Przepisy kulinarne

Krewetki, ośmiornica i tarta z owocami. Przepisy Justyny i Antka Smykiewiczów

Przepisy kulinarne

Autor:
Jola
Marat
Źródło:
Justyna i Antek Smykiewiczowie
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVNJustyna i Antek Smykiewiczowie

Premiera kulinarna w Dzień Dobry TVN. Swoje popisowe dania serwuje małżeństwo Smykiewiczów. Zobacz, jak według nich przygotować makaron z krewetkami, ośmiornicę i tartę z gruszkami lub śliwkami.

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Składniki na makaron z krewetkami i szpinakiem:

  • krewetki
  • 1 op. makaronu typu rurki
  • 1 op. szpinaku mytego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szt. papryczek ostrych
  • 1 op. śmietany 18%
  • sól
  • masło

Jak przygotować makaron z krewetkami i szpinakiem?

  1. 1Ugotować makaron. Krewetki rozmrozić, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
  2. 2Na dużej patelni rozgrzać masło włożyć posiekany czosnek i ostrą papryczkę chilli. Chwilę podsmażyć na małym ogniu. Dodać pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i doprawić solą, pieprzem. Dodać szpinak.
  3. 3Gdy szpinak zwiędnie, wlać śmietankę i zagotować. Dodać krewetki i ugotowany makaron i wymieszać. Gotować mieszając jeszcze przez chwilę, żeby krewetki były chrupiące.

Makaron szafranowy z mascarpone i krewetkami

Składniki na makaron z mascarpone i krewetkami:

  • krewetki w pancerzach
  • 2 op. szafranu
  • 1 op. serka mascarpone
  • 1,5 szklanki lodu
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 op. śmietanki 36%
  • 1 op. makaronu grubego tagliatelle
  • parmezan w kostce
  • sól, pieprz

Jak przygotować makaron z mascarpone i krewetkami?

  1. 1Na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem.
  2. 2Obrane krewetki z pancerzy pokroić w większą kostkę. Pancerze krewetek dodać na patelnię, rozgniatając chwilę podsmażać. Na koniec dodać lód. Wywar, który powstanie z pancerzy i lodu przecedzić przez drobne sitko.
  3. 3Na nową głęboką patelnię wlać wywar, dodać 1,5-2 łyżki mascarpone i wsypać szafran. Dodać pokrojone w kostkę krewetki i odrobinę śmietanki 36%. Dodać ugotowany makaron. Podać posypane parmezanem, solą i pieprzem.

Ośmiornica na rukoli

Składniki na ośmiornicę w rukoli

  • 3 kg ośmiornicy
  • kostka masła
  • butelka białego wina
  • czosnek
  • 1 op. rukoli

Jak przygotować ośmiornicę?

  1. 1Rozpuszczamy w garnku kostkę masła, dodajemy wszystkie składniki oprócz rukoli i gotujemy przez godzinę.
  2. 2Po godzinie wyjmujemy ośmiornice i podajemy na rukoli z cytryną i bagietką.

Gulasz z ośmiornicy

Składniki na gulasz z ośmiornicy:

  • 1,5 kg oczyszczonej ośmiornicy
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 puszki obranych pomidorów
  • 4 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 4 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku lub płatków chili

Jak przygotować gulasz z ośmiornicy?

  1. 1Ośmiornicę opłukać pod zimną wodą przez kilka minut. Osuszyć, ułożyć na desce i obić dokładnie drewnianym wałkiem lub tłuczkiem (w celu skruszenia mięsa). Dużą ośmiornicę pokroić na 5 części, małe pozostawić w całości.
  2. 2W żaroodpornym garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulkę i starty czosnek. Dodać kawałki ośmiornicy i obsmażyć je z każdej strony przez kilka minut, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Pod koniec obsmażania dodać przyprawy.
  3. 3Po minucie wlać wino i gotować przez kilka minut, aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać posiekane pomidory z puszki i wodę. Zagotować, przykryć i wstawić do nagrzanego (180 stopni C)piekarnika na godzinę i 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki koktajlowe.

Rustykalna tarta z gruszkami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Składniki nadzienia do ciasta:

  • 4-5 gruszek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować rustykalna tartę?

  1. 1Ciasto: wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (można użyć robota). Wstawić je na 30-40 minut do lodówki. Piekarnik nastawić na 180 stopni C (funkcji góra-dół).
  2. 2Nadzienie: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35 cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26 cm. Ciasto przełożyć w formę do tarty. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26 cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Prosta tarta ze śliwkami

Składniki na tartę:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
  • 1 jajko
  • 200 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 800-900 g umytych śliwek węgierek
  • Dodatkowo: cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania

Jak przygotować tartę rustykalną?

  1. 1Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować masłem albo olejem i posypać bułką tartą. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą tortownicę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piecz na drugiej od dołu półce piekarnika.
  2. 2W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut, ale kontrolować, czy się nie przypala, bo szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor:Jola Marat

Źródło: Justyna i Antek Smykiewiczowie

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości