Zieloną sałatkę, gołąbki z botwinki z sosem z redukcji buraczanej z suszoną żurawiną, krem kalarepowo-selerowy, polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie z duszoną botwiną, kaszę mazurską z młodym szczawiem i krem z kawy zbożowej z musem rabarbarowym i kiełkami słonecznika - te wiosenne potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Oliwia Bernady, szefowa kuchni jednej z warszawskich restauracji. Bardzo zielona sałatka
Składniki:
2 avocado
100 g groszku cukrowego
1 zielony ogórek
2 kalarepki
pęczek szczypiorku
30 g. kiełków rzodkiewki
1 łyżka prażonego siemienia lnianego
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
Groszek blanszujemy. Kalarepkę obieramy, kroimy w plasterki a następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru ok. 5 minut. Studzimy. Szczypior kroimy, ogórek obieramy i kroimy w półplasterki. Avocado również obieramy i kroimy w półplasterki. Z oliwy, syropu i cytryny robimy sos, którym polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, siemieniem i dekorujemy kiełkami.
Gołąbki z botwinki z sosem z redukcji buraczanej z suszoną żurawiną
Składniki:
3 pęczki botwinki
100 g kaszy mazurskiej
1 pęczek koperku
100 g bryndzy
100 ml. oliwy
Sól
Pieprz
50 g suszonej żurawiny
Skórka z limonki
1 ząbek czosnku
500 ml. Soku z buraków
Przygotowanie:
Botwinę myjemy, suszymy i odcinamy listki. Resztę siekamy podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu, studzimy. Dodajemy podsmażoną botwinę, bryndzę i skórkę z limonki. Mieszamy farsz i nakładamy na listki botwiny, po czym formujemy gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami oliwy i zapiekamy 15 min. W temperaturze 160 C. w tym czasie wlewamy sok z buraków do garnka i gotujemy aż zredukuje się do 1/3 objętości. W trakcie redukcji dodajemy suszoną żurawinę. Upieczone gołąbki wyjmujemy i polewamy sosem.
Krem kalarepowo-selerowy z marynowanymi młodymi warzywami i emulsją kolendrową
Składniki:
1 seler naciowy
3 kalarepki
1 jabłko
½ cebuli
1 doniczka kolendry
100 ml. Oliwy
2 młode marchewki
1 pęczek rzodkiewki
½ świeżego ogórka
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z jednej cytryny
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalarepki i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy kalarepkę, seler i cebulę, po chwili dodajemy jabłko, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie marchewkę, rzodkiewki i ogórek kroimy w drobną kostkę, posypujemy brązowym cukrem i dodajemy sok z jabłek, sok z cytryny, łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy emulsję z kolendry. Siekamy kolendrę, ucieramy w moździerzu, dolewając oliwę i solimy. Zupę miksujemy, doprawiamy, przelewamy do talerza. Układamy na wierzchu warzywa i polewamy emulsją.
Polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie z duszoną botwiną z jagodami goi i glazurowaną młodą marchewką
Składniki:
250 g polędwiczek wieprzowych
50 ml miodu
100 ml oliwy
1 pęczek botwiny
1 pęczek młodej marchewki
30 g jagód goi
95 ml sklarowanego masła
gałązka rozmarynu
4 ziarenka jałowca
łyżeczka trzcinowego cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jałowiec rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy posiekany rozmaryn, miód, 2 łyżki oliwy, sól i świeżo zmielony pieprz. Całość mieszany. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone w plasterki grubości 2 cm polędwiczki i marynujemy 15 minut. Obieramy marchewkę, kroimy w ukośne plasterki blanszujemy. Botwinę myjemy, kroimy, podsmażamy na oliwie, dodajemy jagody goi. Polędwiczki wyjmujemy z marynaty i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Polewamy łyżką marynaty. Zdejmujemy z patelni zabezpieczamy przed wystygnięciem. Do duszącej się botwinki dodajemy pozostałą marynatę. Marchewkę smażymy na klarowanym maśle, posypujemy cukrem trzcinowym i dusimy do momentu karmelizacji. Układamy marchewkę, polędwiczki i botwinę na talerzu.
Kasza mazurska z młodym szczawiem, siekanym jajkiem, avocado
i pistacjami
Składniki:
100 g kaszy
1 pęczek szczawiu
1 avocado
3 jajka
50 g pistacji
1 doniczka lubczyku
1 doniczka melisy cytrynowej
100 ml oliwy
1 łyżka syropu z agawy
czerwony pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę według przepisu i jajka. Szczaw drobno kroimy. Obieramy i kroimy w kostkę avocado. Siekamy zioła. Na oliwie podsmażamy szczaw, dodajemy ugotowaną kaszę, posiekane jajka i avocado, polewamy syropem z agawy. Solimy i doprawiamy czerwonym pieprzem, a następnie posypujemy ziołami.
Krem z kawy zbożowej z musem rabarbarowym i kiełkami słonecznika
Składniki:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej
300 ml śmietanki 36%
100 g białej czekolady
75 g brązowego cukru
50 g kiełków słonecznika
cynamon
kardamon
Przygotowanie:
100 ml śmietanki podgrzewamy i kawą zbożową, odstawiamy z ognia i dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy rabarbar, kroimy i dusimy z dodatkiem cukru trzcinowego, szczyptą cynamonu i szczyptą kardamonu do miękkości. Odstawiamy do schłodzenia, następnie blendujemy. Ubijamy pozostałą część śmietany do 2/3 , dodajemy masę kawową. Deser wykładamy do pucharków warstwami mus kawowy na przemian z rabarbarowym. Dekorujemy kiełkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"