Co zrobić na parze? Poznaj propozycje letnich dań od Sebastiana Olmy

Gotowany na parze filet z kurczaka z mini cukinią
Zdrowe letnie dania na parze
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gotujemy na parze. Sebastian Olma przygotował dania w sam raz na lato, które w zdrowy sposób można przygotować na parze. Poznajcie jego przepisy na gotowany filet z mini cukinią, krem marchwiowo imbirowy i pyszne drożdżowe kluseczki.

Gotowany na parze filet z kurczaka z mini cukinią

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 10 małych cukinii,
  • łyżka papryki w proszku,
  • łyżka przyprawy curry,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • pęczek kolendry,
  • 2 kalafiory,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • sól do smaku,
  • 250 ml słodkiej śmietany 36%.

Sposób przygotowania:

Filet kurczaka potnij na plasterki grubości około 1 cm wzdłuż fileta, rozbij tłuczkiem do cienkiej warstwy, a następnie nałóż na środek lekko ugotowane wcześniej cukinie. Mięso dopraw do smaku papryka słodką w proszku, przyprawą curry i świeżymi ziołami. Zwiń mięso w rulon i wstaw do naczynia, a następnie do gotowania na parze w piekarniku. Piec ustaw na 160 st. C. i czas 25 minut.

Po wyjęciu sprawdź, czy mięso jest w pełni ugotowane za pomocą wykałaczki.

Biały kalafior ugotuj w posolonej wodzie, aż będzie miękki, połowę dopraw do smaku oliwa, sokiem z cytryny i solą. A drugą połowę zmiksuj na gładką masę z dodatkiem śmietany słodkiej.

Na talerzu ułóż porcję purée z kalafiora, ugotowane kalafiory i kawałki ugotowanego kurczaka z cukinią.

Krem marchwiowo imbirowy z gotowanym indykiem i młodym szpinakiem

Krem marchwiowo imbirowy z gotowanym indykiem i młodym szpinakiem
Krem marchwiowo imbirowy z gotowanym indykiem i młodym szpinakiem
Krem marchwiowo imbirowy z gotowanym indykiem i młodym szpinakiem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 pęczki marchwi,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • łyżka nasion kolendry,
  • koper włoski,
  • 1l bulionu do gotowania,
  • sól i cukier do smaku,
  • 50 ml oliwy z pestek winogron,
  • 3 szalotki,
  • czerwone chili,
  • 500 g młodego szpinaku,
  • 2 roladki ugotowanego na parze indyka.

Sposób przygotowania:

W głębokim garnku podduś drobno pokrojoną marchew razem z imbirem, nasionami kolendry, kawałkami kopru włoskiego i chili. Duś pod przykryciem tak długo aż marchew zmięknie, następnie całość zalej bulionem i gotuj do miękkości, gdy marchew będzie miękka, zmiksuj zupę na krem za pomocą miksera kuchennego i dopraw do smaku solą oraz cukrem.

Na patelni rozpuść oliwę, dodaj posiekaną szalotkę, plasterki świeżej chili i liście młodego szpinaku. Ugotowanego indyka z młodą marchwią, gdy wystygnie, potnij na cienkie plastry.

Do miski wlej porcje zupy, dodaj podduszony jarmuż i cienkie plastry ugotowanego indyka.

Kluski na parze z truskawkami i palonym masłem

Kluski na parze z truskawkami i palonym masłem
Kluski na parze z truskawkami i palonym masłem
Kluski na parze z truskawkami i palonym masłem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży,
  • 550 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 50 g masła,
  • 1 kg truskawek,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni. Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 20 minut.

Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe mleko i dodaj bardzo miękkie masło. Wlej do miski rozczyn, a następnie wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne. Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na małe części. Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę i dodaj do środka porcje truskawek. Przygotowane kluski przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut. Kluski przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj na parze przez 15 minut, następnie polej podgrzanym masłem. Całość udekoruj świeżymi owocami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości