Nowalijkowa kuchnia: rzodkiewka na ciepło i gołąbki z botwiny

Czas na wiosenne nowalijki! W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy MasterChef Junior: Bruno Pluciński i Patryk Piskorz pod czujnym okiem Ani Starmach przygotowali z nich: mini gołąbki z botwiny, cukinię z rzodkiewką na ciepło, wiosenną sałatkę ze szparagami i groszkiem oraz ciasto ucierane z rabarbarem. Zobaczcie, jak uniknąć zakalca w cieście i dlaczego, by ugotować jajka w koszulkach, należy wywołać burzę w garnku.

Ciasto ucierane z rabarbarem - przepis krok po kroku

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 50 g mielonych orzechów włoskich,
  • 50 g cukru pudru.

Przygotowanie kruszonki:

  1. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta.

Składniki na nadzienie:

  • 300 g rabarbaru,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Pokrój rabarbar. Wymieszaj z cukrem i bułką tartą.

Składniki na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
  3. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.
  4. Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na ciasto wyłóż owoce, przykryj je kruszonką.
  6. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej,
  • Pęczek szparagów,
  • 150 g groszku cukrowego,
  • garść pestek dyni,
  • łyżka czarnego sezamu,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 3 jajka,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Komosę zagotuj.
  2. Szparagi zgrilluj na patelni.
  3. Groszek w wrzuć na wrzątek i gotuj 2-3 minuty.
  4. Pestki dyni podpraż na patelni.
  5. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki, smaż kilka minut na oliwie.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj czarny sezam, ugotowane jajka, oliwę z oliwek, sok z cytryny, całość posyp szczypiorkiem.

Cukinia z rzodkiewką na ciepło - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • 2 cukinie,
  • 100 g sera feta,
  • pęczek koperku,
  • 50 g płatków migdałów,
  • pęczek pieczonej młodej marchewki.

Przygotowanie:

  1. Cukinie pokrój w półplasterki, rzodkiewki w ćwiartki.
  2. Warzywa przysmaż na patelni grillowej.
  3. Następnie wymieszaj z koperkiem, migdałami.
  4. Podawaj z marchewką i pokruszoną fetą.

Mini gołąbki z botwiny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 20 możliwie dużych liści młodych buraków,
  • 100 g kuskusu,
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • natka pietruszki,
  • natka koperku,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • garść suszonych pomidorów,
  • sok z cytryny,
  • 500 ml bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

  1. Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Wymieszaj z mięsem, posiekaną pietruszką i koperkiem.
  3. Dodaj pokrojone pomidory i słonecznika, wymieszaj.
  4. Od liści odetnij łodyżki od liści, na środku kładź łyżkę/dwie farszu, liście zwijaj jak gołąbki, przekładaj do żaroodpornego naczynia, zalej bulionem, przykryj.
  5. Zapiekaj 40 minut w 180 stopniach.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości