Jak zrobić doskonały żur na domowym zakwasie, idealną sałatkę jarzynową lub domowy majonez? Sprawdź przepisy Magdy Gessler.
Majonez to produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Jego sprzedaż w tym czasie wzrasta nawet trzykrotnie. Króluje na świątecznych stołach dodawany do jajek, sałatek, a nawet ciast. Od lat toczy się spór, który jest najlepszy i po który klienci sięgają najchętniej. Odpowiedź na to pytanie przynosi przeprowadzone ostatnio badanie.
Jak rozpuścić czekoladę, by się nie przypaliła? W mikrofalówce, a może w kąpieli wodnej? Jak rozłożyć cienkie i rzadkie ciasto na blasze? Co zrobić, by ciasto z glazurą nie straciło połysku oraz jak ustrzec się przed zwarzeniem domowego majonezu? Podpowiada w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, który również przygotował kilka smakołyków m.in.: mus czekoladowy z polskimi owocami i kruszonką owsianą, kalafiora z plastrami choriso, jajkiem w koszulce i majonezem domowym, smażoną pietruszkę, a także puree z brokułów z pieczonym kurczakiem.
Dwa żółtka, musztarda, sok z cytryny i ... Piotr Kucharski w kolejnej części cyklu Home made powiedział o tym, co jest jeszcze potrzebne do zrobienia domowego majonezu i jak go zrobić krok po kroku.