Zupa warzywna z kapustą i żółtą papryką
Składniki:
500 g kapusty poszatkowanej 2 zł
2 papryki żółte pokrojone w słupki 3,5 zł
3 ząbki czosnku 50 gr
Pęczek zielonej pietruszki 1,5 zł
5 pomidorów 3 zł
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 litr wody lub wywaru z jarzyn
1 łyżka masła
Szczypta ziół prowansalskich
Szczypta czerwonej papryki
Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i podsmaż czosnek wraz z przyprawami. Dodaj kapustę i paprykę i chwile podsmażaj. Całość zalej wodą i gotuj 10 minut. Następnie dodaj pomidory pokrojone w łódeczki i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec udekoruj drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Pęczak z pieczonymi warzywami
Składniki:
2 cukinie pokrojone w plastry – 2 zł
2 papryki kolorowe pokrojone w słupki – 2 zł
2 cebule pokrojone na ćwiartki – 1 zł
30 dag pieczarek przekrojonych na połówki – 2 zł
1 marchewka pokrojona w plastry – 50 gr
1 szklanka pęczaku – 2 zł
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki – 50 gr
1/2 koperku – 50 gr
2 łyżki oliwy
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
szczypta oregano
1 łyżka miodu
1 łyżka słodkiej papryki w przyprawie
Szczypta chilli w przyprawie
Przygotowanie:
Marchewki wrzuć na chwilę do wrzącej wody z solą. Wszystkie warzywa oprócz koperku ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Posyp przyprawami i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Przykryj je, by się nie wysuszyły. Pęczak ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (woda: pęczak). Następnie wymieszaj pęczak z upieczonymi warzywami, dopraw do smaku, dodaj miód i posyp koperkiem.
Kasza gryczana z fasolką szparagową, burakiem i wędzonym serem
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej – 1,5 zł
200 g fasolki szparagowej – 2 zł
2 buraki – 1 zł
1 duża czerwona cebula – 1 zł
Sok z 1 cytryny – 1 zł
100 g wędzonego sera – 2,5 zł
3 łyżki sosu sojowego – 1 zł
1 łyżka oleju lub masła
Szczypta soli
Szczypta cukru
Szczypta pieprzu
1/2 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Fasolkę szparagową chwilę blanszuj w gorącej wodzie. Kasze ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i buraki aż będą miękkie. Dodaj fasolkę oraz kaszę i wymieszaj. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Przełóż na talerz i udekoruj wędzonym serem.
Krem z kukurydzy z imbirem i chilli
Składniki:
1 l wywaru z jarzyn – 2 zł
3 kolby kukurydzy – 3 zł
1 kawałek imbiru wielkości kciuka – 1 zł
100 ml słodkiej śmietanki – 1 zł
1 łyżeczka płatków z chilli – 50 gr
1 cebula – 50 gr
40 g sera feta – 2 zł
1 łyżka oleju lub masła
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta czerwonej papryki w przyprawie
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
Przygotowanie:
Kukurydzę ugotuj w kolbach do miękkości. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej lub masło. Dodaj cebule i imbir. W tym czasie obierz kolby z ziarenek kukurydzy. Dodaj do garnka i zalej wywarem. Gotuj przez chwilę i dodaj słodką śmietankę oraz przyprawy. Zagotuj. Dodaj sok z cytryny i przed podaniem udekoruj chilli w płatkach i serem feta.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN