Krewetki, ośmiornica i tarta z owocami. Przepisy Justyny i Antka Smykiewiczów

Justyna i Antek Smykiewiczowie
Justyna i Antek Smykiewiczowie
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Premiera kulinarna w Dzień Dobry TVN. Swoje popisowe dania serwuje małżeństwo Smykiewiczów. Zobacz, jak według nich przygotować makaron z krewetkami, ośmiornicę i tartę z gruszkami lub śliwkami.

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Składniki na makaron z krewetkami i szpinakiem:

  • krewetki
    • 1 op. makaronu typu rurki
      • 1 op. szpinaku mytego
        • 200 g pomidorków koktajlowych
          • 4 ząbki czosnku
            • 2 szt. papryczek ostrych
              • 1 op. śmietany 18%
                • sól
                  • masło

                    Jak przygotować makaron z krewetkami i szpinakiem?

                    1. Ugotować makaron. Krewetki rozmrozić, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
                      1. Na dużej patelni rozgrzać masło włożyć posiekany czosnek i ostrą papryczkę chilli. Chwilę podsmażyć na małym ogniu. Dodać pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i doprawić solą, pieprzem. Dodać szpinak.
                        1. Gdy szpinak zwiędnie, wlać śmietankę i zagotować. Dodać krewetki i ugotowany makaron i wymieszać. Gotować mieszając jeszcze przez chwilę, żeby krewetki były chrupiące.

                          Makaron szafranowy z mascarpone i krewetkami

                          Składniki na makaron z mascarpone i krewetkami:

                          • krewetki w pancerzach
                            • 2 op. szafranu
                              • 1 op. serka mascarpone
                                • 1,5 szklanki lodu
                                  • cebula
                                    • oliwa z oliwek
                                      • 2 ząbki czosnku
                                        • 1 op. śmietanki 36%
                                          • 1 op. makaronu grubego tagliatelle
                                            • parmezan w kostce
                                              • sól, pieprz

                                                Jak przygotować makaron z mascarpone i krewetkami?

                                                1. Na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem.
                                                  1. Obrane krewetki z pancerzy pokroić w większą kostkę. Pancerze krewetek dodać na patelnię, rozgniatając chwilę podsmażać. Na koniec dodać lód. Wywar, który powstanie z pancerzy i lodu przecedzić przez drobne sitko.
                                                    1. Na nową głęboką patelnię wlać wywar, dodać 1,5-2 łyżki mascarpone i wsypać szafran. Dodać pokrojone w kostkę krewetki i odrobinę śmietanki 36%. Dodać ugotowany makaron. Podać posypane parmezanem, solą i pieprzem.

                                                      Ośmiornica na rukoli

                                                      Składniki na ośmiornicę w rukoli

                                                      • 3 kg ośmiornicy
                                                        • kostka masła
                                                          • butelka białego wina
                                                            • czosnek
                                                              • 1 op. rukoli

                                                                Jak przygotować ośmiornicę?

                                                                1. Rozpuszczamy w garnku kostkę masła, dodajemy wszystkie składniki oprócz rukoli i gotujemy przez godzinę.
                                                                  1. Po godzinie wyjmujemy ośmiornice i podajemy na rukoli z cytryną i bagietką.

                                                                    Gulasz z ośmiornicy

                                                                    Składniki na gulasz z ośmiornicy:

                                                                    • 1,5 kg oczyszczonej ośmiornicy
                                                                      • 4 łyżki oliwy extra vergine
                                                                        • 4 ząbki czosnku
                                                                          • 2 małe cebule
                                                                            • szklanka wytrawnego czerwonego wina
                                                                              • 2 puszki obranych pomidorów
                                                                                • 4 gałązki pomidorków koktajlowych
                                                                                  • 4 ziela angielskie
                                                                                    • listek laurowy
                                                                                      • 2 kawałki kory cynamonu
                                                                                        • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
                                                                                          • 1 łyżeczka chili w proszku lub płatków chili

                                                                                            Jak przygotować gulasz z ośmiornicy?

                                                                                            1. Ośmiornicę opłukać pod zimną wodą przez kilka minut. Osuszyć, ułożyć na desce i obić dokładnie drewnianym wałkiem lub tłuczkiem (w celu skruszenia mięsa). Dużą ośmiornicę pokroić na 5 części, małe pozostawić w całości.
                                                                                              1. W żaroodpornym garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulkę i starty czosnek. Dodać kawałki ośmiornicy i obsmażyć je z każdej strony przez kilka minut, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Pod koniec obsmażania dodać przyprawy.
                                                                                                1. Po minucie wlać wino i gotować przez kilka minut, aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać posiekane pomidory z puszki i wodę. Zagotować, przykryć i wstawić do nagrzanego (180 stopni C)piekarnika na godzinę i 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki koktajlowe.

                                                                                                  Rustykalna tarta z gruszkami

                                                                                                  Składniki na ciasto:

                                                                                                  • 300 g mąki tortowej
                                                                                                    • 100 g cukru
                                                                                                      • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
                                                                                                        • szczypta soli
                                                                                                          • 200 g masła
                                                                                                            • 1 jajko

                                                                                                              Składniki nadzienia do ciasta:

                                                                                                              • 4-5 gruszek
                                                                                                                • 1 łyżka brązowego cukru
                                                                                                                  • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                                                    • 1 łyżka mąki
                                                                                                                      • Dodatkowo:
                                                                                                                        • cukier puder do posypania

                                                                                                                          Jak przygotować rustykalna tartę?

                                                                                                                          1. Ciasto: wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (można użyć robota). Wstawić je na 30-40 minut do lodówki. Piekarnik nastawić na 180 stopni C (funkcji góra-dół).
                                                                                                                            1. Nadzienie: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35 cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy 26 cm. Ciasto przełożyć w formę do tarty. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu o średnicy 26 cm. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

                                                                                                                              Prosta tarta ze śliwkami

                                                                                                                              Składniki na tartę:

                                                                                                                              • 300 g mąki pszennej tortowej
                                                                                                                                • 100 g cukru
                                                                                                                                  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
                                                                                                                                    • 1 jajko
                                                                                                                                      • 200 g schłodzonego masła
                                                                                                                                        • szczypta soli
                                                                                                                                          • 800-900 g umytych śliwek węgierek
                                                                                                                                            • Dodatkowo: cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania

                                                                                                                                              Jak przygotować tartę rustykalną?

                                                                                                                                              1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować masłem albo olejem i posypać bułką tartą. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą tortownicę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piecz na drugiej od dołu półce piekarnika.
                                                                                                                                                1. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut, ale kontrolować, czy się nie przypala, bo szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                                                                                  Źródło: Justyna i Antek Smykiewiczowie

                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości