Ogórki kanapkowe w słoikach - prosty przepis

Źródło: Dzień Dobry TVN
Warzywa, które leczo
Warzywa, które leczo
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Ogórki kanapkowe to kolejny sposób na wykorzystanie tych zielonych warzyw w kuchni. Efekt jest pyszny, a proces przygotowania prosty i szybki. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smacznymi plastrami ogórkowymi o każdej porze roku.

W sezonie letnim na kanapkach często pojawiają się świeże ogórki małosolne. Przez cały rok sięgamy po te ukiszone czy konserwowe. Ogórki kanapkowe z poniższego przepisu to jeszcze inna propozycja. Poza smakiem, wyróżnia je forma - ze słoika wyciągamy już pocięte, gotowe plastry.

Ogórki kanapkowe - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych
    • 3/4 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki wody
        • szklanka octu spirytusowego 10%
          • szklanka cukru
            • kilka ziaren ziela angielskiego
              • pół łyżki ziaren gorczycy
                • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
                  • 2 łyżeczki soli
                    • 2 łyżeczki curry

                      Ogórki kanapkowe - sposób przygotowania

                      Na kilogram średnich ogórków powinny wystarczyć 4 słoiki po 500 ml, ale to nie jest regułą. Ważne, aby plastry ogórków można było układać w słoiku pionowo.

                      1. Ogórki umyć dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie odciąć ich końce, ale tylko odrobinkę.
                        1. Nie obierać ich i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
                          1. Plasterki układać ciasno w czystych, wyparzonych słoikach.
                            1. Zalewa: Do garnka wlać 2 szklanki wody. Wsypać cukier, sól, curry, ziele angielskie, gorczycę i pieprz. Całość zagotować i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści.
                              1. Następnie dodać ocet i ponownie doprowadzić zalewę do wrzenia, po czym zmniejszyć moc palnika i przykryć garnek na pięć minut.
                                1. Zamieszaj zalewę i przecedź ją przez sitko do drugiego naczynia a przyprawy wyrzuć. Ma Ci zostać sama zalewa, którą od razu przelewaj do słoików. Zalewy wlewaj tyle, by całkowicie przykryć ogórki, ale i zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.
                                  1. Zamieszać zalewę i przecedzić ją przez sitko do drugiego naczynia. Przyprawy już nie będą potrzebne.
                                    1. Zalewą od razu zalewać ogórki w słoikach – tak, by całkowicie przykryć ogórki, ale i zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni od wieczka. Następnie mocno zakręcić.
                                      1. Słoiki można jeszcze poddać dodatkowej pasteryzacji – gotować przez 10 minut w garnku z wodą do ¾ wysokości słoików

                                        Zobacz także inne przepisy na ogórki:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło zdjęcia głównego: George/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana