MUS CZEKOLADOWY Z POLSKIMI OWCAMI I KRUSZONKĄ OWSIANĄ
Składniki:
Czekolada gorzka 400g
Śmietanka 30% 800ml
Mieszanka kompotowa 1 opakowanie
Cukier puder 3 łyżki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że miskę z czekoladą umieszczamy
na garnku z gorącą wodą. Garnek nie powinien stać na palniku, woda nie powinna cały czas się gotować. Można to zrobić w mikrofalówce włączając na 10 sekund i za każdym razem dokładnie mieszając czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy w 3 porcjach ubitą śmietanę.
Śmietanę przed ubiciem zawsze trzymaj w lodówce. Owoce polskie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na kilka minut do bardzo gorącego piekarnika.
Składniki na kruszonkę:
Cukier trzcinowy 200g
Masło 50g
Jajka 2szt.
Płatki owsiane 100g
Migdały 50g
Otręby owsiane 3 łyżki
Przygotowanie:
Przepis jest bardzo szybki, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i masę wykładać na papier pergaminowy. Pieczemy w temp. 190 stopni około 10 minut. Mus czekoladowy podajemy z kruszonką i owocami.
POLEWA, KTÓRA ZAWSZE BŁYSZCZY
Składniki:
Żelatyna 25g
Woda 90g
Śmietana 200gr
Cukier 300g
Woda 90g
Żelatynę namoczyć w wodzie.
Kakao 100g
Glukoza 250g
Przygotowanie:
Wszystko razem zagotować. Dodać kakao i glukozę. Wymieszać dokładnie i przetrzeć przez sitko.
Polać ciasto. Trzymając w lodówce ciasto zawsze będzie nam pięknie błyszczeć.
KALAFIOR Z PLASTRAMI CHORISO, JAJKIEM W KOSZULCE I MAJONEZEM DOMOWYM
Składniki na domowy majonez, cytrynowy:
Białka 2szt.
Musztarda dijon 1 łyżka
Skórka z cytryny
Olej 200ml
Sól, pieprz czarny
Cukier 1 łyżka
Sok z 1 cytryny
Choriso w kawałku 250g
Przygotowanie:
Białka miksujemy blenderem z musztardą dijon i skórką z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy małą stróżką olej, nie przerywając ubijania. Do powstałej emulsji dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Choriso kroimy w plastry i wysmażamy
w piekarniku na chrupiąco.
Składniki na puree:
Kalafior młody 2szt.
Seler naciowy 1szt.
Masło klarowane 100g
Ser mascarpone 1 łyżka
Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy w osolonej i z dodatkiem łyżki cukru wodzie. Ugotowanego odstawiamy w ciepłe miejsce. Połowę miksujemy na puree, łączymy z serem mascarpone. Z selera wyjmujemy wewnętrzne listki. Masło rozpuszczamy. Jajka wybijamy do folii wcześniej dając do środka
łyżkę rozpuszczonego masła. Zwijamy i wstawiamy do gotującej się wody.
SMAŻONA PIETRUSZKA
Składniki:
Mąka 3/4 szklanki
Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
Sól,
Białko 1szt.
Sprite 3/4szklanki
Cynamon
Natka pietruszki
Olej Oliwier do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną, sól łączymy razem, dodajemy białko, sprite i mieszamy do
uzyskania jednolitego ciasta jak na naleśniki. W cieście moczymy listki pietruszki i smażymy na rozgrzanym oleju. Kalafiora podajemy na talerzu z kleksami majonezu cytrynowego, jajkami w koszulce i chrupiącą pietruszką.
Następnie zielone warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu wrzucamy zawsze do lodowatej wody z kostkami lodu, dzięki temu zachowają swój śliczny zielony kolor.
PUREE Z BROKUŁÓW Z PIECZONYM KURCZAKIEM
Składniki:
Brokuły 3szt.
Ser mascarpone 4 łyżki
Imbir świeży
Przygotowanie:
Brokuły wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem soli oraz cukru. Po 4 minutach wyjmujemy i wrzucamy do wody z kostkami lodu. Ostudzone miksujemy, na patelni rozpuszczamy ser mascarpone i dodajemy puree. Doprawiamy imbirem.
Kurczak cały 1szt.
Świeża bazylia, tymianek, pietruszka
Olej do pieczenia
Cytryna 2szt.
Liść laurowy
Przygotowanie:
Kurczaka dzień przed pieczeniem wstaw do solanki. Na litr wody dodaj około 50g soli. Innym sposobem na to, aby kurczak smakował dobrze jest nad piersią kurczaka oddzielić skórę od mięsa i
tam włożyć wszystkie zielone świeże zioła. Wnętrze kurczaka wypełnić pokrojoną cytryną wymieszaną z liśćmi laurowymi. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni w termoobiegu. W takiej funkcji piekarnika temp. Powinna być niższa o 30 stopni podczas pieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN