białe części pora pokroić i wrzucić na patelnię z masłem do sklarowania.
                                                    1. Dodać na patelnię pokrojone na cienkie plastry pieczarki ze skórką wraz z naszymi namoczonymi już grzybami i blanszować na maśle, dodać białe wino, aby odparowało, po chwili dodać odrobinę gałki muszkatołowej i czarny pieprz, sól do smaku.
                                                      1. Następnie wlać śmietankę i zagęścić całość startym serem długodojrzewającym Dziugas

                                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Magda Gessler

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kataliz

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości