Panna cotta z serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
10 marca 2022, 6:17
- Źródło:
- Piotr Kucharski
Panna cotta z serem pleśniowym Panna cotta z serem pleśniowym Źródło: Aksana Ban/Getty Images
Sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy z ich użyciem, w tym deser, przygotował Piotr Kucharski. Jak zrobić panna cottę z serem pleśniowym? Sprawdź przepis.
Panna cotta z serem pleśniowym - przepis
Składniki:
- 200 ml mleka
- 400 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 30 g sera pleśniowego
- 3 łyżki żelatyny
- 200 g czekoladowych ciastek
Panna cotta z serem pleśniowym - sposób przygotowania
- 1Mleko, śmietanę i cukier podgrzać aż rozpuści się cukier.
- 2Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut.
- 3Następnie dodać do ciepłej śmietany z mlekiem i wymieszać, aż się rozpuści.
- 4W tym czasie dodać też palone masło.
- 5Przelać do kilku filiżanek, odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 h.
- 6Ciastka zmiksować na czekoladową kruszonkę i rozsypać.
Zobacz także:
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Aksana Ban/Getty Images
Podziel się
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości
Bądź z nami bliżej na
Dzień dobry!Jedno konto do wszystkich usług