Sernik z rabarbarem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 op. ciastek owsianych,
 - 700 g serka Philadelphia,
 - 400g białej czekolady,
 - 100 g cukru,
 - 5 jajek,
 - 50 g masła,
 - 50 g orzechów włoskich,
 - 100 ml kremówki,
 - 1 łyżeczka ziaren wanilii,
 - 1 cytryna,
 - świeże owoce do dekoracji,
 - 500 g rabarbaru, pokrojonego,
 - 2 łyżki cukru,
 - 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
 - 2 łyżeczki cynamonu,
 - 2 łyżeczka imbiru tartego.
 
Sposób przygotowania sernika z rabarbarem
- W garnku rozpuść masło. Do blendera wsyp ciasteczka owsiane, następnie przesyp je do miski, a w blenderze rozdrobnij orzechy włoskie. Oba składniki połącz ze sobą, dodaj do nich rozpuszczone masło i wyłóż powstałą masą formę do pieczenia. Następnie całość wstaw na 15min do lodówki.
 - W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę.
 - Do miski dodaj serek Philadelphia, jajka, kremówkę, sok i skórkę z połowy cytryny oraz wanilię. Wszystko wymieszaj.
 - Dodaj do masy rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę i wymieszaj razem.
 - Przygotowaną wcześniej formę do pieczenia owiń od spodu szczelnie folią spożywczą by nie dostała się do niej woda, ponieważ formę postawimy na blachę zalaną wodą by ta parowała podczas pieczenia.
 - Rabarbar wymieszaj z misce z cukrem, skrobią i przyprawami. Na masę wyłóż rabarbar.
 - Do formy przelej masę serową i wstaw do piekarnika na 1:30 h. Na blachę wylej gorącą wodę. Po upieczeniu udekoruj ciasto świeżymi owocami.
 
Zobacz także:
- Obiad w minutę? To możliwe. Szymon Czerwiński zdradził nam przepis na lekką i szybką zupę owocową
 - Kaczka, schab i rostbef, czyli pieczenie według Szymona Czerwińskiego
 - Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
 
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: