Wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Jak zrobić domowy majonez?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą
Kulinarne receptury i porady Magdy Gessler cieszą się sporym uznaniem i zaufaniem. Podobnie jest z jej wersjami tradycyjnych potraw, w tym tych, które pojawiają się na wielkanocnych stołach Polaków. Jak zrobić doskonały żur na domowym zakwasie, idealną sałatkę jarzynową lub domowy majonez? Sprawdź przepisy Magdy Gessler.

Jak zrobić domowy majonez?

Na początek kulinarny król świąt wielkanocnych w Polsce, czyli majonez. Pojawia się między innymi w tradycyjnej sałatce jarzynowej, która niby w całym kraju taka sama, a jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Czasami jest to kwestia doboru dodatków (niektórzy dodają jabłko, inni natomiast nie znoszą zielonego groszku) czy przypraw, a niekiedy majonezu właśnie. A może by tak spróbować zrobić majonez samodzielnie? Ten domowy może być naprawdę mistrzowski, zwłaszcza jeśli powstanie zgodnie z przepisem Magdy Gessler i z użyciem składników najwyższej jakości.

Magda Gessler podkreśla, że majonez z jej przepisu jest o wiele lżejszy od tych, które zwykle pojawiają się na polskich stołach. Jest również łatwy i szybki w wykonaniu. Do uzyskania idealnej struktury przyda się blender.

Domowy majonez – przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • olej rzepakowy
    • 2 jajka
      • mleko
        • musztarda rosyjska
          • ocet spirytusowy
            • sól
              • cukier
                • pieprz
                  • mleko

                    Domowy majonez Magdy Gessler - sposób przygotowania

                    1. Do kielicha blendera lub innego naczynia wbić 2 jajka i wlać pół litra oleju.
                      1. Dodać dużą łyżkę musztardy, sól, płaską łyżeczkę cukru i około 3-4 łyżki octu.
                        1. Całość blendować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej masy.
                          1. Na końcu domowy majonez zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka.
                            1. Przełożyć do słoika, trzymać w lodówce i dodawać do wszystkiego, czego dusza zapragnie!

                              Wielkanocne przepisy Magdy Gessler

                              Magda Gessler po mistrzowsku przyrządza również wiele innych potraw. Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji na Wielkanoc i inne okazje, polecamy proste i sprawdzone przepisy na:

                              Sprawdź nasze inne materiały o majonezie:

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło: Magda Gessler

                              Źródło zdjęcia głównego: Pinkasevich/Getty Iamges

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana