Jesienny deser - jabłka pieczone z cynamonem. Sprawdź przepis

jabłka pieczone z cynamonem
liv friis-larsen/Getty Images
Źródło: Getty Images
Szukasz pomysłu na jesienny deser? W żadnym innym momencie roku nie znajdziesz pyszniejszych, polskich jabłek, niż właśnie jesienią. Można z nich robić przepyszne przetwory, szarlotkę albo tylko upiec z cynamonem i kilkoma innymi dodatkami. Sprawdź prosty przepis na jabłka pieczone z cynamonem.

Jabłka najpyszniejsze są jesienią

Nie od dziś wiadomo, że jabłka oprócz tego, że są pyszne, to też są bardzo zdrowe. Lubimy jednak o tym przypominać i dzielić się kolejnymi przepisami z ich wykorzystaniem. To doskonały dowód na to, jak wiele mają zastosowań.

Jabłka są wszechstronne. Przyspieszają metabolizm, zawierają sporo błonnika i witamin, w tym C, E, K i witamin z grupy B. Mają dobry wpływ na układ pokarmowy - zmniejszają zaparcia i przyspieszają metabolizm. Poza tymi wymienionymi, posiadają jeszcze wiele innych właściwości korzystnych dla organizmu, o których więcej przeczytacie tu. Tymczasem przejdźmy już do niezwykle prostego, pysznego przepisu.

Przepis na jabłka pieczone z cynamonem

Składniki:

  • 3-4 jabłka pokrojone na części ze skórką lub bez
    • sok wyciśnięty z jednej cytryny
      • olej kokosowy
        • 1,5-2 łyżki cynamonu
          • opcjonalnie cukier (lub kokosowy, stewia, erytrytol)
            • szczypta gałki muszkatołowej
              • szczypta startego imbiru
                • skrobia ziemniaczana - opcjonalnie, do zagęszczenia konsystencji
                  • sok jabłkowy - do polania na wierzch
                    • szczypta soli do wydobycia głębi smaku

                      Sposób przygotowania:

                      1. Jabłka obrać i pokroić na drobne plasterki.
                        1. Owoce włożyć do ceramicznego/żaroodpornego naczynia, po kolei dodawać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
                          1. Jabłka z dodatkami przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni na około 45 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez folii.
                            1. Tak upieczone jabłka najlepiej smakują na ciepło z gałką ulubionych lodów waniliowych. Smacznego!

                              Zobacz także:

                              Zobacz wideo: Czas na polskie jabłka. Przepisy Kasi Bukowskiej

                              Źródło: x-news

                              .

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości