Sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami. Zakochasz się w tym smaku

Sernik z winogronami
Sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami. Zakochasz się w tym smaku
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Winogronowa kuchnia w Dzień Dobry TVN, a razem z nią Bartek Boratyn, cukiernik, zaprezentował pyszne słodkości z wykorzystaniem tych sezonowych owoców. Sprawdź, jak przygotować sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami. Zakochasz się w tym smaku.

Sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami - przepis krok po kroku

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
    • 75 g miodu
      • jajko
        • 140 g masła

          Składniki na masę serową:

          • 50 g rodzynek
            • 800 g ricotty
              • 300 g mascarpone
                • 3 jajka
                  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
                    • laska wanilii
                      • 100 g miodu

                        Składniki na syrop do karmelizowania winogron:

                        • 250 g ciemnych winogron
                          • 150 g miodu
                            • 80 g soku z winogron

                              Sposób przygotowania serniku z ricotty z winogronami

                              1. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto kruche, a następnie w foremce 24 cm średnicy podpiec na złoty kolor.
                                1. Do misy robota kuchennego dać ricottę, mascarpone, miód, skrobię oraz wanilię, a następnie miksować po powstania gładkiej masy.
                                  1. Do masy serowej stopniowo dodawać jajka, a na końcu rodzynki.
                                    1. Wylać masę sernikową do na upieczony spód i piec w temp. 180 st. ok 60 min w kąpieli wodnej.
                                      1. Na patelni rozgrzać miód oraz sok z winogron i skarmelizować winogrona ok 5 min. Ścignąć i odstawić do wystudzenia.
                                        1. Na zimny sernik przełożyć karmelizowane winogrona.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Bartek Boratyn

                                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana