Ciasto ucierane z rabarbarem - przepis krok po kroku
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki,
- 50 g masła,
- 50 g mielonych orzechów włoskich,
- 50 g cukru pudru.
Przygotowanie kruszonki:
- Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta.
Składniki na nadzienie:
- 300 g rabarbaru,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie:
- Pokrój rabarbar. Wymieszaj z cukrem i bułką tartą.
Składniki na ciasto:
- 200 g miękkiego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 50 g mąki ziemniaczanej.
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
- Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
- Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.
- Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż owoce, przykryj je kruszonką.
- Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej,
- Pęczek szparagów,
- 150 g groszku cukrowego,
- garść pestek dyni,
- łyżka czarnego sezamu,
- pęczek rzodkiewki,
- 3 jajka,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
- Komosę zagotuj.
- Szparagi zgrilluj na patelni.
- Groszek w wrzuć na wrzątek i gotuj 2-3 minuty.
- Pestki dyni podpraż na patelni.
- Rzodkiewki pokrój na ćwiartki, smaż kilka minut na oliwie.
- Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj czarny sezam, ugotowane jajka, oliwę z oliwek, sok z cytryny, całość posyp szczypiorkiem.
Cukinia z rzodkiewką na ciepło - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 2 cukinie,
- 100 g sera feta,
- pęczek koperku,
- 50 g płatków migdałów,
- pęczek pieczonej młodej marchewki.
Przygotowanie:
- Cukinie pokrój w półplasterki, rzodkiewki w ćwiartki.
- Warzywa przysmaż na patelni grillowej.
- Następnie wymieszaj z koperkiem, migdałami.
- Podawaj z marchewką i pokruszoną fetą.
Mini gołąbki z botwiny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 20 możliwie dużych liści młodych buraków,
- 100 g kuskusu,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- natka pietruszki,
- natka koperku,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- garść suszonych pomidorów,
- sok z cytryny,
- 500 ml bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
- Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Wymieszaj z mięsem, posiekaną pietruszką i koperkiem.
- Dodaj pokrojone pomidory i słonecznika, wymieszaj.
- Od liści odetnij łodyżki od liści, na środku kładź łyżkę/dwie farszu, liście zwijaj jak gołąbki, przekładaj do żaroodpornego naczynia, zalej bulionem, przykryj.
- Zapiekaj 40 minut w 180 stopniach.
Zobacz także:
- Panna cotta z serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Domowy chleb na wodzie z ogórków kiszonych - prosty przepis krok po kroku
- Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu! Jak przygotować tradycyjną zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: