Sernik z rabarbarem - przepis Szymona Czerwińskiego

Sernik bezglutenowy
Sernik bezglutenowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna to czas, w którym cieszymy się smakiem rabarbaru. W kuchni Dzień Dobry TVN finalista 5. edycji Master Chefa, Szymon Czerwiński, przygotował przepyszny sernik z rabarbarem. Jak przygotować to ciasto? Zdradzamy przepis. 

Sernik z rabarbarem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 op. ciastek owsianych,
  • 700 g serka Philadelphia,
  • 400g białej czekolady,
  • 100 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 50 g masła,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 100 ml kremówki,
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii,
  • 1 cytryna,
  • świeże owoce do dekoracji,
  • 500 g rabarbaru, pokrojonego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczka imbiru tartego.

Sposób przygotowania sernika z rabarbarem

  1. W garnku rozpuść masło. Do blendera wsyp ciasteczka owsiane, następnie przesyp je do miski, a w blenderze rozdrobnij orzechy włoskie. Oba składniki połącz ze sobą, dodaj do nich rozpuszczone masło i wyłóż powstałą masą formę do pieczenia. Następnie całość wstaw na 15min do lodówki.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę.
  3. Do miski dodaj serek Philadelphia, jajka, kremówkę, sok i skórkę z połowy cytryny oraz wanilię. Wszystko wymieszaj.
  4. Dodaj do masy rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę i wymieszaj razem.
  5. Przygotowaną wcześniej formę do pieczenia owiń od spodu szczelnie folią spożywczą by nie dostała się do niej woda, ponieważ formę postawimy na blachę zalaną wodą by ta parowała podczas pieczenia.
  6. Rabarbar wymieszaj z misce z cukrem, skrobią i przyprawami. Na masę wyłóż rabarbar.
  7. Do formy przelej masę serową i wstaw do piekarnika na 1:30 h. Na blachę wylej gorącą wodę. Po upieczeniu udekoruj ciasto świeżymi owocami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości