Gotowanie na parze według przepisów Sebastiana Olmy

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma
Dania przygotowane na parze są zdrowe i smaczne. W naszej kuchni Sebastian Olma przygotowuje polędwicę z dorsza z warzywami, rybne curry i warzywny makaron z krewetkami. Sprawdź wyjątkowe przepisy.

Polędwica z dorsza gotowana na parze z warzywami i dressingiem cytrusowym

Składniki na polędwicę z dorsza na parze:

  • Oliwa z oliwek x 250 ml
    • Sok z 3 cytryn
      • Miód płynny x 1 duża łyżka
        • Mięta x 1 mały pęczek
          • Skórka z cytrusów (pomarańcz, grejpfrut)

            W misce wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym, miodem i posiekaną miętą. Dodaj tartą skórkę z cytrusów i dopraw do smaku szczyptą soli.

            • Polędwica z dorsza x 1 kg
              • Sól w płatkach
                • Cytryna x 5 szt.

                  Polędwicę z dorsza posyp solą i zetrzyj na nią skórkę z cytryny.

                  • Brokuł x 2 szt.
                    • Zielony groszek x 0,5 kg
                      • Groszek cukrowy x 0,2 kg
                        • Cukinia zielona x 2 szt.
                          • Pomarańcza, grejpfrut, limonka po 2 szt.
                            • Mięta x 1 duży pęczek
                              • Oliwa z oliwek

                                Jak przyrządzić polędwicę z dorsza na parze:

                                Na naczynie do gotowania na parze ułóż kawałki brokułów, groszek zielony i cukrowy, kawałki cukinii i cząstki cytrusów. Na koniec dodaj kawałki dorsza, liście świeżej mięty i całość skrop oliwą z oliwek. Na naczynie nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika. Piecz na parze w piekarniku około 15 minut i sprawdź, czy ryba już jest gotowa a warzywa miękkie. Wyjmij naczynie z piekarnika, przełóż rybę na talerz i polej całość wcześniej przygotowaną oliwą cytrusową.

                                Rybne curry z mlekiem kokosowym

                                Składniki na rybne curry:

                                • Olej do smażenia
                                  • Cebula biała x 3 szt.
                                    • Świeży imbir x 100g
                                      • Czosnek x 6 ząbków
                                        • Pasta krewetkowa x 2 duże łyżki
                                          • Czerwone chili x 1 szt.
                                            • Trawa cytrynowa x 2 szt.
                                              • Curry w proszku x 2 łyżki
                                                • Cukier brązowy x 2 łyżki
                                                  • Kolendra świeża x 1 pęczek
                                                    • Mleko kokosowe x 1 l

                                                      Jak przyrządzić rybne curry

                                                      W garnku podgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duś pod przykryciem kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodaj do niej posiekany świeży imbir, czosnek, pastę krewetkową, czerwone chili i trawę cytrynową. Wszystkie składniki smaż na małym ogniu ze sobą przez kilka minut, następnie dodaj do środka curry w proszku i brązowy cukier, mieszając co jakiś czas czekaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wtedy dodaj jeszcze do garnka posiekane łodygi kolendry i mleko kokosowe. Całość zagotuj.

                                                      • Filet łososia x 0,3 kg
                                                        • Polędwica z dorsza x 0,3 kg
                                                          • Filet dorady x 0,3 kg
                                                            • Krewetki x 0,2 kg
                                                              • Małże x 0,2 kg

                                                                Do gotującego się curry dodaj kawałki ryb (łosoś, dorsz, filet dorady) i owoce morza (krewetki i małże). Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu około 7-8 minut, aż krewetki będą miały różowy kolor, a ryba będzie ugotowana.

                                                                • Sezam x 100g
                                                                  • Limonka x 4 szt.

                                                                    Na koniec dodaj do smaku liście kolendry, prażony sezam i kawałki pociętej limonki.

                                                                    Warzywny makaron z krewetkami, serem owczym i pomidorkami

                                                                    Składniki na warzywny makaron z krewetkami

                                                                    • Korzeń selera x 2 szt.
                                                                      • Marchew x 3 szt.
                                                                        • Pietruszka x 2 szt.
                                                                          • Por x 1 szt.

                                                                            Warzywa korzenne (seler, marchew, pietruszka, por) potnij za pomocą krajalnicy z cienkie paski.

                                                                            • Olej do smażenia
                                                                              • Czosnek w ząbkach x 3 szt.
                                                                                • Gałązka rozmarynu
                                                                                  • Ser owczy x 200g
                                                                                    • Chili czerwone x 1 szt.
                                                                                      • Krewetki 16/20 x 10 szt.
                                                                                        • Bulion x 0,5 l
                                                                                          • Oliwa z oliwek x 50 ml
                                                                                            • Natka pietruszki x 1 pęczek
                                                                                              • Limonka, cytryna po 2 szt.

                                                                                                Jak przyrządzić warzywny makaron z krewetkami:

                                                                                                Na patelni rozgrzej olej z ząbkami czosnku, chili i gałązką rozmarynu, następnie dodaj krewetki i owczy ser pokrojony w kostkę. Smaż z każdej strony, aż krewetki będą różowe, dopraw solą i zdejmij krewetki na papierowy ręcznik. Na patelnię dodaj wcześniej przygotowane pocięte warzywa, smaż, aż lekko zmiękną i podlej bulionem. Dodaj oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki i za pomocą łyżki ułóż na talerzu porcje „warzywnego makaronu”. Na górę ułóż wcześniej podsmażone krewetki i udekoruj kawałki cytrusów i świeżych ziół.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana