Rozgrzewająca zupa tajska - idealna potrawa na jesień
Z początkiem jesieni na naszych stołach zaczynają gościć gęste, pożywne zupy, które świetnie sprawdzają się w porze obiadowej, ale mogą też pełnić rolę sycącej kolacji. Zwykle dodajemy do nich ulubione warzywa i bogate w białko mięso, jednak za ich niepowtarzalny smak odpowiedzialne są przede wszystkim aromatyczne zioła i przyprawy.
Zdaniem Magdaleny Adamczak, doświadczonego dietetyka klinicznego i specjalisty zdrowia publicznego, wzbogacanie codziennych posiłków dodatkiem wybranych przypraw przekłada się na zwiększenie odporności, pozwala też uniknąć wyziębienia organizmu, spowodowanego jesienną aurą. Przepis na zupę tajską jej autorstwa to propozycja, która ma szansę przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Więcej o tym, co jeść w okresie jesienno-zimowym przeczytasz w artykule: Jak zadbać o dobre samopoczucie jesienią? "Optymalną odporność i nastrój możemy modulować dietą"
Jesienna zupa tajska - przepis dietetyka
Dania kuchni azjatyckiej coraz częściej pojawiają się na polskich stołach, a swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim starannie dobranym składnikom, odpowiedzialnym za ich niepowtarzalny smak i aromat. Zupa tajska to potrawa ciesząca się dużym zainteresowaniem, jednak każda wariacja na jej temat zaskoczyć nas może innymi walorami kulinarnymi. Lekko pikantna wersja z kurczakiem i warzywami doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
Składniki na 4-6 porcji zupy tajskiej:
- 3 piersi z kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej słodkiej
- duża papryka pomarańczowa
- 10 dużych pieczarek
- 2 białe cebule
- 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
- małe opakowanie mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki curry (dodajemy wedle uznania)
- łyżka sproszkowanej papryki chili (dodajemy wedle uznania)
- łyżka pieprzu cytrynowego
- 100-120 g makaronu ryżowego (cienkie nitki)
- szczypiorek (dodajemy wedle uznania)
Jak przygotować zupę tajskę?
- Pieczarki, paprykę i cebulę umyj, a następnie poszatkuj na drobne kawałki.
- Tak przygotowane składniki podduś na woku z wodą.
- Po upływie 10-15 minut dolej do warzyw około 600-750 ml wody.
- Dodaj kukurydzę, sos sojowy i wszystkie przyprawy, oprócz szczypiorku.
- Wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pokruszony makaron i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
- Umyj pierś z kurczaka i pokrój ją w kostkę lub drobne paski.
- Tak przygotowane mięso ugotuj w osobnym garnku.
- Gotową zupę podawaj na talerzu z porcją piersi z kurczaka. Potrawę posyp świeżym szczypiorkiem lub pieprzem cytrynowym.
Zobacz także:
- Szybkie i zdrowe śniadanie. Poznaj przepisy na kuleczki owsiane, chrzanową pastę i faszerowaną cukinię
- Lasagne w trzech odsłonach. Matteo Brunetti prezentuje wyjątkowe przepisy
- Jak wzmocnić odporność przed jesienią? Agnieszka Cegielska: "Jesteśmy tym, co pijemy, jemy, myślimy"
Zobacz wideo: Kuchnia azjatycka
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Archiwum prywatne Magdaleny Adamczak