Dorsz to chuda ryba, bogata w witaminy, kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Jest cennym źródłem selenu oraz magnezu, co usprawnia działanie układu nerwowego i kostno-mięśniowego. Powinien się znaleźć jadłospisie każdej aktywnej osoby. Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży. Ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne, warto przyrządzać dorsza w taki sposób, by zachować jak najwięcej wartościowych składników.
Dorsz na parze to zdrowy sposób na podanie ryby, zachowujący soczystość mięsa. Ryba jest bardzo delikatna w smaku, dlatego należy zachować umiar w jej przyprawianiu.
Dorsz na parze ma zaledwie 75 kcal w 100 g, dlatego jest dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Dorsza na parze przyrządza się bardzo szybko. Potrzebny czas to maksymalnie 20 minut.
Dorsz na parze - przepis
Dorsz przyrządzany na parze dobrze komponuje się z warzywami, wystarczy doprawić go niewielką ilością ziół. Parowanie dorsza zajmuje niewiele czasu - maksymalnie 15 minut. Rybę możesz parować w naczyniu otwartym lub pod przykryciem. Parowanie pozwala zachować soczystość ryby. Jeśli chcesz zwiększyć aromat, dodaj odrobinę ziół.
Dorsz na parze z warzywami (porcja dla 2 osób):
· 1 polędwica z dorsza,
· garść żółtej fasolki szparagowej w całości,
· 1 kiść pomidorków koktajlowych wraz z gałązką,
· 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany,
· 2 garście rukoli,
· oliwa z oliwek,
· sól, pieprz.
Polędwicę z dorsza wraz z fasolką i gałązką pomidorów umieścić w naczyniu do parowania. Gotować przez około 15 minut. Gotowe podawać na liściach rukoli z czosnkiem. Wszystko skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem.
Dorsz na parze pod pierzynką (porcja dla 2 osób):
· 1 polędwica z dorsza,
· 3 marchewki starte na grubych oczkach,
· 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,
· 1 cebula pokrojona w pióra,
· pół selera startego na dużych oczkach,
· pół pęczka świeżej, posiekanej natki pietruszki,
· garść żółtej fasolki szparagowej,
· garść zielonej fasolki szparagowej,
· 10 pomidorków koktajlowych,
· 2 łyżki masła,
· sól, pieprz.
Polędwicę paruj przez 20 minut. Gotową oprósz solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub w folii umieść wszystkie warzywa i dodaj masło. Szczelnie zamknij naczynie i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Gotowe warzywa dodaj wraz z sosem do ryby. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Dorsz na parze ze szpinakiem (porcja dla 2 osób):
· 2 filety z brzucha dorsza,
· 3 garście świeżych liści szpinaku,
· 10 pomidorków koktajlowych w całości,
· sok z połowy cytryny,
· szczypta ziół prowansalskich.
Filety z dorsza umieść wraz z pomidorkami koktajlowymi w naczyniu do gotowania na parze. Paruj przez 10 minut. Gotowe ułóż na świeżych liściach szpinaku. Wszystko skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawami.
Dorsz na parze w sosie maślanym (porcje na 2 osoby):
· 2 filety z brzucha dorsza,
· 3 łyżki masła klarowanego,
· 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego,
· 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.
Filety z dorsza gotuj na parze przez 10 minut. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Filety z ryby ułóż obok ziemniaków i polej maślanym sosem czosnkowym. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Dorsz na parze w folii (porcja dla 2 osób):
· 1 polędwica z dorsza,
· 1 brokuł podzielony na różyczki,
· 2 łyżki masła,
· szczypta tymianku,
· sól, pieprz,
· sok z połówki cytryny.
Polędwicę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Różyczki brokuła wraz z rybą umieść w folii i szczelnie zamknij. Paruj przez 20 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Dorsz na parze z koprem:
· 1 polędwica z dorsza,
· 1 pęczek koperku w całości,
· 2 łyżki masła,
· 2 ząbki czosnku,
· sól, pieprz,
· sok z połówki cytryny.
Polędwicę wraz z koprem gotuj na parze przez 15 minut. Zimne masło utrzyj z czosnkiem. Posmaruj nim jeszcze gorącego dorsza. Gotowe danie oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Dorsz na parze z mango:
· 1 polędwica z dorsza,
· sok z połowki cytryny,
· szczypta tymianku,
· 2 mango.
Polędwicę skrop cytryną, oprósz ziołami i paruj przez 15 minut. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i zmiksuj na gładki mus. Gotową rybę pokryj schłodzonym musem z mango. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Zobacz film: Dorsz z porem i kaszą manną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF