Polskie sezonowe produkty w kuchni
W kuchni Dzień Dobry TVN każdego dnia pojawiają się kolejne przepisy na pyszne dania, a także różnego typu kulinarne wskazówki i triki. W sezonie letnim większość z nich stanowią posiłki i przetwory przygotowywane na bazie polskich owoców i warzyw. W dniu polskiej żywności, zwłaszcza, że lato powoli dobiega końca, warto poeksperymentować w kuchni i przygotować coś pysznego z rodzimych składników. Poniżej linki z naszymi przepisami na przetwory z wykorzystaniem owoców i warzyw, na które sezon właśnie trwa. Mowa przede wszystkim o pomidorach, ogórkach, cukinii, papryce, ziemniakach, malinach, i oczywiście jabłkach, których Polska jest pierwszym, największym producentem w Europie i trzecim na świecie.
Przetwory pomidorowe - przepisy
- Domowy keczup pomidorowy, pomidory malinowe "z puszki", pomidorki koktajlowe w zalewie włoskiej
- Zielone pomidory – doskonały pomysł na przetwory zimowe
- Kiszone pomidory (i inne przepisy)
- Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego
Przetwory ogórkowe - przepisy i wskazówki
- Ogórki kiszone - tradycyjne, ostre i kruche. Jak je zrobić? Dlaczego czasami są puste w środku?
- Idealne ogórki małosolne - przepis Piotra Kucharskiego
- Doskonały przepis na ogórki po żydowsku
- Ogórki po cygańsku – prosty przepis na domowe przetwory
- Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?
- Ogórki kanapkowe w słoikach - prosty przepis
- Lemoniada ogórkowa domowej roboty. Jak przygotować ten oryginalny napój?
- Jak długo można przechowywać kiszone ogórki? Sprawdź, co zrobić, żeby się nie zepsuły
Przetwory i potrawy cukiniowe - przepisy
- Cytrynowy dżem z cukinii - przepis na wyjątkowy przetwór domowy
- Cukinia w zalewie curry, kiszona, a może marynowana z papryką? Oto pyszne przetwory na zimę
- Prosty przepis na surówkę z cukinii, czyli łatwo, szybko i pysznie
- Leczo z cukinii, kabaczka i tradycyjne. Proste przepisy w maksymalnie godzinę!
- Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Puree z cukinii – przepisy na dania dla dorosłych i niemowląt
Przetwory i potrawy paprykowe - przepisy i wskazówki
- Papryka marynowana w słoikach. Sprawdź najlepsze przepisy
- Od czego zależy kolor papryki i do kiedy w sklepach dostępne są te polskie?
- Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia
- Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów
- Dania z papryką – faszerowaną, duszoną i pieczoną
Potrawy ziemniaczane - przepisy
- Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie - zobacz przepisy Piotra Kucharskiego
- Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną po niemiecku?
- Sandwich z ziemniakami z TikToka- oryginalny przepis na śniadanie
- Idealnie kremowe ziemniaki? Ten przepis z TikToka zachwyci całą rodzinę
- Gratin dauphinois na wyciągnięcie ręki, czyli jak przygotować w domu ziemniaki francuskie
- Jak przyrządzić tradycyjne ziemniaki po cabańsku?
- Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami
Przetwory malinowe - przepisy
- Domowy sok z malin - sprawdzony przepis
- Maliny w syropie - słodki dodatek do herbaty i deserów. Jak je zrobić?
- Nalewka z malin - jak ją przygotować?
- W malinowym raju. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Przetwory i potrawy jabłkowe - przepisy
- Przepis na jabłka do słoików – wersja smażona, prażona i tarta. Najlepsze sposoby na wykorzystanie jabłek w kuchni
- Jesienny deser - jabłka pieczone z cynamonem. Sprawdź przepis
- Dania z jabłkami na śniadanie, obiad i deser
- Pieczone jabłka nadziewane marcepanem - prosty przepis na pyszną przekąskę na zimę
- Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?
- Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF