Gotujemy na parze. Poznaj przepisy na lekkie dania według Piotra Kucharskiego

Znudziły się już dania smażone i pieczone? Spróbuj dań gotowanych na parze. Piotr Kucharski przygotował warzywa na parze, dorsza na młodej kapuście i Creme Caramel z owocami na deser.

Warzywa na parze zapiekane pod sosem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 główka młodego czosnku
  • 5 młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek dymki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos:

Składniki:

  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • mleko
  • pęczek koperku
  • 50 g sera cheddar

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i gotować na parze w piekarniku przez 20 minut. W tym czasie zrobić sos.

Masło rozpuścić, dodać mąkę i przesmażyć przez chwilę. Dodać mleko i wymieszać, podgrzewać aż wszystko się zagęści. Dodać kolejną porcję mleka, wymieszać i ponownie podgrzać aż się zagęści. Pod koniec dodać posiekany koperek i starty ser. Sosem polać warzywa które gotowały się na parze i wstawić pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika żeby zapiec sos przez około 12-15 minut.

Dorsz na młodej kapuście

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (około 150 g sztuka)
  • 500 g młodych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku

Przygotowanie:

Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Młode ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i gotować na parze przez 20 minut. Po 5 minutach do ziemniaków dołożyć dorsza i razem gotować.

W tym czasie kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć w dużym garnku, następnie dodać posiekaną cebulę i przesmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Przed podaniem wymieszać z posiekanym koperkiem.

Na talerz wyłożyć kapustę, na tym położyć kostki ziemniaków a na górę rybę.

Creme Caramel z owocami

Składniki:

Karmel

  • 200 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • Krem
  • 500 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 80 g cukru
  • skórka z cytryny

Owoce:

  • kilka gałązek rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • gałązka rozmarynu
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cukier z wodą umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować na wolnym ogniu aż cukier stanie się płynny w kolorze miodu. Przelać go do żaroodpornego naczynia o średnicy 20 cm, następnie obrócić naczyniem tak żeby karmel rozlał się na cały spód i boki naczynia.

W osobnym garnku podgrzać mleko ze skórką cytrynową prawie że do zagotowania,. W misce dokładnie wymieszać jajka z cukrem. Gdy mleko jest Już ciepłe, dolać odrobinę do jajek z cukrem i szybko wymieszać. Następnie jajka przelewać do mleka dokładnie mieszając rózgą aż wszystko się połączy. Całą masę przelać na środek naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika i piec około 20-22 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Na naczynie nałożyć talerz i obrócić.

Truskawki i rabarbar, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru i gałązką rozmarynu, odstawić na 30 minut. Następnie podgotować przez 5 minut.

Krem podawać z ciepłymi owocami.

Zobacz też:

Japoński makaron udon - jak zrobić i z czym podawać?

Jak zrobić chleb esseński? Wartość odżywcza chleba Ezechiela

Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości