Dania z agrestem i porzeczkami. Sprawdzone przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pyszne dania z agrestem i porzeczkami. Poznaj przepisy Darii Ładochy na ciasto kruche, porzeczkowe smoothie, pieczone udka, polędwicę z dorsza i deser mascarpone.

Ciasto kruche z porzeczkami i cynamonem podane z lodami śmietankowymi

Składniki nadzienia do ciasta kruchego:

  • 3 szklanki czerwonych porzeczek
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 160 g masła
  • Dodatkowo: lody śmietankowe, płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

Jak przygotować ciasto kruche z porzeczkami?

Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem. Porzeczki wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką - tak, by każdy owoc, był pokryty mieszanką. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło i jajko i całość zagnieć na kruche ciasto. ⅔ ciasto rozłóż na blaszce, dodaj porzeczki, a resztę ciasta pokrusz jak kruszonkę na wierzchu. Piecz w piekarniku około 40 minut, aż kruszonka nabierze złotego kolory. Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi i podawaj z lodami śmietankowymi.

Porzeczkowe smoothie bez cukru

Składniki na porzeczkowe smoothie:

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 banany
  • 4 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
  • szczypta soli
  • Do dekoracji: płatki kokosowe, orzechy laskowe utłuczone w moździerzu, kilka liści świeżej mięty

Jak przygotować porzeczkowe smoothie?

Wszystkie składniki na smoothie zmiksuj w blenderze. Przełóż do szklanek i udekoruj miętą, płatkami kokosowymi oraz orzechami laskowymi

Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan

Składniki na pieczone udka z kurczaka z porzeczkami:

  • 5 udek z kurczaka
  • marynata: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, papryka wędzona, papryka słodka, cynamon, mielone goździki, sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki porzeczek czerwonych
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • garść żurawiny suszonej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Dodatkowo: kasza gryczana, rukola, kiełki słonecznika

Jak przygotować pieczone udka z porzeczkami?

Przygotuj marynatę - wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i wysmaruj nią kurczaka. Odstaw na 45 minut. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Do brytfanki włóż zamarynowanego kurczaka. Dodaj porzeczki, żurawinę, obrane i pokrojone jabłka, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, dodaj wino i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka sosem - w połowie pieczenia dodaj sos sojowy. Po upieczeniu kurczaka podawaj z kaszą gryczaną, rukolą i kiełkami słonecznika.

Deser z mascarpone i agrestem

Składniki na deser z mascarpone i agrestem:

  • 700 g obranego agrestu
  • 300 g owsianych ciasteczek
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 500 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu
  • gorzka czekolada

Jak przygotować deser mascarpone z agrestem?

Ciasteczka zblenduj na pył i dodaj rozpuszczone masło oraz masło orzechowe. Całość zagnieć rękami i ułóż na dnie blachy. 400 g agrestu włóż do rondelka bez szypułek, dodaj ksylitol i wodę różaną i gotuj aż agrest się rozpadnie. Następnie ubij śmietankę wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj mascarpone i wymieszaj. Na spód od ciasta wyłóż sok z agrestu i całość przykryj masą serową. Na koniec ułóż agrest na wierzchu i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj ciemną czekoladą.

Polędwica z dorsza z pikantnym sosem z agrestu

Składniki na polędwicę z dorsza z sosem z agrestu:

  • 1 polędwiczka z dorsza
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki agrestu
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • sok z limonki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 zielona papryczka chili drobno posiekana
  • Dodatkowo: 1 mango

Jak przygotować polędwicę z dorsza z agrestem?

Dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Dopraw dorsza solą i pieprzem, dodaj masło i oliwę z oliwek i piecz około 15 minut. Agrest obierz z szypułek i wstaw do rondla. Następnie jak owoce się rozpadną przecedź przez sitko, dodaj miód, śmietanę i zagotuj. Na koniec dodaj sok z limonki, chili oraz kolendrę. Podawaj z rybą z dodatkiem mango.

Zobacz wideo: Jak przechowywać warzywa i owoce?

Jak przechowywać warzywa i owoce?
Źródło: x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości