Dania z jabłkami na śniadanie, obiad i deser. Niezawodne przepisy Katarzyny Bukowskiej

Katarzyna Bukowska
Katarzyna Bukowska
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sezon na jabłka rozpoczęty. Skorzystaj z przepisów Katarzyny Bukowskiej na racuszki z jabłkami i kefirem, orientalnego indyka oraz szarlotkę.

Racuszki z jabłkami i kefirem

Składniki na racuchy:

  • ¼ kostki masła
    • 2 jajka
      • 3 łyżki cukru
        • ½ łyżeczki soli
          • 400 g gęstego kefiru
            • 2 jabłka
              • 2 marchewki
                • 1 pomarańcza
                  • 2 ½ szklanki mąki
                    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                        Jak przygotować racuchy?

                        1. Masło roztapiamy (w garnuszku lub w mikrofalówce) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
                          1. W dużej misce mieszamy ze sobą dokładnie jajka, cukier i sól. Dodajemy kefir, mieszamy ponownie. Do mokrych składników trafiają również starte na grubych oczkach tarki jabłka, marchewka (starta na drobnych oczkach) i skórka z wyparzonej we wrzątku pomarańczy (starta na najdrobniejszych oczkach). Mieszamy.
                            1. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, po czym dodajemy do masy w drugiej misce i łączymy bardzo krótko, tylko do czasu aż nie widzimy dużych grudek mąki. W tym momencie dobrze byłoby odstawić ciasto na około pół godziny.
                              1. Następnie zaczynamy smażenie. Racuszki można smażyć na suchej patelni na niewielkim ogniu (na złoto z obu stron), albo dodać na patelnię odrobinę masła i dopiero wykładać masę. Placuszki smażone na tłuszczu będą miały bardziej chrupiące brzegi.
                                1. Podajemy na ciepło z cukrem pudrem, lukrem pomarańczowym, roztopioną gorzką czekoladą, z owocami albo same – są tak pyszne, że dodatki nie są obowiązkowe.
                                  Racuchy
                                  Racuchy
                                  Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                  Orientalny indyk z jabłkami

                                  Składniki na indyka z jabłkami:

                                  • ½ kg mięsa z piersi indyka (ewentualnie kurczaka)
                                    • ok.4 cm kawałek świeżego imbiru
                                      • 1-2 ostre papryczki chilli
                                        • 7 łyżek sosu sojowego
                                          • 6-7 gałązek selera naciowego
                                            • ½ kg kwaskowatych, twardych jabłek
                                              • 2 łyżki soku z cytryny
                                                • 3 łyżki oleju
                                                  • 1 szklanka bulionu
                                                    • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
                                                      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                        • do podania - ryż basmati, natka kolendry, sezam

                                                          Jak przygotować indyka z jabłkami?

                                                          1. Mięso kroimy w cienkie paski i wkładamy do naczynia, w którym będzie się marynowało. Obrany kawałek imbiru siekamy drobniutko lub ścieramy go na tarce wprost do mięsa, to samo robimy również z papryczkami chilli. Dolewamy także sos sojowy i odstawiamy tak przygotowanego indyka na około 1-2 godziny. Pod koniec marynowania mięsa zajmujemy się resztą składników.
                                                            1. Selera naciowego kroimy w plasterki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie ósemki lub półplasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny i wracamy do mięsa.
                                                              1. Indyka odsączamy z marynaty i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub woku. Ważna uwaga przy smażeniu mięsa - gdy już trafi na patelnię i dotyka jej powierzchni nie mieszamy go, nie obracamy co chwilę, tylko dajemy mu się przysmażyć. Do podsmażonego indyka dodajemy selera naciowego i smażymy jeszcze chwilkę. Następnie na patelnię wlewamy bulion (drobiowy lub warzywny), sos słodko-ostry, zalewamy szklanką wody wymieszaną z kostką rosołową, dolewamy sos słodko-ostry i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
                                                                1. Po tym czasie dokładamy jabłka i dusimy jeszcze kilka minut. Jabłka nie mogą zbytnio zmięknąć. Marynatę, w której przebywało mięso mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną, wlewamy na patelnię i mieszamy aż sos zgęstnieje. Indyk najlepiej smakuje z ryżem, posypany świeżą kolendrą i podprażonym sezamem.
                                                                  Indyk z jabłkami
                                                                  Indyk z jabłkami
                                                                  Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                  Szarlotka po amerykańsku

                                                                  Składniki na szarlotkę:

                                                                  • 125 g masła
                                                                    • 100 g smalcu
                                                                      • 400 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
                                                                        • 1 łyżka cukru
                                                                          • 1/4 łyżeczki soli
                                                                            • 1 1/2 kg kwaskowatych jabłek (np. kortland, gala, jonagold, granny smith)
                                                                              • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                • 3 łyżki mielonych migdałów (zamiennie - 1 1/2 łyżki mąki)
                                                                                  • 1/2 szklanki brązowego cukru
                                                                                    • 1/2 łyżeczki cynamonu
                                                                                      • 1 szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                        • 1 szczypta mielonych goździków

                                                                                          Jak przygotować szarlotkę?

                                                                                          • Z zimnego masła pokrojonego w kostkę, smalcu, mąki, cukru i soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Tłuszcz wcieramy w mąkę, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Następnie zagniatamy ciasto w kulę. Jeżeli mamy z tym problem możemy dodać 1-2 łyżki lodowatej wody. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 porcji i 1/3 porcji). Każdą z części formujemy w kształt dysku, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.
                                                                                            • W tym czasie szykujemy jabłka - obieramy je, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Mieszamy z sokiem z cytryny, mielonymi migdałami, brązowym cukrem i przyprawami.
                                                                                              • Wracamy do ciasta. Większy dysk wałkujemy na wielkość formy do pieczenia (idealna będzie ceramiczna forma o wyższych brzegach) zostawiając około 2 cm zwisającego ciasta. Ciasto wkładamy do naczynia i wałkujemy mniejszą porcję. Gdy będzie miała średnicę formy wycinamy z niej paski.
                                                                                                • Jabłka układamy na cieście w formie i dekorujemy paskami z ciasta. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180oC na około godzinę. Jeżeli ciasto zbytnio się przypieka od góry luźno okrywamy je folią aluminiową.
                                                                                                  Szarlotka
                                                                                                  Szarlotka
                                                                                                  Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                  Źródło: Katarzyna Bukowska

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości