Najważniejszym składnikiem zupy bambusowej są pędy bambusa, które sprzedawane są w puszkach. W skład dania wchodzi również mięso, np. kurczak, indyk lub mięso mielone. Zupa z pędami bambusa nie byłaby tym samym daniem, gdyby nie przyprawy typowe dla kuchni azjatyckiej, np. imbir.
Z czego przygotowywana jest zupa bambusowa?
Zupa bambusowa to jedno ze sztandarowych dań kuchni chińskiej. Jak sama nazwa wskazuje, jej głównym składnikiem jest bambus, a dokładnie jego pędy. Dla wielu europejczyków zupa z bambusa jest niecodziennym daniem. Wynika to z faktu, że na terenie Starego Kontynentu bambus po prostu nie rośnie, można go za to bez problemu znaleźć w krajach azjatyckich. Jest to roślina o niesamowitym tempie wzrostu (70 – 80 cm dziennie). Wykorzystywana jest powszechnie w budownictwie.
Pędy bambusa – główny składnik zupy bambusowej
Już w starożytności stwierdzono, że delikatne pędy bambusa można jeść. Sprzedawane są w puszkach. W tej postaci można je przechowywać przez dłuższy okres czasu. Świeże pędy bambusa, które można kupić w chińskich sklepach, w lodówce są w stanie zachować świeżość kilka tygodni. Aby mogła z nich powstać zupa bambusowa z kurczakiem lub zupa bambusowa z mięsem mielonym (np. wieprzowym), należy usunąć z nich skórkę i gotować w delikatnie osolonej wodzie. Co ważne, zupa bambusowa przygotowywana na podstawie oryginalnego przepisu nie jest jedynym daniem, w składzie którego występują pędy bambusa. Pocięty w kostkę lub plasterki używany jest też do sałatek, sosów, dań smażonych, duszonych i gotowanych.
Wartość odżywcza zupy z bambusa
Osoby zastanawiające się, jaką wartość odżywczą może mieć zupa z bambusem , muszą wiedzieć, że pędy wykorzystywane do jej przygotowania są niskokaloryczne. Są również cennym źródłem witaminy C, tiaminy i potasu. Chińczycy uważają, że spożywanie pędów bambusa pomaga usunąć z organizmu zbędny tłuszcz. Ponadto trzeba wziąć pod uwagę, że na wartość odżywczą zupy z pędami bambusa mają wpływ również inne składniki tego dania. Przykładowo, zupa z kurczakiem i bambusem jest źródłem wysokowartościowego białka.
Zupa bambusowa z kurczakiem - przepis
Składniki:
· puszka pędów bambusa,
· 20 dag filetu z kurczaka,
· kilka grzybków shiitake,
· 1 marchewka,
· 1 cebula,
· ¼ kapusty pekińskiej,
· ½ opakowania makaronu ryżowego,
· kawałek imbiru,
· 2 łyżki oleju sezamowego,
· 1 łyżka sosu sojowego,
· sól,
· Pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć, i pokroić. Makaron ryżowy namoczyć w gorącej wodzie. Obraną marchewkę pokroić na kawałki, cebulę na piórka, mięso opłukać, wszystko zalać litrem wody. Gotować do momentu, aż mięso stanie się miękkie. Kurczaka wyjąć z zupy i pokroić na drobne kawałki. Pokroić też oczyszczoną kapustę. Do wywaru dodać ponownie mięso, pędy bambusa, grzyby, kapustę, makaron. Zupę gotować przez kolejny kwadrans. Po tym czasie dodać do niej sos sojowy, olej sezamowy oraz imbir. Zupę zdjąć z ognia po kolejnym jej zagotowaniu.
Zupa bambusowa z mięsem mielonym
Aby móc przygotować zupę z bambusa i mielonej wieprzowiny, potrzebne są następujące składniki :
· 330 g pędów bambusa,
· ½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
· 100 g makaronu chińskiego,
· 1 por,
· 1 cebula,
· 4 ząbki czosnku,
· 1 kostka bulionu warzywnego,
· 500 ml wody,
· 2-3 łyżki przyprawy chińskiej,
· 2 łyżki oliwy,
· sól,
· pieprz.
Przygotowanie:
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzić makaron. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek zmiażdżyć. Oba składniki podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Po ok. 7 minutach dodać mielone mięso, zamieszać, po czym oprószyć solą oraz pieprzem. W oddzielnym garnku zagotować pół litra wody, po zagotowaniu dodać do niej kostkę bulionu warzywnego. Wrzucić mięso mielone usmażone razem z cebulą i czosnkiem, makaron, pokrojony por, pędy bambusa i wsypać przyprawę chińską. Wszystkie składniki poddusić ok. 10 minut.
Zupa bambusowa z indykiem
Do przygotowania zupy potrzebne jest :
· 140 g pędów bambusa,
· 1 skrzydło z indyka,
· 1 marchew,
· 1 seler,
· kawałek pora,
· ½ czerwonej papryki,
· ½ żółtej papryki,
· mała ostra papryczka,
· garść grzybków mun,
· makaron ryżowy,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· sól,
· pieprz,
· imbir,
· przyprawy chińskie do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z mięsa i wody przygotować wywar. Dodać do niego pokrojony seler, marchewkę, pokrojone w słupki papryki. Skrzydełko wyciągnąć z zupy. Obrać z mięsa, które trzeba pokroić i z powrotem wrzucić do zupy. Potrawę doprawić przyprawą chińską, solą, pieprzem, odrobiną imbiru i sosem sojowym. Dodać pokrojoną ostrą papryczkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN