Sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami. Zakochasz się w tym smaku

Sernik z winogronami
Sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami. Zakochasz się w tym smaku
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Winogronowa kuchnia w Dzień Dobry TVN, a razem z nią Bartek Boratyn, cukiernik, zaprezentował pyszne słodkości z wykorzystaniem tych sezonowych owoców. Sprawdź, jak przygotować sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami. Zakochasz się w tym smaku.

Sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami - przepis krok po kroku

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g miodu
  • jajko
  • 140 g masła

Składniki na masę serową:

  • 50 g rodzynek
  • 800 g ricotty
  • 300 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • laska wanilii
  • 100 g miodu

Składniki na syrop do karmelizowania winogron:

  • 250 g ciemnych winogron
  • 150 g miodu
  • 80 g soku z winogron

Sposób przygotowania serniku z ricotty z winogronami

  1. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto kruche, a następnie w foremce 24 cm średnicy podpiec na złoty kolor.
  2. Do misy robota kuchennego dać ricottę, mascarpone, miód, skrobię oraz wanilię, a następnie miksować po powstania gładkiej masy.
  3. Do masy serowej stopniowo dodawać jajka, a na końcu rodzynki.
  4. Wylać masę sernikową do na upieczony spód i piec w temp. 180 st. ok 60 min w kąpieli wodnej.
  5. Na patelni rozgrzać miód oraz sok z winogron i skarmelizować winogrona ok 5 min. Ścignąć i odstawić do wystudzenia.
  6. Na zimny sernik przełożyć karmelizowane winogrona.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości