Zupa krem z dyni i pomidorów z pieczoną gruszką według Magdy Gessler. Przepis na pyszną jesień

Zupa krem z dyni i pomidorów Magdy Gessler
Zupa krem z dyni i pomidorów Magdy Gessler
Źródło: soukupovaeva/Getty Images
Zupa krem z dyni i pomidorów z dodatkiem pieczonej gruszki, według przepisu Magdy Gessler, to doskonała propozycja na jesienny, rozgrzewający posiłek. Najpyszniejsza będzie właśnie o tej porze roku, w której dyni pod dostatkiem. Sprawdź przepis na zupę krem dyniowo - pomidorowy Magdy Gessler.

Zupa krem z dyni i pomidorów według Magdy Gessler

W naszej kuchni proponujemy już kilka wersji dyniowych zup i innych dań z wykorzystaniem tego jesiennego warzywa (sprawdź poniżej). Tym razem dzielimy się wyjątkowym przepisem na zupę krem z dyni według Magdy Gessler. To pyszna i prosta receptura, w której, poza dynią, znaleźć powinny się również pomidory, gruszka i kilka innych dodatków. Dzięki temu powstaje jesienna, gęsta, a jednocześnie lekka zupa krem.

Składniki:

  • 1 średnia dynia (ok 1kg po obraniu)
    • 0,5 kg świezych pomidorów
      • puszka pomidorów konserwowych
        • 4 dojrzał gruszki
          • 1 duża cebula
            • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
              • 200 g sera Gruyere
                • mielone chilli
                  • mielone ziele angielskie

                    Sposób przygotowania:

                    • Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, a następnie podsmażyć na oliwie z posiekaną cebulą.
                      • Świeże pomidory pokroić na cząstki i dodać je do dyni. Dodać również pomidory z puszki wraz z sokiem.
                        • Całość zalać wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa i gotować do miękkości.
                          • W międzyczasie na grubych oczkach tarki zetrzeć cały ser Gruyere oraz obierać gruszki.
                            • Gruszki pokroić na 4 części, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 °C przez 10 minut.
                              • Kiedy warzywa będą miękkie zupę zblendować i dodać śmietankę.
                                • Doprawić solą, pieprzem, chilli i zielem angielskim.
                                  • Dodać starty ser i całość dokładnie wymieszać do czasu, aż ser się całkowicie rozpuści.
                                    • Zupę krem z dyni podawać z kawałkami pieczonej gruszki, kleksem ze śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.

                                      Smacznego!

                                      Zobacz także inne nasze propozycje na dania z dynią:

                                      Zobacz wideo: Dynia w roli głównej

                                      Źródło: x-news

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: soukupovaeva/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana