Dania na parze. Niezawodne przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Przygotuj pyszne i zdrowe dania na parze. Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na warzywa z kurczakiem, bułeczki z wieprzowiną i owoce z kremem angielskim.

Warzywa i kurczak na parze

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • sól i pieprz
        • 1 łyżeczka słodkiej papryki
          • 1 ząbek czosnku
            • kilka gałązek brokułu gałązkowego
              • garść fasolki szparagowej
                • mały kalafior
                  • sól i pieprz

                    Składniki sosu do warzyw i kurczaka na parze:

                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                      • 1 ząbek czosnku
                        • kawałek imbiru
                          • 3 łyżki miodu
                            • 3 łyżki sosu sojowego
                              • pieprz

                                Jak przygotować warzywa i kurczaka na parze?

                                1. Filety ponacinać u góry w kostkę. Paprykę wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzeć tym kurczaka od strony nacięcia. Ułożyć na naczyniu do gotowania na parze.
                                  1. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa przyprawić solą i pieprzem. I ułożyć obok kurczaka. Gotować na parze około 25 minut.
                                    1. W tym czasie przygotować sos. Na oliwie podsmażyć czosnek i imbir. Dodać miód i sos sojowy. Gotować, aż sos będzie gęsty.
                                      1. Po ugotowaniu warzywa wymieszać z sosem. Kurczaka porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Można podawać z ryżem.

                                        Bułeczki na parze z pikantną mieloną wieprzowiną

                                        Składniki na ciasto bułek:

                                        • 250 ml wody
                                          • 10 g drożdży
                                            • 500 g mąki pszennej
                                              • 50 g rozpuszczonego masła
                                                • 0,5 łyżeczki soli

                                                  Składniki na farsz do bułek:

                                                  • 1 cebula
                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                      • kawałek imbiru wielkości kciuka
                                                        • mała papryczka chili
                                                          • olej do smażenia
                                                            • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
                                                              • 2 łyżka sosu sojowego
                                                                • sól i pieprz do smaku

                                                                  Jak przygotować bułeczki na parze z wieprzowiną?

                                                                  1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól i masło. Wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
                                                                    1. W tym czasie posiekać cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, smażyć całość aż mięso się zetnie. Dodać sos sojowy, gotować aż sos się zredukuje i całość będzie miało w mirę suchą konsystencję.
                                                                      1. Z ciasta uformować około 12 okrągłych, równych bułek. Odstawiamy na około 10 minut, aby ciasto się rozluźniło. Następnie rozwałkować, na środek nakładać farsz, zawijać ciasto do środka, żeby zamknąć w środku farsz. Ułożyć partię na naczyniu do gotowania na parze, wstawić do piekarnika i gotować około 15-17 minut.

                                                                        Owoce na parze z sosem angielskim i migdałami

                                                                        Składniki na owoce na parze z sosem angielskim:

                                                                        • 2 gruszki
                                                                          • 3 brzoskwinie
                                                                            • 4-5 dużych śliwek
                                                                              • garść migdałów
                                                                                • owoce: 300 g mieszanych owoców jagodowych: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, porzeczki

                                                                                  Składniki na krem angielski:

                                                                                  • 200 ml tłustego mleka 3,2%
                                                                                    • 200 ml śmietany kremówki 30%
                                                                                      • 50 g cukru
                                                                                        • 1 laska wanilii
                                                                                          • 6 żółtek

                                                                                            Jak przygotować owoce na parze z kremem angielskim?

                                                                                            • Gruszki obrać ze skórki, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, brzoskwinie i śliwki wypestkować i ułożyć obok gruszek, wstawić do piekarnika. Gotować około 15-20 minut aż będą miękkie. W tym czasie przygotować krem.
                                                                                              • Mleko i kremówkę wlać do garnka z grubym dnem. Dodać łyżkę cukru i gotować na bardzo małym ogniu. Przekroić laskę wanilii wzdłuż i końcówką noża zeskrobać nasionka i razem z pustymi laskami dodać do mleka ze śmietaną. W tym czasie ubić żółtka razem z pozostałym cukrem, aż będą puszyste.
                                                                                                • Gdy mleko ze śmietaną będą prawie że się gotować, zdjąć z ognia i dolać do jajek jedną trzecią, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem ze śmietaną. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje, lecz trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły, bo zrobi się jajecznica.
                                                                                                  • Na osobnej patelni podprażyć migdały, następnie posiekać. Owoce podać polane sosem i posypane prażonymi migdałami

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana