Kulinarne receptury i porady Magdy Gessler cieszą się sporym uznaniem i zaufaniem. Podobnie jest z jej wersjami tradycyjnych potraw, w tym tych, które pojawiają się na wielkanocnych stołach Polaków. Jak zrobić doskonały żur na domowym zakwasie, idealną sałatkę jarzynową lub domowy majonez? Sprawdź przepisy Magdy Gessler.
Jak zrobić domowy majonez?
Na początek kulinarny król świąt wielkanocnych w Polsce, czyli majonez. Pojawia się między innymi w tradycyjnej sałatce jarzynowej, która niby w całym kraju taka sama, a jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Czasami jest to kwestia doboru dodatków (niektórzy dodają jabłko, inni natomiast nie znoszą zielonego groszku) czy przypraw, a niekiedy majonezu właśnie. A może by tak spróbować zrobić majonez samodzielnie? Ten domowy może być naprawdę mistrzowski, zwłaszcza jeśli powstanie zgodnie z przepisem Magdy Gessler i z użyciem składników najwyższej jakości.
Magda Gessler podkreśla, że majonez z jej przepisu jest o wiele lżejszy od tych, które zwykle pojawiają się na polskich stołach. Jest również łatwy i szybki w wykonaniu. Do uzyskania idealnej struktury przyda się blender.
Domowy majonez – przepis Magdy Gessler
Składniki:
- olej rzepakowy
- 2 jajka
- mleko
- musztarda rosyjska
- ocet spirytusowy
- sól
- cukier
- pieprz
- mleko
Domowy majonez Magdy Gessler - sposób przygotowania
- Do kielicha blendera lub innego naczynia wbić 2 jajka i wlać pół litra oleju.
- Dodać dużą łyżkę musztardy, sól, płaską łyżeczkę cukru i około 3-4 łyżki octu.
- Całość blendować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej masy.
- Na końcu domowy majonez zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka.
- Przełożyć do słoika, trzymać w lodówce i dodawać do wszystkiego, czego dusza zapragnie!
Wielkanocne przepisy Magdy Gessler
Magda Gessler po mistrzowsku przyrządza również wiele innych potraw. Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji na Wielkanoc i inne okazje, polecamy proste i sprawdzone przepisy na:
- Wielkanocny żurek i zakwas - przepisy Magdy Gessler
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler
- Zupa krem z dyni i pomidorów z pieczoną gruszką według Magdy Gessler
- Białe szparagi, sos aioli, sos holenderski - przepisy Magdy Gessler
- Zupa z kurkami - przepis Magdy Gessler
- Domowy kisiel według przepisu Magdy Gessler
- Sałata rzymska z serem Dziugas i makaron penne z sosem serowo-śmietanowym według przepisu Magdy Gessler
Sprawdź nasze inne materiały o majonezie:
- Majonez - król wielkanocnego stołu. Który jest najlepszy?
- Jak zrobić domowy majonez?
- Jak zrobić domowy majonez? Przepis Piotra Kucharskiego
- Majonez bezglutenowy - przedstawiamy proste przepisy
- Wegański majonez na Wielkanoc - prosty przepis
- W kuchni DDTVN: Smakowe majonezy do ulubionych potraw
- Majonez, masło, żołty ser. Możesz to sama zrobić!
- Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Magda Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Pinkasevich/Getty Iamges