Ciasto kruche z porzeczkami i cynamonem podane z lodami śmietankowymi
Składniki nadzienia do ciasta kruchego:
- 3 szklanki czerwonych porzeczek
- ½ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 160 g masła
- Dodatkowo: lody śmietankowe, płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
Jak przygotować ciasto kruche z porzeczkami?
Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem. Porzeczki wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką - tak, by każdy owoc, był pokryty mieszanką. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło i jajko i całość zagnieć na kruche ciasto. ⅔ ciasto rozłóż na blaszce, dodaj porzeczki, a resztę ciasta pokrusz jak kruszonkę na wierzchu. Piecz w piekarniku około 40 minut, aż kruszonka nabierze złotego kolory. Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi i podawaj z lodami śmietankowymi.
Porzeczkowe smoothie bez cukru
Składniki na porzeczkowe smoothie:
- 1 szklanka czerwonych porzeczek
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 banany
- 4 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
- szczypta soli
- Do dekoracji: płatki kokosowe, orzechy laskowe utłuczone w moździerzu, kilka liści świeżej mięty
Jak przygotować porzeczkowe smoothie?
Wszystkie składniki na smoothie zmiksuj w blenderze. Przełóż do szklanek i udekoruj miętą, płatkami kokosowymi oraz orzechami laskowymi
Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan
Składniki na pieczone udka z kurczaka z porzeczkami:
- 5 udek z kurczaka
- marynata: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, papryka wędzona, papryka słodka, cynamon, mielone goździki, sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 2 szklanki porzeczek czerwonych
- 2 jabłka
- 1 czerwona cebula
- garść żurawiny suszonej
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- Dodatkowo: kasza gryczana, rukola, kiełki słonecznika
Jak przygotować pieczone udka z porzeczkami?
Przygotuj marynatę - wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i wysmaruj nią kurczaka. Odstaw na 45 minut. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Do brytfanki włóż zamarynowanego kurczaka. Dodaj porzeczki, żurawinę, obrane i pokrojone jabłka, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, dodaj wino i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka sosem - w połowie pieczenia dodaj sos sojowy. Po upieczeniu kurczaka podawaj z kaszą gryczaną, rukolą i kiełkami słonecznika.
Deser z mascarpone i agrestem
Składniki na deser z mascarpone i agrestem:
- 700 g obranego agrestu
- 300 g owsianych ciasteczek
- 3 łyżki masła rozpuszczonego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka wody różanej
- 3 łyżki ksylitolu
- 500 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka ksylitolu
- gorzka czekolada
Jak przygotować deser mascarpone z agrestem?
Ciasteczka zblenduj na pył i dodaj rozpuszczone masło oraz masło orzechowe. Całość zagnieć rękami i ułóż na dnie blachy. 400 g agrestu włóż do rondelka bez szypułek, dodaj ksylitol i wodę różaną i gotuj aż agrest się rozpadnie. Następnie ubij śmietankę wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj mascarpone i wymieszaj. Na spód od ciasta wyłóż sok z agrestu i całość przykryj masą serową. Na koniec ułóż agrest na wierzchu i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj ciemną czekoladą.
Polędwica z dorsza z pikantnym sosem z agrestu
Składniki na polędwicę z dorsza z sosem z agrestu:
- 1 polędwiczka z dorsza
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki agrestu
- 1 łyżka miodu
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- sok z limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 zielona papryczka chili drobno posiekana
- Dodatkowo: 1 mango
Jak przygotować polędwicę z dorsza z agrestem?
Dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Dopraw dorsza solą i pieprzem, dodaj masło i oliwę z oliwek i piecz około 15 minut. Agrest obierz z szypułek i wstaw do rondla. Następnie jak owoce się rozpadną przecedź przez sitko, dodaj miód, śmietanę i zagotuj. Na koniec dodaj sok z limonki, chili oraz kolendrę. Podawaj z rybą z dodatkiem mango.
Zobacz wideo: Jak przechowywać warzywa i owoce?
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN