W sezonie letnim na kanapkach często pojawiają się świeże ogórki małosolne. Przez cały rok sięgamy po te ukiszone czy konserwowe. Ogórki kanapkowe z poniższego przepisu to jeszcze inna propozycja. Poza smakiem, wyróżnia je forma - ze słoika wyciągamy już pocięte, gotowe plastry.
Ogórki kanapkowe - przepis
Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wody
- szklanka octu spirytusowego 10%
- szklanka cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pół łyżki ziaren gorczycy
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki curry
Ogórki kanapkowe - sposób przygotowania
Na kilogram średnich ogórków powinny wystarczyć 4 słoiki po 500 ml, ale to nie jest regułą. Ważne, aby plastry ogórków można było układać w słoiku pionowo.
- Ogórki umyć dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie odciąć ich końce, ale tylko odrobinkę.
- Nie obierać ich i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
- Plasterki układać ciasno w czystych, wyparzonych słoikach.
- Zalewa: Do garnka wlać 2 szklanki wody. Wsypać cukier, sól, curry, ziele angielskie, gorczycę i pieprz. Całość zagotować i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści.
- Następnie dodać ocet i ponownie doprowadzić zalewę do wrzenia, po czym zmniejszyć moc palnika i przykryć garnek na pięć minut.
- Zamieszaj zalewę i przecedź ją przez sitko do drugiego naczynia a przyprawy wyrzuć. Ma Ci zostać sama zalewa, którą od razu przelewaj do słoików. Zalewy wlewaj tyle, by całkowicie przykryć ogórki, ale i zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.
- Zamieszać zalewę i przecedzić ją przez sitko do drugiego naczynia. Przyprawy już nie będą potrzebne.
- Zalewą od razu zalewać ogórki w słoikach – tak, by całkowicie przykryć ogórki, ale i zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni od wieczka. Następnie mocno zakręcić.
- Słoiki można jeszcze poddać dodatkowej pasteryzacji – gotować przez 10 minut w garnku z wodą do ¾ wysokości słoików
Zobacz także inne przepisy na ogórki:
- Kiedy sadzić ogórki? Radzimy, jak sadzić ogórki krok po kroku
- Kozackie przetwory, czyli jak zrobić ogórki po kozacku
- Oprysk z sody na ogórki – dlaczego warto go stosować? Jak go zrobić?
- Lubisz ogórki kiszone? Poznaj najlepsze przepisy
- Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: George/Getty Images
podziel się: