Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami – przepis Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Sierpień obfituje w smaczne i kolorowe owoce. Warto jeść je w różnych postaciach, również na surowo, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Sprawdź przepis na kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami według Mariety Mareckiej.

Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki kuskusu
    • cytryna
      • pęczek pietruszki
        • kilka gałązek mięty
          • 2 twarde gruszki
            • łyżka rodzynek
              • ½ szklanki obranych, niesolonych pistacji
                • sól, pieprz
                  • duża szczypta cynamonu
                    • oliwa

                      Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami - sposób przygotowania:

                      1. Kuskus przesypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy do wchłonięcia płynu.
                        1. W tym czasie ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Rodzynki kroimy drobniej, podobnie pistacje, gruszki kroimy w małą kostkę, a pietruszkę wraz z miętą szatkujemy bardzo drobno.
                          1. Do kuskusu dodajemy skórkę z cytryny, część soku z cytryny, rodzynki, gruszki, pistacje, zioła, sól, pieprz i cynamon. Skrapiamy oliwą i mieszamy dokładnie.
                            1. Doprawiamy w razie potrzeby dodatkową porcją soku, solą i pieprzem.
                              1. Sałatkę możemy schłodzić lub podać od razu.

                                Zobacz także:

                                Źródło: Marieta Marecka

                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana