Puree z cukinii i ziemniaków to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Jak jeszcze można je wykorzystać?
Puree z cukinii – przepis
Przygotowanie klasycznego puree z cukinii jest bardzo prostą sprawą. Warzywo należy dokładnie umyć, pokroić w kostkę. Następnym krokiem jest ugotowanie go w wodzie lub na parze – wystarczy około 10 minut. Po odcedzeniu należy dodać odrobinę masła i całość zblendować. Opcjonalnie można doprawić puree z cukinii cebulą, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, lub śmietaną.
Aby przyrządzić aromatyczne puree z cukinii i ziemniaków potrzebujemy jedną cukinię średniej wielkości i 2 ziemniaki. Warzywa należy umyć, ewentualnie obrać i pokroić w kostkę. Czas gotowania wynosi około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, blendujemy i przyprawiamy do smaku nasze puree z cukinii i ziemniaków .
Puree z cukinii można urozmaicać na wiele sposobów. Ciekawym pomysłem jest wyczarowanie bardzo oryginalnego puree cukiniowo-marchewkowego . Aby je przygotować, należy zetrzeć 4 marchewki i jedną cukinię na tarce o dużych oczkach. Warzywa dusimy do miękkości w minimalnej ilości wody. Po ugotowaniu przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy masło. Ostatnim krokiem jest blendowanie całości. I voilà ! Puree z cukinii i marchewki gotowe!
Do czego pasuje puree z cukinii?
Puree z cukinii i ziemniaków lub marchewek idealnie sprawdza się jako zamiennik klasycznego puree serwowane do obiadu. Puree z cukinii smakuje wybornie podawane z sosem pomidorowo-oliwkowym oraz schabem w panierce z serem Grana Padano. Dodatkowo do tej potrawy można podać kromkę pieczywa. Taka potrawa idealnie sprawdzi się podczas romantycznej kolacji lub uroczystego obiadu.
Puree z cukinii i ziemniaków można również zapiec, by uzyskać aromatyczne danie prosto z piekarnika. Wystarczy jedynie mus warzywny wymieszany z przyprawą ziemniaków. Należy przelać puree do naczynia żaroodpornego i posypać serem żółtym. Danie należy zapiekać przez 30 minut w 160°C. To bardzo prosty, a przede wszystkim szybki posiłek, który przygotuje nawet dziecko. Ciekawym pomysłem na szybki i smaczny obiad jest także makaron z pesto z puree z cukinii. Przyrządzamy je z dodatkiem rozdrobnionego w blenderze sezamu lub orzechów nerkowca, soli, pieprzu, oliwy z oliwek, czosnku i bazylii.
Ten dodatek nie musi być spożywany jedynie na ciepło. Puree z cukinii na zimno to idealne rozwiązanie jako przystawka lub dip do warzyw i mięs z grilla, a także pasta na kanapki. Idealnym połączeniem jest: cukinia, cebula, czosnek, sok z cytryny, liście mięty oraz sól i pieprz.
Jak przygotować puree z cukinii z myślą o najmłodszych?
Rozszerzanie diety maluszka zaczyna się od jego 5. miesiąca życia. Aby dziecko poznawało nowe ciekawe smaki, już siedmiomiesięcznemu niemowlakowi można podać puree z cukinii. Cukinię należy umyć, dokładnie obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować w wodzie lub wywarze warzywnym. Pod koniec gotowania można dodać kaszkę ryżową, by posiłek był bardziej treściwy. Całość blendujemy na gładką masę. Starszym dzieciom zaserwować można zapiekane puree z cukinii . Aby je przygotować, należy ugotować 100 g mięs z indyka. Następnie cukinię i ewentualnie ziemniaki dusić w bulionie. Gdy będą miękkie, dodajemy do nich ugotowane wcześniej mięso oraz łyżeczkę oliwy z oliwek i blendujemy na puree. Zapiekamy kilka minut w 180°C.
Puree z cukinii na zimę, czyli o wekowaniu słów kilka
Sezon na cukinię niestety nie trwa cały rok. Możemy jednak zatrzymać smak i aromat lata w postaci puree z cukinii w słoikach. Weki idealnie sprawdzą się jesienią i zimą. Aby móc zgromadzić takie zapasy konieczna jest pasteryzacja, a to banalnie prosty zabieg. Gotowe puree z cukinii należy zagotować, a następnie jeszcze gorące przełożyć do małych słoiczków. Zakręcamy je i przekładamy do garnka wypełnionego wodą. Jego dno powinno być wyłożone ściereczką, a słoiki nie powinny się dotykać. Pasteryzujemy je 30 minut. Po tym czasie słoiki wyciągamy z garnka i stawiamy do góry dnem, by „chwyciły”. Puree z cukinii można także mrozić i przechowywać w zamrażalniku 3 miesiące.
Dlaczego warto jeść puree z cukinii?
Cukinia, jak większość warzyw sezonowych, jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz mikro- i makroelementów. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, wspomaga wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w prawidłowej pracy układu nerwowego, a także zwiększa krzepliwość krwi. Ponadto jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Nic, tylko blendować i jeść!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN