Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu! Jak ją zrobić? Sprawdź przepisy na różne wersje

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Zupa szczawiowa z jajkiem? Przepis jest zaskakująco prosty, a efekty na talerzu wyśmienite. Jak zrobić zdrową i pyszną zupę szczawiową? Poznaj cenne wskazówki kulinarne, zdrowotne i dowiedz się, czego należy unikać podczas gotowania szczawiu.

Zupa szczawiowa to danie o wyrazistym smaku, który można kochać lub nienawidzić. To zły sen niektórych dzieci ze stołówki szkolnej i marzenie wielu dorosłych po długim dniu pracy. Zupa szczawiowa to królowa intensywnego smaku, który doceniamy z wiekiem. Warto przekonać się do niej ze względu na jej wyjątkowe właściwości – jest idealnym posiłkiem dla fanów zdrowej kuchni. Szczaw od lat ma zastosowanie w ziołolecznictwie, przy leczeniu różnych dolegliwości układu pokarmowego, a także jako zioło łagodzące obrzęki czy stłuczenia. Można go spotkać na łąkach czy przy drogach, warto jednak także posadzić go w ogródku – będzie wówczas delikatniejszy w smaku.

Zupa szczawiowa – przepis na zdrowie

Szczaw w Polsce najczęściej spożywa się pod postacią zupy szczawiowej. Szczawiowa powinna zagościć w jadłospisie każdej osoby dbającej o dietę, ponieważ szczaw jest niskokaloryczny – 100 g to tylko 20 kalorii. Poza tym roślina ta jest kopalnią cennych składników i witamin.

Co na to medycyna ludowa?

Zupa szczawiowa zawiera taniny, dlatego ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy (działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego) i zgodnie z medycyną ludową jest zalecana m.in. przy dolegliwościach układu pokarmowego, jak np. biegunki.

Dlaczego zupa szczawiowa serwowana jest z jajkiem?

Wiele osób uważa, że zupa szczawiowa z jajkiem to po prostu starodawny, tradycyjny przepis, który przyjął się w naszych kuchniach. To prawda, jednak warto wiedzieć, że w tej tradycji drzemie ogromna mądrość. Nie zaleca się częstego jedzenia zupy szczawiowej. Dlaczego? Spożywanie jej w nadmiarze wypłukuje z organizmu wapń, czyni go nieprzyswajalnym, co może prowadzić do odwapnienia kości, a co więcej, zawarte w zupie szczawiany mogą odkładać się w przewodzie moczowym i doprowadzić nawet do kamicy nerkowej. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby w zupie szczawiowej znalazły się jajko, śmietana czy mleko – dzięki nim można wyrównać straty wapnia w organizmie. Poza tym jest wtedy bardziej sycąca.

Zupa szczawiowa z jajkiem – przepis na szczawiową ,,jak u babci’’

Zupa szczawiowa? Przepis babci sprawdzi się najlepiej, jeśli masz ochotę na zupę szczawiową z jajkiem czy pyszną zupę szczawiową z ziemniakami. Zupa szczawiowa ze słoika czy zupa szczawiowa z przecieru to dobry pomysł na zimę. W sezonie najlepiej przygotować zupę szczawiową ze świeżego szczawiu.

Składniki:

  • 20 dag szczawiu
    • 1 duży ziemniak
      • 1 marchewka
        • 1,5 l bulionu - mięsnego lub warzywnego
          • 2 jajka ugotowane na twardo
            • 1 surowe żółtko
              • pół łyżki masła
                • śmietana
                  • cukier
                    • sól i pieprz

                      Sposób przygotowania:

                      1. Aby przygotować pyszną zupę szczawiową, należy zacząć od przyrządzenia bulionu. Może to być bulion warzywny lub mięsny.
                        1. Świeży szczaw należy umyć, osuszyć, odciąć ogonki (jeśli nie są już młode) i drobno pokroić (lecz niezbyt drobno, ponieważ liście skurczą się jeszcze podczas gotowania).
                          1. Tak przygotowany szczaw dodać do gorącego bulionu i doprawić solą, cukrem i pieprzem.
                            1. Po kilku minutach należy zdjąć zupę z ognia i cały czas dynamicznie mieszając, wlać do niej zahartowaną wcześniej śmietanę, wymieszaną z żółtkiem i masłem. Na koniec należy pokroić w kostkę ugotowanego ziemniaka oraz marchew i dodać je do zupy.
                              1. Tak przygotowaną zupę szczawiową warto serwować z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami.

                                Jak w oryginalny sposób zaserwować tradycyjną ,,szczawiówkę’’?

                                Zupa szczawiowa z ziemniakami to klasyczne, ale nie jedyne rozwiązanie. Tradycyjne przepisy inspirują do eksperymentów kulinarnych. Inne propozycje podania zupy szczawiowej to zupa szczawiowa z ryżem, kaszą pęczak czy kluskami śląskimi. Ciekawe może być też połączenie ,,szczawiówki’’ z mięsnymi pulpetami, podsmażonymi kawałkami wędzonego tofu (świetna propozycja dla wegan i wegetarian) lub jajkami faszerowanymi. A może zupa szczawiowa krem? Wystarczy zblendować tradycyjną zupę szczawiową i zredukować ilość wody poprzez gotowanie. Do szczawiowej w wersji krem można również podawać grzanki z masłem czosnkowym lub ziołowym.

                                Dobra rada: zupy szczawiowej, jak i innych dań z wykorzystaniem szczawiu nie powinno się przygotowywać w garnkach wykonanych z aluminium. Dochodzi wówczas do reakcji chemicznej, której efektem jest powstanie kwasu szczawiowego — niekorzystnego dla naszego zdrowia.

                                Zobacz także:

                                Autor: Adrian Adamczyk/Diana Ryściuk

                                Źródło zdjęcia głównego: Nikolay_Donetsk/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości