Sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami - przepis krok po kroku
Składniki na kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g miodu
- jajko
- 140 g masła
Składniki na masę serową:
- 50 g rodzynek
- 800 g ricotty
- 300 g mascarpone
- 3 jajka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- laska wanilii
- 100 g miodu
Składniki na syrop do karmelizowania winogron:
- 250 g ciemnych winogron
- 150 g miodu
- 80 g soku z winogron
Sposób przygotowania serniku z ricotty z winogronami
- Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto kruche, a następnie w foremce 24 cm średnicy podpiec na złoty kolor.
- Do misy robota kuchennego dać ricottę, mascarpone, miód, skrobię oraz wanilię, a następnie miksować po powstania gładkiej masy.
- Do masy serowej stopniowo dodawać jajka, a na końcu rodzynki.
- Wylać masę sernikową do na upieczony spód i piec w temp. 180 st. ok 60 min w kąpieli wodnej.
- Na patelni rozgrzać miód oraz sok z winogron i skarmelizować winogrona ok 5 min. Ścignąć i odstawić do wystudzenia.
- Na zimny sernik przełożyć karmelizowane winogrona.
Zobacz także:
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Pyszny sernik z jogurtów naturalnych
- Sernik z rabarbarem - przepis Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: