Jak zrobić zupę krem z kalafiora i świeżej kukurydzy, z chili i limonką, sałatkę Cezar z bobem i krewetkami, fasolkę szparagową w pikantnym sosie orzechowym, a także steki z młodej kapusty z glazurą miso-miodową, fetą i granatem?
Maj to czas, gdy natura ożywa po zimowym uśpieniu. Dni stają się coraz bardziej słoneczne, a wraz z nimi zaczyna się okres intensywnego kwitnienia i wzrostu roślin, także tych, które dostarczają nam świeżych warzyw i owoców. Które z nich są teraz najsmaczniejsze? Zobacz, jakie sezonowe warzywa dominują w maju i co można z nich przyrządzić.
Dzień polskiej żywności nieprzypadkowo wypada 25 sierpnia. To właśnie wtedy, pod koniec sierpnia, stragany i sklepowe półki pełne są świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich pól i sadów. Święto ma zwracać uwagę na bogactwo i różnorodność produktów od rodzimych producentów żywności. Z tej okazji przygotowaliśmy zbiór przepisów na przetwory i niektóre potrawy z ich wykorzystaniem.
Zupa krem z dyni i pomidorów z dodatkiem pieczonej gruszki, według przepisu Magdy Gessler, to doskonała propozycja na jesienny, rozgrzewający posiłek. Najpyszniejsza będzie właśnie o tej porze roku, w której dyni pod dostatkiem. Sprawdź przepis na zupę krem dyniowo - pomidorowy Magdy Gessler.
Trwa sezon na cukinię. Warzywo w kuchni Dzień Dobry TVN wykorzystała Daria Ładocha. Blogerka przygotowała szybkie i łatwe potrawy z cukinią w roli głównej. Co powiecie na: cukinię w cieście naleśnikowym, cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i suszonymi morelami, zupę warzywną i tagliatelle z cukinii i marchewki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Na naszym stole pojawił się takie potrawy jak: zupa warzywna z kapustą i żółta papryka, pęczak z pieczonymi warzywami, kasza gryczana z fasolka szparagową, burakiem i serem wędzonym oraz krem z kukurydzy z imbirem i chilli. Spróbujecie? :)