Wiosenna zupa? Wypróbuj krem szczawiowy z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Szczaw i rabarbar - smakowita zapowiedź lata
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
W kuchni Dzień Dobry TVN wiosenne dania w wykonaniu Sebastiana Olmy. Jeśli masz ochotę posmakować nieco wiosny, koniecznie wypróbuj jego przepis na krem szczawiowy z kwaśną śmietaną, koprem i wędzonym łososiem.

Krem szczawiowy z kwaśną śmietaną, koprem i wędzonym łososiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    • 200 g łososia wędzonego,
      • 2 cebule,
        • 4 ząbki czosnku,
          • 2 l wywaru,
            • pęczek kopru,
              • 200 g świeżego szczawiu,
                • kwaśna śmietana 18%,
                  • sól, pieprz do smaku.

                    Sposób przygotowania

                    W garnku podsmaż ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Gdy będą miały złoty kolor podlej je wywarem (może być mięsny lub vege). Następnie gotuj do miękkości. Warzywa zmiksuj w robocie kuchennym razem ze świeżymi liśćmi szczawiu, krem przecedź przez sitko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Porcję kremu nalej do naczynia, dodając kwaśną śmietanę, listki kopru i posiekanego wędzonego łososia.

                    Zobacz także:

                    Autor: Teofila Siewko

                    Źródło: Sebastian Olma

                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości