Panna cotta z serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego

Panna cotta z serem pleśniowym
Panna cotta z serem pleśniowym
Źródło: Aksana Ban/Getty Images
Sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy z ich użyciem, w tym deser, przygotował Piotr Kucharski. Jak zrobić panna cottę z serem pleśniowym? Sprawdź przepis.

Panna cotta z serem pleśniowym - przepis

Składniki:

  • 200 ml mleka
    • 400 ml śmietany kremówki
      • 100 g cukru pudru
        • 30 g sera pleśniowego
          • 3 łyżki żelatyny
            • 200 g czekoladowych ciastek

              Panna cotta z serem pleśniowym - sposób przygotowania

              1. Mleko, śmietanę i cukier podgrzać aż rozpuści się cukier.
                1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut.
                  1. Następnie dodać do ciepłej śmietany z mlekiem i wymieszać, aż się rozpuści.
                    1. W tym czasie dodać też palone masło.
                      1. Przelać do kilku filiżanek, odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 h.
                        1. Ciastka zmiksować na czekoladową kruszonkę i rozsypać.

                          Zobacz także:

                          Źródło: Piotr Kucharski

                          Źródło zdjęcia głównego: Aksana Ban/Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości