Gotowany na parze filet z kurczaka z mini cukinią
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 10 małych cukinii,
- łyżka papryki w proszku,
- łyżka przyprawy curry,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- pęczek kolendry,
- 2 kalafiory,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 ml soku z cytryny,
- sól do smaku,
- 250 ml słodkiej śmietany 36%.
Sposób przygotowania:
Filet kurczaka potnij na plasterki grubości około 1 cm wzdłuż fileta, rozbij tłuczkiem do cienkiej warstwy, a następnie nałóż na środek lekko ugotowane wcześniej cukinie. Mięso dopraw do smaku papryka słodką w proszku, przyprawą curry i świeżymi ziołami. Zwiń mięso w rulon i wstaw do naczynia, a następnie do gotowania na parze w piekarniku. Piec ustaw na 160 st. C. i czas 25 minut.
Po wyjęciu sprawdź, czy mięso jest w pełni ugotowane za pomocą wykałaczki.
Biały kalafior ugotuj w posolonej wodzie, aż będzie miękki, połowę dopraw do smaku oliwa, sokiem z cytryny i solą. A drugą połowę zmiksuj na gładką masę z dodatkiem śmietany słodkiej.
Na talerzu ułóż porcję purée z kalafiora, ugotowane kalafiory i kawałki ugotowanego kurczaka z cukinią.
Krem marchwiowo imbirowy z gotowanym indykiem i młodym szpinakiem
Składniki:
- 2 pęczki marchwi,
- 50 g świeżego imbiru,
- łyżka nasion kolendry,
- koper włoski,
- 1l bulionu do gotowania,
- sól i cukier do smaku,
- 50 ml oliwy z pestek winogron,
- 3 szalotki,
- czerwone chili,
- 500 g młodego szpinaku,
- 2 roladki ugotowanego na parze indyka.
Sposób przygotowania:
W głębokim garnku podduś drobno pokrojoną marchew razem z imbirem, nasionami kolendry, kawałkami kopru włoskiego i chili. Duś pod przykryciem tak długo aż marchew zmięknie, następnie całość zalej bulionem i gotuj do miękkości, gdy marchew będzie miękka, zmiksuj zupę na krem za pomocą miksera kuchennego i dopraw do smaku solą oraz cukrem.
Na patelni rozpuść oliwę, dodaj posiekaną szalotkę, plasterki świeżej chili i liście młodego szpinaku. Ugotowanego indyka z młodą marchwią, gdy wystygnie, potnij na cienkie plastry.
Do miski wlej porcje zupy, dodaj podduszony jarmuż i cienkie plastry ugotowanego indyka.
Kluski na parze z truskawkami i palonym masłem
Składniki:
- 35 g świeżych drożdży,
- 550 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 50 g cukru,
- 3 jajka,
- 50 g masła,
- 1 kg truskawek,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni. Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 20 minut.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe mleko i dodaj bardzo miękkie masło. Wlej do miski rozczyn, a następnie wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne. Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na małe części. Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę i dodaj do środka porcje truskawek. Przygotowane kluski przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut. Kluski przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj na parze przez 15 minut, następnie polej podgrzanym masłem. Całość udekoruj świeżymi owocami.
Zobacz także:
- Dania na parze. Niezawodne przepisy Piotra Kucharskiego
- Gotowanie na parze według przepisów Sebastiana Olmy
- Gotujemy na parze. Poznaj przepisy na lekkie dania według Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News